Експерт: Балонът с цените на жилищата достигна своя лимит

Ако има ръст тази година, той ще е 1-2%, смята Добромир Ганев
8 апр 2019 22:15, Екип на Bloomberg
79
Експерт: Балонът с цените на жилищата достигна своя лимит

Последните няколко години бележат някои сериозни върхове в цените на недвижимите имущества, но по всичко личи тази тенденция е към своя край, смята Добромир Ганев, председател на УС на Национално сдружение "Недвижими имоти", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Ако има ръст в цените на жилищата в големите градове на страната през тази година, той няма да е по-висок от 1-2%", казва Ганев.

Изминалите няколко седмици са особено интригуващи, тъй като в политиката се завъртя скандала "Апартаментгей", а по-рано излязоха и редица случаи с измами от мними брокери. Съветът на председателя на "Недвижими имоти" е хората да се възползват от услугите на юристи и пазарни консултанти, за да си спестят куп главоболия в случай, че попаднат на някаква престъпна схема.

Прогнозата на специалиста е, че в обозримо бъдеще е нормално да се очаква, че пазарът на недвижимо имущество ще се регулира и балонът, ако не се спука, то той поне ще спадне до приемливи нива.

"Обемът от сделки за миналата година е най-ниският от изминалите 5 години – 212 000 сделки за цялата страна. А ръстът в разрешенията за строеж е 113%. Ако това строителство се реализира в един момент, това ще се отрази на цените", обяснява Ганев.

Още подробности по темата можете да намерите на страницата на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Експерт: Балонът с цените на жилищата достигна своя лимит"Не думай. Нали балон нямаше?
23
4
 
30
 
! Отговори
Покупател от ГЕРБ преди 5 години
Я, тия на мен не ги разправяйте ! Какъв е тоя балон, бе?! Няма таква работа. Шефа и камара от нашите си купиха евтини апартаменти и то на такива апетитни места! Статията е долна, хибридна, руска пропаганда! Путин е виновен ! А, инак цените са даже смешни ! Щом Цв.Цвъкчето може да си купи евтино апартамент, значи няма високи цени на жилища! Ми той да не само той ? Я виж джендера Цветунка Цачевата! Ми и тя си купи. И шефа на КОНОПИщик и той! Хибридни атаки на путин са това, ша *** извините !
22
1
 
3
 
! Отговори
Пари преди 5 години
До АнонименТочно за това казах, че на ръката и е трудно...но не обичаш да четеш... и в хаотичните си милси на писмо прескочи доста икономически теории, за да кацнеш на планова икономика...
21
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи Цецо се е набутал. Да беше изчакал малко, па да ги вземе на по сто евро.
20
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пари повече от гербаджия не давам! Да си прават сметката.
19
0
 
17
 
! Отговори
До 19 преди 5 години
Прав си от тези 212000 също освен споменатите от теб трабва да се извадят и прехвърляния между роднини, дарения от възрастни и естествено "кухи" сделки Ала Цецо които също не са малко
18
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-скъпите имоти в София трябва да са с таван 620 евро на квадрат.
17
1
 
12
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
212000 сделки не значи толкова продажби. За да се срещнеш с инвеститор/ строител за преговори чрез агенция за недвижими имоти, е необходимо да капарираш 1000-2000-5000 лв. Ако не се договорите, сумата се връща. Ето пример за 2 сделки...
16
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брей, нали последните няколко месеца само пускате статии за това, че нямало балон, а сега изведнъж вече бил достигнал лимита си?
15
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хартекс подбиха цените на колегите си. Направиха дъмпинг и сега трябва да ги разследват от Комисията за защита на конкуренцията.
14
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди дни имаше статии с цените нагоре,днес с цените надолу ...??? Кво става в тази държава,*** разбери.Новинарските сайтове бълват фейк след фейк,и вместо хората да бъдат информирани по определени интересуващи ги въпроси,хората масово остават заблудени от фактът че новинарите разпространяват инфо за което им е платено. Та каква е картинката на имотният пазар у нас? В целият свят цените вървят надолу,в България вървят нагоре.Ами дръжте си ги апартаментите,и не питайте защо младите напускат.
13
3
 
31
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 5 години
Лъже , лъже , за да не купувате и той да си купува на воля .Не губете време , теглете пари и кой колкото може 5-10 наведнъж ..
12
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Eксперт? Такива са експертите в тая държава. Цените тепърва ще растат.
11
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цецо го свалиха и пазара се срина
10
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ама не - цените са даже ниски спрямо доходите особено ако се отчете сивата икономика. Както се казва гладна кокошка просо сънува...
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Kakvi godishni danaci sgradi plastat stroitelnite bg proizvoditeli, brokeri na sgradi, kakvi taksi smeht na kvadraten metar?! Te ne plastat nikakvi danaci i nikakvi taksi smeht na kubichen metar zastroen obiekt u bulgariata...ami kanalizacionni taksi, taksi dostavka elenergia...?! Arhitekturna pravna juridicheska notarialna bulgarska christianska mafia....uuuuuu!
8
6
 
23
 
! Отговори
Пари преди 5 години
Балонът не се пука за 5 минути - надува се с години, особено имотният. Пазарът се насища и лъжата вече прозира. Пазарната икономика така функционира - има невидима ръка! Колкото и да и е трудно в страната на ***...
7
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СтратегTова с пукането на балона е от месец-два. Предното беше през 2008/9. Търесенето ще остане още малко по инерция на принципа на стадото, и след това надолу. Пазар, какво да правиш?
6
1
 
32
 
! Отговори
Коки преди 5 години
Като се има предвид, че населението се топи поради естествени причини и се изнася...Пазарът ще се саморегулира - София не е остров и предлагането определено няма да се ограничи.
5
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 2019 очакваме Цецо Цветанов да купи 212000 апартамента (но на какви цени забележете - 200? За м2) за да крепи пазараЗа вас обикновени българи остават цените от 1200? За м2...съжалявам, избрали сте грешната страна да се родите