14% от българите вярват, че ваксините причиняват аутизъм

73% от българите: Родители, които не имунизират децата си са безотговорно
9 апр 2019 11:00,
332
14% от българите вярват, че ваксините причиняват аутизъм
Снимка: Reuters
770 000 души или 14% от българите смятат, че ваксините могат да доведат до аутизъм, а близо 2 милиона - до алергии. Това констатира проучване на изследователски център "Тренд", поръчано от "24 часа".
 
Прави впечатление и високият дял на българите, които приемат, че задължителната ваксинация е част от световна конспирация - 18% или почти един милион българи.
 
Въпреки това, сънародниците ни, които смятат, че ваксинацията е важна са около 80%. Малко над две трети от населението се чувства по-сигурно за своето здраве с развитието на ваксините. Интересното е, че делът на жените, които отговарят положително е по-висок от този на мъжете - 67% на 58%.
 
73% от българите смятат, че родители, които не имунизират децата си постъпват безотговорно. Особено застъпено е това мнение сред хората с висше образование.
 
Данните показват и че близо две трети са на мнение, че имунизацията чрез ваксини е безопасна, а 19% или един милион българи са на обратното мнение.
 
Репресивна нагласа на хората се наблюдава по отношение на специфични наказания към родители, които не ваксинират децата си - парични санкции, наказателна отговорност или дори комбинация от двете. 
 
От друга страна, данните показват и голям дял от обществото, което вярва в конспирации и различни митове, които не са намерили легитимно потвърждение. 
 
Предишни проучвания на "Тренд", които са търсили отговор на въпроса доколко българите вярват в различни конспирации, показват, че част от хората, които потвърждават важността на ваксините за нашето здраве и това на децата, на въпроси, свързани с митове за конспирации, отговарят утвърдително. 
 
От "Тренд" коментират, че една от важните теми свързани с имунизацията с ваксина е свързана с набавянето на информация. Две трети от българите търсят такава информация от лекари, 39% - от телевизита. 22% от българите събират информация от приятели и семейство, а около 10% - от интернет медиите, форуми, както и социални мрежи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


332
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега се замислете малко, защо ли днес в Днес.бг има цели 2 статии свързани с ваксините?Май ни подготвят за следващата порция ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ваксини, без които не можем и без задължителността на които някой няма да може да си направи продажбите .
194
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 194Я ми дай пример в коя европейска страна точно децата нямат право да ходят на училище заради ваксини?! В голяма част от държавните ваксините са препоръчителни а не задължителни дори.
193
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 194И защо си мислиш ,че някои работещ българин получава си социални помощи или детски надбавки ?! Те и сега неваксинираните деца са масово по частни ясли и детски градини, моето включително, така, че голям праЗ от твоите предложения.Иначе ако се допиташ до законодателството на Република България ще се осведомиш,че училището е задължително за всички български граждани, ваксинирани или не.
192
6
 
8
 
! Отговори
Спарта преди 5 години
До ЗдравкоКои сте вие бе, ***? Най-вероятно и ти нямаше да си жив, ако не беше модерната медицина, *** ***.
191
2
 
4
 
! Отговори
Здравко преди 5 години
До АнонименАз не знам каква е логиката ти да слагаш телевизори и хладилници във същия спор който се отнася за нещо което инжектират в твоят организъм. Или според теб цивилизация напредък и ваксини са същото нещо.
190
11
 
10
 
! Отговори
Спартак преди 5 години
Т.е. 14 % от българите страдат от аутизъм.
189
13
 
6
 
! Отговори
Не само преди 5 години
закони и ограничения, но и ефективни присъди за антиваксърите. Децата им на приемни семейства ако искаме да имат шанс.
188
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ??Разликата е че няма закони и ограничения срещу *** но има срещу антиваксарите. Питаш ли се защо.
187
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Здравко "Та ние сме оцелели на тази планета хилядолетия без ваксини, така че не виждам никакъв проблем да оцелеем още много хилядолетия без тях."Само преди 120 г е нямало масово електричество. Спри си тока, изхвърли си телевизора, компютъра, телефона, хладилника, готварската печка, автомобила. 40 000 години хомо сапиенс е оцелял без тези неща, значи може и без тях.
186
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като прочетох няколко коментара, за пореден път си затвърждавам мнението, че така наречените антиваксъри са доста праволинейни хора без критично мислене и способност да правят елементарни причинно-следствени връзки. След като лекарското съсловие застава зад ваксинацията и тя е задължителна, отивате всички под строй и ваксинирате. Знанията и разсъжденията си ги запазете за вашите професии, където ще могат да бъдат оценени и където можете да се докажете на рактика, а не само на думи.
185
12
 
8
 
! Отговори
?? преди 5 години
Честно, от доста време следя тоя форум, по-агресивни от аниваксърите в убежденията си до сега са бивали само ***.
184
5
 
14
 
! Отговори
Здравко преди 5 години
До Анонимен191- Айде да видим кой ще оцелее по-дълго във времето.....Та ние сме оцелели на тази планета хилядолетия без ваксини, така че не виждам никакъв проблем да оцелеем още много хилядолетия без тях.
183
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори и лекарите не знаят какво имам във ваксините, защото съставът им се води търговска тайна................а се касае за здравето на децата ни!Ваксините бяха измислени с най-добри намерения, но те не са това, която бяха............като доктор по биохимия ви го казвам!
182
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Раждайте първите си деца на 35 и очаквайте, че ще бъдат здрави...Ваксините, произвеждани от отговорни хора и поставяни от отговорни хора, са спасили много животи. 16% си е нормален процент за зомбирани. Но простотията и безпросветността, съчетани с вяра, а не с разум, са оставили Европа 1000 години некъпана, а днес все повече вярват, че Земята е плоска...
181
13
 
5
 
! Отговори
... преди 5 години
Антиваксърите са толкова слаби в главата, че не разбират каква опасност представляват. Да им се ограничи правото на обществено образование и правото на социални помощи, както в други европейски страни е следващата логична стъпка.
180
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен " И на теб никой не ти пречи да си основеш антиваксърска комуна, дюд. Отивате там, ама да не съм ви видял повече. Ако искате, не си внасяйте и здравните осигуровки, дреме ми. Айде да видим кой ще оцелее по-дълго във времето :) "Моят съвет към тебе, провакър и защитник на фармацефтичната мафия , е да си ПИЕШ хапчетата и да се ВАКСИНИРАШ редовно.
179
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Факти "Понеже говорим за милиардна индустрия,ИСТИНАТА никога няма да излезе"Е нали ти я каза истината, как няма да излезе.Как още си жив. ? Защо не са те убили, след като разкри далавера за милиарди ?
178
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 191Кой ще оцелее зависи от генните и отсредата. Кой ще е по-здрав и неувреден от ваксини е друга работа вече.
177
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако знаете какво слагат във ваксините...............никога няма да имунизирате децата си!Живак, алуминий.............клетки от заразени крави, овци, зайци и т.н................отврат!ТОВА НЕ Е ТЕОРИЯ НА КОНСПИРАЦИЯТА.За това има експериментални доказателства...................но фармацевтичната и лекарската мафия е много силна и ИНФОРМАЦИЯТА ЗА ВАКСИНИТЕ Е СИЛНО МАНИПУЛИРАНА.
176
0
 
6
 
! Отговори
Здравко преди 5 години
Тези данни не ме изненадват, дори да не са манипулирани, мислите ли че хората с мозък около вас са мнозинство или малцинство. Затова корумпирани политици продължават да печелят, колкото повече не мислещи същества, толкова по добре за тях.