Мюфтийството вдига заплатите на имамите с 20%

Решението е взето в началото на февруари
2 апр 2019 19:46,
21
Мюфтийството вдига заплатите на имамите с 20%
Снимка: БулФото
Заплатите на имамите би трябвало да се увеличат от следващия месец с 20% и да достигнат минималната работна заплата в страната, каза пред  bTV Джелал Фаик, главният секретар на мюфтийството. 
 
Увеличението е възможно благодарение на субсидията, която мюфтийството ще получава от тази година. Промените в закона за вероизповеданията предвиждаха и опростяване на задълженията на мюфтийството в размер на 8 млн. лева,  но след бурното обществено недоволство беше решено да се разсрочат дълговете му.
 
Джелал Фаик коментира и твърденията на говорителя на председателя на Висшия  мюсюлмански съвет Недим Генджев - Николай Панков, че мюфтийството разполага с 4700 имота и приходи от над  30 млн. лева годишно от наеми и ренти. Според Фаик цифрата е значително по-малка и достига до около 3 млн. лева.
 
Фаик повтори и тезата, че мюфтийството е превенцията срещу радикални елементи в страната и допълни, че щяло да е по-добре дълговете да бяха опростени, но и този вариант бил приемлив. 
 
Според него този компромис помага на мюфтийството да се  съсредоточи върху работата си, а не да мисли за финанси. 
 
Той отказа да коментира изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че южната ни съседка се е намесила във вътрешните работи на България и е повлияла при приемането на законодателни промени. Джелал Фаик обаче каза, че доколкото знае, преводът на изказването е бил неправилен. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си платят данъците пари нямат, ама заплатите ще увеличават...
18
3
 
2
 
! Отговори
Я па ти.. преди 5 години
До гроб 15 Бъди спокоен. Администратора няма да те изтрие. Вижда те че не си искаш.
17
0
 
5
 
! Отговори
Да допълня... преди 5 години
До Така, така 8 Какви божи служители ? Това значи да не служиш на никога , а на себе си. О швещенна простота.!
16
0
 
4
 
! Отговори
Помня преди 5 години
Браво на имамите. А за държавните служители 10 % след 10 г. нито лев.Само при Костов и Царя имаше осезаемо вдигане на заплатите.
15
1
 
8
 
! Отговори
гроб преди 5 години
никой не може да спаси 1 крепост, която се е предала отвътре, никой не може да спаси 1 народ, който е стадо и се управлява от пр..е..д а тел исигурно админа пак ще ме изтрие, но за жалост такава е истинатаНароде!!!!!!!!!!!!! СБОГОМ!!!!!!!!!!!!!
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7От джоба на НОРМАЛНИТЕ ХОРА са парите...
13
0
 
8
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
Нали ние плащаме. Дано се задавят всичките бурки.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евала , браво, машала. Много со работили и са си искарали
11
1
 
9
 
! Отговори
Nightborn преди 5 години
Браво! Аферим, машалла !!! След като на боко не му мина номера с опрощаването на дълга на имамите, той им го разсрочи за .......... +безкрайност. И те са си прави, хората да си вдигат заплата, точно като депутатите ни. Ние, БЪЛГАРИТЕ си имаме много добра поговорка за случая: " Не е луд, тоя дето изял баницата! Луд е тоя, който му я дава! (в случая, е луд тоя, дето допуска до власт хора, които дават баница на разни имамопдобни мутри.)
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква е тази субсидия на мюфтийството пак от държавата от нашият джоб. Щаха да им опростят осем мириона и нещо, на тръгна общественото недоволство, расрочихаги до бог знае кога, сега им дадоха субсидия. Нали имат имоти, приходи от Турция си текат легално двата милиона, нелегално никой не знай. Браво ГЕРБ с вас сме до оня свят.
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каракачана обвини БСП за неприемане на забраната за външно финансиране. Сега ще имат още повече пари, платени от Каракачана. Пълен смях. Това са актьорчета, не политичета. Играят "Многострадална Геновева" пред турското посолство.
8
1
 
16
 
! Отговори
Така, така преди 5 години
Имамите и нашите свещеници живеят в беднотия, но главния мюфтия и митрополити се возят в скъпи коли. Не искам да ги обвинявам, защото са божии служители, но за едни има пари, а за други не.
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво ни интересува това нас НОРМАЛНИТЕ ХОРА
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вдига я...нали държавата им опрости дълговете? То уж ги "отложи", ама с цели 10 години. А дотогава я камилата, я камиларя. А и инфлацията ще ги е стопила, ако не им ги опростят съвсем. Както и най-вероятно ще стане.Та сега вдигат заплатите на имамите с вашите пари. Поздравления!
5
2
 
15
 
! Отговори
Русия преди 5 години
Слава Боку.
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ШопоЗащо да си връщат борчовете? Турция ще окаже натиск да им ги опростят.
3
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Измамиха хората. Казаха, че няма да им опростят дълговете, а ще ги разсрочат. Но пропуснаха да кажат, че ще им отпуснат щедра държавна субсидия, с която да си платят дълговете. Ако дължиш пари каква е разликата дали този, на когото ги дължиш, ще ти ги опрости или ще ти даде безвъзмездно пари с които да си върнеш дълга. И в двата случая оставаш без дълг без да харчиш собствени пари. На всичко отгоре със щедрата субсидия, муфтийството няма да си плаща дълговете, а ще увеличава заплати.
2
1
 
26
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Значи дължат на държавата 8 500 000 и вместо да си връщат борчовете,увеличават заплати ?! Щом са в стагнация е намаляват ,а не да увеличават !!?
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама нали такова ... нямаше пари и им подаряват сгради в центъра на града дарени от истински Българи да се използват за училище. Искаме отговори, кой налива пари и лак ни превземат бавно бавно неусетно почти.