Експерт: Балонът с цените на жилищата достигна своя лимит

Ако има ръст тази година, той ще е 1-2%, смята Добромир Ганев
8 апр 2019 22:15, Екип на Bloomberg
79
Експерт: Балонът с цените на жилищата достигна своя лимит

Последните няколко години бележат някои сериозни върхове в цените на недвижимите имущества, но по всичко личи тази тенденция е към своя край, смята Добромир Ганев, председател на УС на Национално сдружение "Недвижими имоти", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Ако има ръст в цените на жилищата в големите градове на страната през тази година, той няма да е по-висок от 1-2%", казва Ганев.

Изминалите няколко седмици са особено интригуващи, тъй като в политиката се завъртя скандала "Апартаментгей", а по-рано излязоха и редица случаи с измами от мними брокери. Съветът на председателя на "Недвижими имоти" е хората да се възползват от услугите на юристи и пазарни консултанти, за да си спестят куп главоболия в случай, че попаднат на някаква престъпна схема.

Прогнозата на специалиста е, че в обозримо бъдеще е нормално да се очаква, че пазарът на недвижимо имущество ще се регулира и балонът, ако не се спука, то той поне ще спадне до приемливи нива.

"Обемът от сделки за миналата година е най-ниският от изминалите 5 години – 212 000 сделки за цялата страна. А ръстът в разрешенията за строеж е 113%. Ако това строителство се реализира в един момент, това ще се отрази на цените", обяснява Ганев.

Още подробности по темата можете да намерите на страницата на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лошото е, че самите собственици в повечето случаи са с нереално високи очаквания за парите, които могат да вземат за амортизираните си имоти. Често брокерите имат по-реална представа от алчните собственици.
63
1
 
2
 
! Отговори
На босия цървулите преди 4 години
Мисля да помоля Артекс да ми продадат апартамент, луксозен за 600 евро. Ако откажат ще ги съдя за ДИСКРИМИНАЦИЯ. Нали всички сме равни.
62
0
 
3
 
! Отговори
Да да преди 4 години
Балона ще се спука .На фона на бягащите от българия млади хора ,ниска раждаемост,голям брой наследствени жилища,огромно строителство логичен е спад на цените.
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютно! Написах една дълга история за къщите в САЩ, но се оказа че тук се приемат само кратки коментари. Може да са глупави, но да отговарят на съвременните условия, ала Twitter... Ако искаш да ти я разкажа, обади се на mp85747***yahoo
60
0
 
8
 
! Отговори
Балона ще се спука преди 5 години
Балона ще се спука скоро !! Спекуланти и крадци нарочно надухте цените !!! И ние искаме от евтините Апартаменти на Артекс !!!
59
0
 
11
 
! Отговори
хxxx преди 5 години
Определено има имотен балон. И ако за София има някакво обяснение, то и в провинцията офертните цени достигат софийските, което е абсолютно необяснимо, при обезлдяващите се градове и села. Чужденците, купуват само ако цената е по ниска от техните страни, но в момента цените надминават тези в западна Европа. 90 % от офертите стоят с години по сайтовете, няма никакво движение, нито се купува, нито се продава. Aко има сделки, те са единични и главно от рускоговорящи.
58
0
 
2
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До До РеалистДрън дрън, такива като теб си накупиха покачващи се имоти 2008 и още чакат да достигнат цените...да ама не... Правите си малко анализ, няколко формули на ексел и ще се види дали ще излезе сметката. Нещата на 90% могат да се сметнат. И няма една истина валидна за всеки - на един доходите му позволяват да купи в кеш дори и сега и дали ще има някакво понижение след 1-2 години хиче не му дреме. Друг тегли голям заем и после не може да го плаща. Затова смятайте!
57
2
 
6
 
! Отговори
До Реалист преди 5 години
Това е вярно за всяка ВЕЧНА стока, като земята и златото. Цените на жилищата в рамките на човешкия живот, надали растат само нагоре. Ако живеят от 2-3 поколения, после вечността на това жилище рязко те приземява. Мислете кога купувате и кога продавате. Много съм печелил, но двойно губил от пикови покупки и после съсипани имоти. Жилището не е вечно, да се разглежда толкова дългосрочно за повече от 60-80 години, когато на този интервал можеш да видиш само покачване..
56
4
 
