Военновъздушното училище ще бори глада за кадри в авиацията

Въздухоплаването е недофинансирано от много години
3 апр 2019 12:40,
29

До 6 май трябва да бъде възстановено Военновъздушното училище в Долна Митрополия. Това обяви вчера премиерът Бойко Борисов, който бе на посещение в авиационния факултет на Националния военен университет. По думите му броят на военните училища намалява, а тази година ще се дадат милиарди за военновъздушните сили.
Още по темата

"Имаме стремежа да подобряваме и развиваме българската авиация. Военноморското училище, което има своята самостоятелност, върви добре. То е добрият пример. И ние искаме да възстановим Военновъздушното училище - тази марка се знае не само в България, но и в света. Разчитаме май месец да има решение на НС, с което да се открие Висшето военновъздушно училище", коментира ген. Константин Попов, който е председател на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че гражданската ни авиация има страхотен глад от авиационни специалисти.

"Авиацията е недофинансирана от много години, това е системен проблем. Не можем да го решим с магическа пръчка, но в момента има положителна тенденция. Такъв ръст на пари не помним отдавна. Много е важно да инвестираме в образование, подготовка и годност на летателните апарати", каза още ген. Попов.

От думите му стана ясно още, че първоначално ще ни обучават американските военновъздушни сили. След това обучението на български пилоти ще се провежда от наши инструктори.

"Бъдещето на НАТО изглежда сигурно, защото когато имаш проблеми, ти търсиш съюзници. В момента светът все повече е ангажиран с превъоръжаване", завърши председателят на Комисията по отбрана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идат избори. Обещава се финансиране за всички сектори.
21
4
 
2
 
! Отговори
до 17 преди 5 години
приятелю завършил ВВВУ Бенковски, ако цялата авиация за която казваш че е била съкратена беше все още действаща, парите за ф16 сега щяха да ти се виждат смешни на фона на тези необходими да се поддържат 6 летища и 120 самолета в готовност. А те днес нямаше да са станали по нови от префи 15 г. Гледай си живилизацията и акъл не давай.
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Glad e nai vaznata dyma v Bulgaria - glad za kadxri. Glad zapari. Glad za blast. Gladat Moro dobitaka.
19
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще им пишат 500 летателни часове а на яве ще са само 15! Българската "работа" няма да "загине"!
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шайкаджиите не знаят ,че глада е първо за хляба , а след това за летящите антики Ф-16.Никой в тази страна не иска тези стари краварски ковчези.Хората искат по-високи доходи ,здравеопазване ,образование ,бъдеще за младите и т.н.Шайкаджиите искат да стоят във властта вечно, и са готови да плащат на краварските си покровители с нашите пари.Защо не направят референдум за тези самолети?Нали ще ги плащаме с години ,че чак и децата ни?
17
1
 
8
 
! Отговори
САМО С НОЖИЦИ преди 5 години
не се открива бе ТИКВО ПРОСТА ВИСШЕ ВОЕННО УЧИЛИЩЕ. Изгонихте ПРОФЕСОРСКО-ПРЕПОДАВАТЕЛСКИЯ СЪСТАВ, бракувахте самолетите, сградите са в окаяно състояние. И за 10 души курсанти ще назначите ли 100 преподавателя. Защото за инженерния състав като се почне от Висшата математика, физика, електроника до конструкция на самолета , двигатели, електро и радиооборудване и....... 5 годишен пълен курс за инженери. Откъде КАДРИ бе. И кой ще пътува от София до Плевен само за 2 лекции на седмица.
16
2
 
5
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Коя авиация ?!?! Тая ,която я нямаме ???
15
2
 
11
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 5 години
ТИКВАТА пак лъже.Ще се дадат от нас едни милиарди на краварите ,за да може ТИКВАТА да остане на поста си.ВВС нямат нужда от самолети Ф-16 ,модел 1974г. , а от няколко съвременни самолета за да поддържат дежурство.Това са пари хвърлени на вятъра.За последните 75г нашите ВВС не са влизали НИТО ВЕДНЪЖ във въздушен бой.Ф-16 вече са бракувани в Португалия ,Холандия и Германия.А от 12 румънски Ф-16 ,в момента летят само 2 бр.За 3 години останалите 10 се скапаха.
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Завършил съм военното училище в Долна. За моя огромна радост,вече отдавна не съм в армията, както и много мои колеги. На времето имаше масови съкращения. Сега, 15 години след моето напускане, ситуацията във военната авиация е абсолютно същата...трагична. Лети се на същите стари таралясници, заплатите са смешни. Дори и да се купи ескадрила F16, нищо особено няма да стане, освен краткотраен романтичен порив сред кандидат летците. А за гражданската - търсят се техници на по няма и 1000лв заплата :)
13
2
 
3
 
! Отговори
до13 преди 5 години
хайде стига спами, разбрахме че си некадърен и ти е крив целия свят. Толкова си летял и ксто си бил във ВВС. Само тренажора са ти давали...нсли знаеш, кучето си лае ....
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А глада кой ще бори?
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама някой си въобразява, че ще го вземат пилотче на новите Ф-16ки ли???? И иска да кандидатства в училището в Долна Митрополия? Не си правете тия илюзии, местата вече са раздадени на "наши хора".
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте ги кои са... един случаен няма. В България за да си пилот... ако ще си в гражданска, трябва да си бил наредаче във ВВС първо или другата опция е баща ти да е супер богаташ. Има и опция да си извадиш сам парите, но хич не е лесно и не е гаранция, че после ще те вземат на работа... защото нямаш връзки и нямаш достатъчно летателни часове, които се изискват и само дето си си дал парите за едната мечта и си гладувал през цялото време, докато другите са набивали яко на банкети и купони.
9
2
 
5
 
! Отговори
до 8 преди 5 години
алооо събуди се, войната свърши...30 години минаха от тез времена. от 15 години Долна не готви кадри за РВД и гражд авиация. И нада ли на един военен пилот чичо му полковник ще му е от полза пред разни комисийки издаващи разрешения и сертификата за граждански самолети.
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега ще ви обясня какви хора отиват да учат за пилоти. По принцип бреветите за пилот в гражданска авиация са скъпи и затова, за да не плаща от джоба си татко му, едни примерно 80 000 лева, до 150 000 лева (в зависимост от лиценза) пращат татиното отроче на издръжка на държавата, като пекат 1-2 агнета на някой и заделят едни 20 бона за Авиолекарската комисия. къде са 20, къде са 80 и 150, а? И после имат няколко години договор, изтичат, а някои от тях дори се пенсионират и минават в гражданска...
7
0
 
10
 
! Отговори
Б.Б. преди 5 години
На всички завършили ще раздадем танкове...упс,то и танкове нямаме май.
6
4
 
1
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 5 години
А, защо- се, редят,.По, петдесет,.На, зъболекар....
5
4
 
1
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 5 години
Гърция, е, хрйстиянска- държава,....
4
0
 
9
 
! Отговори
до ШибиРиби преди 5 години
абе пъпеш, ми този Попов какъв е бе, генерал гербаджия с оранжеви чорапи....
3
3
 
6
 
! Отговори
до1 преди 5 години
Миленчооо ама много си актуален, да отвори бе, да станеш летец не е като да продаваш маслини като теб. Душа требе от малък да те човърка към небето.