Ще хвърли ли забраната за наргилета цял бизнес в сянка?

Къде им е мястото - в заведенията или извън тях?
23

Промените в Закона за здравето могат да вкарат цял сектор в сенчестия бизне. За това предупреди Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

Без дебат и с пълно единодушие депутатите решиха на първо четене да се наложи забрана за пушене на наргилета на закрито. С поправките се заранява и предлагането и продажбата на водните лули на непълнолетни. Предстои промените да се гледат и на второ четене, а по данни на Световната здравна организация България е на второ място по брой на младежи, които пушат наргиле поне веднъж седмично.

Ричард Алибегов каза в ефира на Bulgaria ON AIR, че вносителите на законодателните промени са цитирали доклад на СЗО, в който обаче няма данни за наргилетата без тютюн и тяхното въздействие.

Алибегов каза, че бизнесът е съгласен с това, че лицата, които не са навършили 18 години, нямат работа в заведения и не трябва да употребяват наргилета с тютюн.

"Съгласни сме с всичко, внесено по закона. Не сме съгласни, че наргилетата без тютюнев дим трябва да излязат от заведенията", коментира Алибегов в студиото на "България сутрин".

Той обяви, че днес представители на бизнеса ще внесат писмо в Министерството на вътрешните работи и до самия министър, искайки съдействие, за да могат служителите в заведенията да изискват лични карти, каквото право сега нямат и така да могат да проверяват възрастта на своите клиенти, които желаят да закупят наргиле.

Пулмологът д-р София Ангелова пък настоя, че независимо дали става въпрос за наргиле с тютюн или други смеси, то пак вреди, защото има горене, а щом то е налично, има токсични вещества, които се поемат от организма.

"Заблуда е, че се филтрират веществата във водата. Обемът дим, точно СЗО подаде данни, е равен на 100 изпушени цигари", посочи д-р Ангелова.

Тя допълни, че при наргилето отново има пасивно пушене, а вредните вещества в заведенията може да са повече от тези във въздуха край натоварена магистрала.

Ричард Алибегов пък каза, че бизнесът е съгласен наргилетата с тютюн да се пушат извън заведенията, но беше категоричен, че ако не се приемат техните предложения за поправки в законодателството между двете четения, цял бизнес ще стане нелегален за един ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
един преди 5 години
Не сте си възпитали децата, а после другите ви виновни.Единствената адекватна забрана, която може да се наложи е да не влизат непълнолетни лица в такива барове. Останалите могат сами да вземат решения и да преценяват каква е вредата от наргилетата.
16
1
 
0
 
! Отговори
Да ги разкарват бе преди 5 години
Батков да пи.ае газ
15
3
 
8
 
! Отговори
шит преди 5 години
Нергилета... Опитват се да върнат ориентала в съвременното българско общество. Какъв бизнес е това да тровиш околните?????
14
1
 
9
 
! Отговори
факт преди 5 години
Ричард Алибегов???? Име и фамилия и визията на този човек доказва вредата от наргилето.
13
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки ден забрани и ограничения, живеем във времена на безумен контрол. Разни "големи глави" дали в парламента или в НПО бизнеса, решават че вие сте много прости и съответно те ще рещават вместо вас, дали да пушите, ядете, пиете, харчите парите си и т.н. Всеки има глава на раменете си, да решава сам, да отнемаш правото на избор е типично за диктатурата!
12
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Натрапените наргилета в България са ориенталска работа за опушване и промиване на мозъците.Вижте ги арабите,почти всички са неадекватни,със събрани очички, неадекватни, а у черепа-кухо та дрънчи.Който пуши става като тях.
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бях в Швеция там има забрана за продажба на алкохол и в суперите не можеш да си купиш такъв до 20,00ч ,ако продачката се усъмни във възрастта на купувача изглежда по инфантилен има право да му поиска лична карта .Това се прави с цел подобряване генетичния материал на нацията т.к шведите са пияници ако се оставят без контрол и законите там се спазват , а тук у нас пак много умни глави ревът как ще фалират защото не могат да тровят децата основно са деца баровете са до у-щата -НАПР 32-ро в София
10
2
 
