В идеята за тол таксите има един сериозен пропуск

Републиканската пътна мрежа остава за безплатно ползване от камионите
Обновена: 5 апр 2019 07:59 | 5 апр 2019 03:00, Екип на Bloomberg
14
В идеята за тол таксите има един сериозен пропуск

Идеята за въвеждане на тол система за експлоатация на националната пътна мрежа в България има един много сериозен пропуск, който може да коства милиони на държавния бюджет. Това коментира предсетателя на УС на Научно-техническия съюз по транспорта Ясен Ишев за Bloomberg TV Bulgaria.

Ишев дава пример, за да онагледи казуса с тол системата:

„Има нещо сбъркано в идеята за тол таксите. Републиканските пътища от втори и трети клас изобщо няма да бъдат таксувани. А тези пътища не са проектирани, за да поемат натоварване до 8-9-10 тона на ос. Глупави шофьори няма и те винаги ще изберат онзи път, по който ще платят най-малко. Това ще разруши второстепенната пътна мрежа и в крайна сметка ще струва много по-скъпо на държавата и българския данъкоплатец“.

Транспорният бранш протестира за една друга несправедливост, която го засяга директно - цената за преминаване по националната пътна мрежа. Според Ишев от бизнеса едновременно имат и нямат право да протестират. От една страна таксите са по-високи от първоначалните прогнози, а от друга тежките транспортни машини рушат най-много пътната настилка и би трябвало да поемат най-голяма отговорност към възстановяването ѝ в последствие.

Цялото интервю с Ясен Ишев за Bloomberg TV Bulgaria можете да видите на страницата на телевизията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: тол системаЯсен Ишев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
с тия цени на тол таксите, хляба ще стане 3лв, а млякото 2лв. Мислете, за да не ходите гладни
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие хем искате стоката да е прясна на пазара, да е здрава, да пристига бързо. Хем искате да е достъпна ценово, пък за тировете най-скъпа тол-такса. Третокласните пътища нямало да издържат, ми то и тировете няма да издържат в тия дупки. В същото време по празници ги гоните от пътя, че пречели. Вдигнахте гражданските! Горивото не пада! Разберете, че без пари няма да ви возят стоката. Защото и ние от брана имаме семейства, и ние деца храним. Ееее ама хайде уточнете какво искате
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господа, ние ще плащаме и за бизнеса (от догодина ще плащаме по 150 лева за винетка)
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ало господа в цялата държава има пропуск.
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коя точно част от пътя София-Варна се нарича "магистрала"? По тези 500км има не повече от 100км нещо подобно на магистрален път. Но пък си е друго, докато караш, да гледаш как някоя мома си простира чаршафите, да си купиш лук, сладко, диня...
9
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За жалост ще плащаме ние, защото просто превозвачите ще вдигнат цената било транспорт на стоки, било на хора.
8
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Т.н. Български бизнесмени протестират за всичко , което не им изнася. Тях ги интересува само печалбата и фолкаджийките.
7
0
 
13
 
! Отговори
gg преди 5 години
"Глупави шофьори няма и те винаги ще изберат онзи път, по който ще платят най-малко." - ще платят какво - пари или време?
6
2
 
30
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До СкептикНие си плащаме за всички пътища.Винетка се казва но ти откъде да знаеш като не си купувалДаваме 97лв а насреща дупки и макадам
5
7
 
10
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Като останат на пътя 2-3 пъти, ще се научат да не минават по черно.
4
8
 
9
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Пурво да видим кой позволява тежки камиони да разбиват пътищата с превишено тегло и с превишена скорост. Второ да видим защо пътищата се рушат така лесно. За всички пътища трябва да се плаща. Трябва директна забрана за каране на джипове и мотоциклети извън пътищата през реки, планини,гори и поляни.
3
0
 
23
 
! Отговори
Toll booth преди 5 години
Има много сериозни пропуски, дълбоки са от няколко сантиметра до повече от една педя, и принуждават шофьорите да карат на зиг заг, за да не си изкривят джантите и да си счупят окачването.
2
8
 
10
 
! Отговори
Американ преди 5 години
До 555:Поставянето на толкова много знаци е много работа, а българите са мързеливи.
1
3
 
37
 
! Отговори
555 преди 5 години
Глупости, слагат знаци 3.5 или 7.5 тона на тези пътища и край.Гърците за да накарат камионите да карат по магистралата и да плащат насвяткаха на много места по национала знаци 3.5тона.