Решено! Без семейни помощи, ако детето не е на училище

Социалните помощи се обвързват с общественополезен труд
93
Решено! Без семейни помощи, ако детето не е на училище
Снимка: архив, Булфото

Край на семейните помощи, ако детето не е на училище или на детската градина. Това решиха депутатите, като приеха на първо четене промени в Закона за социалното подпомагане, внесени от ГЕРБ.

Законотворците записаха, че при пет неизвинени отсъствия за един месец семейството му няма да получава семейни помощи от държавата за него в продължение на една година.

За тази година месечната помощ за семейство с едно дете е 40 лв., за две деца - 90 лв., а за близнаци - 75 лв. Подоходният критерий за отпускането им е 400 лв. на член на семейството месечно. При средномесечен доход за предходните 12 месеца между 400 и 500 лв. на член от семейството се изплаща 80% от размера на помощта.

С приетите поправки в закона помощта на първолак ще се отпуска на два пъти – в началото на учебната година и в началото на втория срок.

Още по темата

Депутатите приеха и промените, внесени от Обединени патриоти, според които получаването на социални помощи ще се обвързана с полагането на общественополезен труд, участие в програми за ограмотяване и повишаване на квалификацията.

Патриотите смятат, че професията „трайно безработен“ и „самотна многодетна майка“ източват социалната система и са в огромна тежест на данъкоплатците и заради това са нужни мерки в тази посока.

Така че съгласно поправките вече Агенцията за социално подпомагане ще извършва всяка година оценка на трайно безработните. С оценката се поставят и годишни задачи за постигане на определени цели в посока повишаване на грамотността, квалификацията и социализацията

При две последователни отрицателни оценки размерът на помощи се орязва наполовина за една година.

БСП пък ги нямаше в парламента, за да защитят техните предложения за промени в Закона и очаквано те бяха отхвърлени.

Социалистите искаха да се спрат всички социални помощи на семейства, в които дете не ходи на училище до 16-годишна възраст. Става въпрос за месечни, еднократни, енергийни помощи, безплатен транспорт, помощи за наеми и т.н.

Единствено от ДПС се обявиха категорично против промените.

Според Хасан Адемов текстовете в предложенията за промени и сега са част от действащото българско задоволство под една или друга форма.
„Явно става въпрос за предизборна пушилка и използването на един недолюбван етнос, като целта е да извлечем политически дивиденти“, скочи той.

Хасан Адемов смята, че част от законовите поправки са в противоречие с Конституцията, защото отнемат социални помощи, а според основния закон всички български граждани имат право на социално осигуряване и подпомагане.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обаче отсече, че темата е много важна, защото става въпрос за образованието на децата, които по една или друга причина не ходят на училище.

Според него те основно са от ромския етнос.

„Законопроектите са полезни, нужни и са в отговор на очакванията на обществото, не приемам упреци за политически елемент преди изборите, ще минат евроизборите, ще дойдат местните и тогава не трябва да ги внасяме, ами значи парламентът не трябва да работи от страх да не кажат, че всичко е предизборно“, каза той.

Според него философията на всяко общество е да се въведат норми и при неспазването им да има санкции.

„Ако нямаше санкции, никой нямаше да кара с колани и всеки щеше да преминава на червено. Не съм съгласен с тезата на ДПС, които предпочитат насърчителните мерки. Няма как някой да ти даде 5 лева за това, че си си сложил колана, по-ефективни са санкционните мерки. Връщането на 40 хил. деца в училище е резултат на санкциониращи мерки, а не на насърчителни“, коментира Валери Симеонов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
35
 
! Отговори
И като ги върнаха преди 5 години
в училище тези 40 000 деца, които НЕ ЖЕЛАЯТ ДА УЧАТ, с какво се занимават те, докато с в училищната сграда? Мотаят се по коридорите или си играят на двора.Какво правят, когато са в класната стая и как се отразява това на учебния процес и на останалите деца, които ИСКАТ ДА УЧАТ и които след 5-10 години ще трябва да изработват парите за соц.помощи на същите тези 40 000, които и тогава пак ще се шляят или ще правят деца като на конвейр?Кои тогава са ефективните мерки? Ако напишем, ще ни изтрият.
18
2
 
26
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
обществото не е длъжно да гледа децата на родители които не мислят всеки да синоси отговорност за децата които създава аз не искам да се разпиляват ресурсиза едното ядене
17
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
браво на патриотите. един път да видя някой да свърши нещо полезно в този парламент. сега остава и държавните институции, т.е. шуробаджанашките лелки по институциите да не саботират процеса. защото закони доста имаме, но малко се следи за точното им прилагане.
16
1
 
35
 
! Отговори
Хасанееее, преди 5 години
Имаш ли представа как мизерстват пенсионери с по 40 г. трудов стаж, включително и висококвалифицирани?Имаш ли представа, че заради тези огромни човешки маси, които живеят само от социални подаяния и наистина източват соц.фондове, не е възможно от същите тези фондове да бъдат изплатени част от онези пенсии, които не са трудови. И след като не може да ги плащат така, както е редно, ги прехвърлят към онова бюджетно перо, което е отредено за трудовите пенсии!Михлюзите подяждат родителите ни!
15
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...и св. св. фатмaк грипенов
14
1
 
21
 
! Отговори
БГ преди 5 години
за секс с непълнолетна 2г затвор и 5000 глобва за секс с малолетна 5г затвор и 10 000 глоба
13
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Законът ще важи ли за избирателите на ГЕРБ?
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой лъжете?
11
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази държава отиде у реката много отдавна.
10
3
 
47
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
Този, както и много други закони ще важат само за белите хора, нали се сещате?!
9
0
 
34
 
! Отговори
Дай Боже преди 5 години
Сега вече ромиту и БХК-то ще изреват на умрело.
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Пак ще пишат присъствие на тези ученици, които отсъстват само и само да няма загуби за училището."Да де, но ще е тежко престъпление - лишава дупетатите от полагаемите им се милиони за злоупотреби, така че ще се наказва.
7
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да се пишат неизвинени и пак ще взимат. Трябва да се взимат само срещу реално показани знания.
6
20
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така ще се лишат от средстава най - верните активисти и последовтели на президент Румен Радев!
5
0
 
43
 
! Отговори
пецата преди 5 години
Ама за всички ли ще важи или само за българите
4
4
 
32
 
! Отговори
teo преди 5 години
А какви ще са санкциите на ДЕПУТАТИТЕ, КОИТО НЕ ХОДЯТ НА РАБОТА??? Аз като техен РАБОТОДАТЕЛ искам да знам защо тези готованковци вземат заплати и когато не ходят на работа??? В КОЯ ДЪРЖАВА ВЗЕМАШ ЗАПЛАТА, И ТО ТЛЪСТА БЕЗ ДА РАБОТИШ??? БЪЛГАРИНО???????
3
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Закъснели са само с 30 години... Като че ли това не се знае от време оно... Ама им припари от народната либофф и взеха да мажат предизборно.
2
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да видим как ще стане това. Пак ще пишат присъствие на тези ученици, които отсъстват само и само да няма загуби за училището. Прах хвърлен в очите е тази работа.
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точка!