7
 
! Отговори
До Реалист преди 5 години
Точно така е. Имаш ли възможност, купувай без да философстваш, че занапред можело цените да паднат.Знам няколко семейни двойки, които получиха от родителите си спестовни книжки с хилядарки на сватбите им през соца. Можеха да си купят жилище и да доплатят с лесен за изплащане кредит, но предпочетоха да опапат парите по заведения и курорти.Помня един как "дълбокомислено" повтаряше "Сега апартамент не се купува, скъпи са!"Но след 1990 г. видяха зор - децата им вече тийнейджъри и ни пари, ни жилища
55
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се направи ясна разлика между пукане на балон и корекция в цените. Балонът се пука, когато стане криза и хората, които са се надценили по някаква причина не могат да си плащат вноските по кредита. Имотите се връщат на банките и те се чудят как да ги продатат на ниски цени. Корекция на цените може да има както е казано в статията, когато стане предлагането на жилища повече от търсенето.
54
13
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
В дългосрочен план цените в София са само нагоре. Може да има временни понижения, но в крайна сметка колкото по-рано човек си купи жилището, толкова по-добре. Вероятността цените да паднат е много малка, а да се повишат е много голяма. Второ, ако не си мошеник от ГЕРБ, ще трябва да теглиш кредит и да го изплатиш докато си работоспособен, а не като пенсионер с малката пенсия. Другият вариант е цял живот да чакаш балонът да се спука и до края на дните си да си под наем.
53
0
 
18
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До истинаЦените тук са на основанието, че има купувачи. Ако няма цените ще падат, щом някой купува на определена цена значи цената е справедлива. Никой не му е опрял пистолета до главата и да го кара да купува, винаги е въпрос на избор. Дали е разумен е съвсем друг въпрос. И аз смятам, че на тези цени да купуваш трябва да си луд, напазарилите с кредити последните 2 години тепърва ще си сърбат попарата...
52
1
 
28
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
Не знам дали забелязвате, но докато ни занимават с глупости цените на горивата скачат, а цените на петрола спадат!
51
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Апартаментгей. Само до тук прочетох и се отказах да черта повече.
50
7
 
21
 
! Отговори
Не цените са високи, преди 5 години
а доходите на над 90% от българите са ниски.Ако хората получаваха нормални заплати, щяха да си позволят да имат по-високи критерии и срещу сегашните цени щяха да изискват по-качествено строителство, по-добро разпределение и изложение на жилищата, дворове - зелени площи и удобна инфраструктура. Нямаше да се строи така нагъчкано и за всяко жилище щяха да бъдат осигурени поне по две паркоместа или двойни гаражи.Беднякът по неволя не е претенциозен и се заробва с тежки кредити или непосилни наеми
49
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Додо 57Може би, цените ще се саморегулират, ако ордите от стотици хиляди провинциалисти,--сигурен ли си, че те имат вина?аз ще ти кажа, как моментално ще паднат цените ...искаш ли да разбереш?записвай си:1. "закон за абсолютната давност" на всякакъв вид дълг,течящ от датата на последната вноска2. закон, казващ, че -"обезпечението, покрива дълга"!на другият ден след обнародването на тези два закона -цените ще се сгромолясат!народ.мъдрост: "вържи армен. поп, за да е мирно селото!"
48
1
 
25
 
! Отговори
от Караулката преди 5 години
Търся етаж с асансьор до гаража.600 ЕВъзможна замяна!
47
35
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още ще растат. Строящите се жилища не могат да покрият нуждите търсещите. За София. Докато в провинцията заплатите са МПЗ или малко над нея, в София дири продавачки не се хващат за под 1000 лв чисти, ще продължат цели семейства да се изнасят от родните си места към София.
46
1
 
30
 
! Отговори
Оферта преди 5 години
Продавам кучешка колибка 1.5 кв.м. южно изложение, панорамен изглед,с дворно място за заравяне на кокали, цена по договаряне.
45
46
 
27
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Може би, цените ще се саморегулират, ако ордите от стотици хиляди провинциалисти, налазили, окупирали и оакaли София в последните 30 години се само-депортират по родните си места, така, че и Софиянци да получат глътка въздух и да излекуват ушите си от мякащата реч, заливаща масово града във всичките му учреждения, заведения и всеподобни обществени места. Така ще е по-добре за всички!