Всеки втори ром у нас с роднини, работещи в европейски страни

Най-европеизираните българи - хората от малцинствата
93
Всеки втори ром у нас с роднини, работещи в европейски страни
Снимка: Reuters

Почти всеки трети българин (29%) с настоящ адрес в България лично е работил в друга страна от ЕС или пък има роднини, които работят или са работили там през последните 5 години. Това показват данни от социологическо проучване на агенция АФИС, проведено в периода 22-26 март сред 1010 души.

От изследването става ясно, че сумарно близо една трета  от пълнолетното население временно или за постоянно са се пласирали на широкия европейски трудов пазар. Споделеният  опит сред роднини, връстници и приятели има силен ефект върху личните интереси, нагласи и мотиви на човек. При хората в трудоспособна възраст, сред тези, които имат един член на семейството, който е работил в ЕС, 53% възнамеряват да емигрират към ЕС - за постоянно (27%) или временно (26%), а 12% се колебаят.

При онези с двама или повече такива членове на домакинството, намерението да последват примера им се срещат още по-често и в по-категорична форма – общо 61% възнамеряват да емигрират, от които 35% за постоянно.

Как изглежда профилът на "Европейска България"?

Въпреки разпространената у нас представа, че има "изтичане на мозъци", изследването показва, че това е половината от истината. Например, ако хората с роднини, работещи в Европа сред българския етнос са 29%, то сред малцинствата те са доста повече – 59% при помаците и 51% при ромите. Парадоксално, но „най-европеизираните“ българи на практика са ромите, българомохамеданите и турците, сочат данните.

Образователната характеристика, очертана от Евростат, показва, че България се отличава от останалите източноевропейски страни с тенденцията за нарастване именно на ниско квалифицираната емиграция към други страни-членки. Данните на европейската статистика,  която сумира национални статистики за пребиваващите граждани на едни страни-членки в други, сочат, че българите в ЕС са около 900 хиляди. Според други данни обаче това число стига до 2 милиона и 100 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
1
 
! Отговори
УЕФА - мафия преди 5 години
Хеецлих Филкомен ин Арабойчланд, Хеецлих Филкомен ин Дортмунд.
38
0
 
9
 
! Отговори
БПФ преди 5 години
Основно работят същото както тука - професионални социално слаби, берачи на чужда собственост и т.н.Впрочем подкрепям - да си ходят в Германия или дето щат другаде.
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неправилно е да ги наричате "най-европеизирани". За тях вече е възможно да си преместват катуните не само из България, но и из цяла Европа. С други думи заплевихме Хевропата след като се присъединихме към ЕС. Но нека европейците да ги видят какво представляват пък после да ни натискат да ги интегрираме.
36
1
 
6
 
! Отговори
Палмето преди 5 години
Всеки втори българин,в европейските страни.
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откриването на огъня. А кога ще откриете и топлата вода
34
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека да си припомним соц. времената. Те работеха и децата им ходеха на училище. Така че нищо ново- но основното е Дисциплина. Сериозна дисциплина и контрол . Това е единствения начин да промениш мирогледа на цял един етнос Кръвта вода не става и за истинска промяна в мисленето и навиците са нужни няколко поколения .
33
6
 
11
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Според Евростат ромите работели в ЕС !Ане не ги слушайте тези от Евростат , а слушайте какво ви казва бай *** !Бай *** казва ,че ромите отивали там да крадат и да взимат социални помощи ! Щом бай *** казва , няма да лъже я !
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво, отпускат им се помощи за което всички ние ревем ,но никой не контролира тези хора с какво се занимават по гетата, в които даже и полиция не може да влиза. Държава ги оставя, няма принудително обучение, няма принудителен труд, няма ограмотяване, няма ограничаване на раждаемостта, нищо няма... То и държавност няма де. Най-лесно ни е да ги обвиним, че са , но отговорността винаги е на по-интелигентния(в този случай уж сме ние), а само мърнкаме без действия.
31
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А помислихте ли, че може би това се случва поради факта, че тук не могат да си намерят работа, точно тези хора без образование и предлагащи ниско-квалифициран труд? Докато държава си затваря очите за тази огромна маса от неграмотни хора, докато ги оставя сами да се оправят и се сеща за тях само по време на изборите така ще е. И после защо имало р. престъпност. Ами ти като държава какво правиш да ограмотяваш тези хора, осигуряваш ли им работа, приобщаваш ли ги или се държиш като прокажени с тях?
30
11
 
1
 
! Отговори
В преди 5 години
Когато са в Германия не са дискриминирани и със соц. Помощите се интегрират. Като повечето вършат такава работа за почасово заплащане. За ккоято няма хора.И след време и в България да се върнат ще си останат с навиците да работят
29
3
 
9
 
! Отговори
авс преди 5 години
До малко въпросче.ами политиците ни делят сеят вражба между народа ни роми турци помации българи по лесно да се котролира бг народ.миналата седмица пишеше че местан иска национално признание на турското малцинсто.република ще прави.стана за смях
28
10
 
6
 
! Отговори
авс преди 5 години
ами идете в русия ла получавате соц.помощи.които работи ще яде които не работи ще гледа другият как яде.и тука има 50 х или 60х роми всичко живо работи и си плащат данъци всяка година в миграциона служба се пререгистрира и дава уводомлениие (2ндфл) годишен доход и се прверяват в данъчните бг роми в русия са много едини с нас бг помагат наа всички при нас няма роми турци помаци всички сме бг.ние не се делим на сортове ние сме едини българи като ние бг милеем за бг и те също милеят за бг
27
3
 
24
 
! Отговори
До31 преди 5 години
Всички мои познати в Германия, а те не са малко,са в общински евтини жилища и цицат помощи от социала, няма значение от етноса,и аз не ги виня.Социалната политика на немците е меко казано "глупава"
26
0
 
30
 
! Отговори
статистика преди 5 години
На ромите родата им е 20+ човека само първо коляно. Те в стая живеят по толкова души и няма как да нямат свой близък в чужбина. Виж ако кажат, че всеки 2ри ром е в чужбина, искрено ще се зарадвам!
25
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То проблема е, че не се изнасят за постоянно, а стоят там по няколко месеца и вършат далавери докато са на социални помощи, връщат се тук с малко евра и злато и стават още по-арогантни, след това пак отиват там и пак се връщат... Номадски племена.
24
0
 
2
 
! Отговори
бг преди 5 години
До КойМного добър въпрос...
23
1
 
54
 
! Отговори
Турчин преди 5 години
Аз съм в Германия и всичките роми, които ги виждам са на социални помощи. А българи, помаци и турци се късаме от работа и плащаме много високи данъци и удръжки. Не ги разбирам тези германци. Уж се водят много умни.
22
3
 
34
 
! Отговори
Кой преди 5 години
Кой го измисли това ром. Няма държава по света, да се наричат роми. От към 10 години, от както дойде ГЕРБ, ги прекръстиха на роми.
21
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Културната среда в България не е подходяща за високите изисквания на ромите.Няма достатъчно зали за класическа музика,опери,театри и картинни галерии.Затова отиват да живеят и работят в чужбина.
20
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги ми е било чудно, как при 7 млн. население правите генерални изводи на базата на около 1000 запитани?