8
 
! Отговори
Този биснес преди 5 години
е зарибяване "КЪМ ДЪНОТО", отрицателна енергия, НЕТИПИЧНО за РБългария, а за ОРИЕНТА!!Остава простотията да се изяви и във фереджета и подобни, аргументирайки се, че "модни агенции обличат манекенки така".НЕ на простотията, нелогичността и изкуствени ПРЕЧКИ в развитието на младите към прогрес!
9
1
 
10
 
! Отговори
Откраднат Животец 3 преди 5 години
... После паднала много възрастта за Сърдечно - съдови , Онкологични и още доста тежки заболявания ... Ми които е поне малко умен и мисли с главата си ... Ще се досети веднага защо ! ... Но в "ЧАЛГА ОБЩЕСТВО" какъв ти мозък ... какво ти мислене ... Важното е да си "вървежен" сред "силиконките" и куклите Барби в поп фолк клубовете ..... Или обратното - сред ММ бойците , мутрите и техните биячи ..... *** НАРОД - СЛАБА ДЪРЖАВА !!! ... ЧЕСТИТО ВИ ! ... ПОСТИГНАХА ГО ЗА 29 ГОДИНИ "ДЕМОКРАЦИЯ" ...!
8
0
 
24
 
! Отговори
Откраднат Животец 2 преди 5 години
.... Наргилетата - едно на ръка. Ами изключително модерните и рекламирани навсякъде "енергийни напитки" ?!?! ... Някой знае ли какво съдържат ?!?! ... Щото аз знам - и ако младите хора са малко по - интелигентни няма да се докосват до тях ... А тия "умници" пият по 2-3 на ден ! ... Ами анаболите , с които се тъпчат хиляди младежи ... само и само да са "вървежни" ... И да могат да приличат на любимите си "ММ бойци" и мутренски биячи ?!?! ... ПОСЛЕ ПАДНАЛА ВЪЗРАСТТА ЗА СЪРДЕЧНО - СЪДОВИ ПРОБЛЕМИ..
7
3
 
11
 
! Отговори
Откраднат Животец преди 5 години
Наргилетата са една от многото "помии" , с които "зарибиха" и без това НЕ особено интелектуално възвисеното младо поколение на бедната ни родина в последните години ... Ако има що годе интелигентни млади хора , останали в това тотално ЧАЛГАЛИЗИРАНО И ПРОПАДАЩО ОБЩЕСТВО ... Те просто завършват даскало и веднага изчезват в чужбина ! За нормален живот. И нормални заплати. !!! А не за 300 - 400 евро ... ама ... месечна заплата ! Което ако не беше адски трагично ... Щеше да звучи , като виц !!! ....
6
5
 
14
 
! Отговори
Nightborn преди 5 години
В нашият жилищен блок в едно общо помещение е оформена пушалня (в ориенталски стил). В това помещение деца- комшийчета на по 10-12 години се събират и смучкат наргиленца. И това всичко със знанието на умните им родители. Ако смятате, че това е нормално, слагайте минуси и гласувайте да отпадне забраната за тия наргилета. Само искам да знам, ние джагали ли искаме да ставаме, та така охотно приемаме чалгокючеци, наргилета и брадясали като талибани, младежи?!
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забраниха пушенето и въведоха наргилета е то т-ва е българинът .Шмекер Бизнесът им щял да фалира -що бе нека си работи ама след 22,00ч вечерта когато тези до 18г не трябва да са навън ако хвана някой че наргилето му работи преди този час-Бай -ама не -защото самите собственици пускат деца в баровите си оправдавайки се че нямат право да им искат лична карта заради защита на личните данни пък те децата изглеждали големи -Да забранят такъв бар на 5км от училищата
4
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се забранят и автомобилите - и там има горене!
3
0
 
27
 
! Отговори
Сократис преди 5 години
От видеото виждате какво е нивото на така наречената водеща във студиото. Лекар пулмолог няколко пъти и обяснява, че каквото и да гори, след като има процес горене, се отделят токсични и канцерогенни вещества, а тя продължава да пита, дали ако наргилето не е с тютюн а с плодови смеси, също е вредно...Такова е нивото на почти всички водещи телевизионни журналисти.Те на слушат какво им обясняват специалистите, които сами са поканили, а продължават натрапчиво да задават наложените им въпроси
2
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цигарите бяха бизнес. Наргилето е една снобарщина, за т.нар. "звезди". Съсипаха цигарите и тютюневия бизнес, а се тревожат за наргилетата.
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мястото им е в ориента