14% от българите вярват, че ваксините причиняват аутизъм

73% от българите: Родители, които не имунизират децата си са безотговорно
9 апр 2019 11:00,
332
14% от българите вярват, че ваксините причиняват аутизъм
Снимка: Reuters
770 000 души или 14% от българите смятат, че ваксините могат да доведат до аутизъм, а близо 2 милиона - до алергии. Това констатира проучване на изследователски център "Тренд", поръчано от "24 часа".
 
Прави впечатление и високият дял на българите, които приемат, че задължителната ваксинация е част от световна конспирация - 18% или почти един милион българи.
 
Въпреки това, сънародниците ни, които смятат, че ваксинацията е важна са около 80%. Малко над две трети от населението се чувства по-сигурно за своето здраве с развитието на ваксините. Интересното е, че делът на жените, които отговарят положително е по-висок от този на мъжете - 67% на 58%.
 
73% от българите смятат, че родители, които не имунизират децата си постъпват безотговорно. Особено застъпено е това мнение сред хората с висше образование.
 
Данните показват и че близо две трети са на мнение, че имунизацията чрез ваксини е безопасна, а 19% или един милион българи са на обратното мнение.
 
Репресивна нагласа на хората се наблюдава по отношение на специфични наказания към родители, които не ваксинират децата си - парични санкции, наказателна отговорност или дори комбинация от двете. 
 
От друга страна, данните показват и голям дял от обществото, което вярва в конспирации и различни митове, които не са намерили легитимно потвърждение. 
 
Предишни проучвания на "Тренд", които са търсили отговор на въпроса доколко българите вярват в различни конспирации, показват, че част от хората, които потвърждават важността на ваксините за нашето здраве и това на децата, на въпроси, свързани с митове за конспирации, отговарят утвърдително. 
 
От "Тренд" коментират, че една от важните теми свързани с имунизацията с ваксина е свързана с набавянето на информация. Две трети от българите търсят такава информация от лекари, 39% - от телевизита. 22% от българите събират информация от приятели и семейство, а около 10% - от интернет медиите, форуми, както и социални мрежи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


332
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
14% от бъгарите вярват и че Земята е плоска. Не знам дали числото е същото случайно.
254
4
 
9
 
! Отговори
най-после преди 5 години
ами самолетите, прелитащи почти всеки ден в небето на кръстправещи километрови дири....!никой не пита какво е това ?? понеже /турския/ индийския сериял е най-важнотонещо в живота ни. Както и АНТИСОЦИЯЛНИТЕ мрежи също!Аз съм ваксиниран по времето на проклетия СОЦваксините тогава бяха качествени ! за ОНОВА време, а сега всичко е ДАЛАВЕРКА !!!!
253
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може да е вярно, тъй като 80% от българското население е от ***. Авторът на това изследване - проф Иво Христов, ще е кандидат за евродепутат от БСП. Като представител на това широко мнозинство.
252
1
 
5
 
! Отговори
дедо ви преди 5 години
Те и толкова процента вярват че земята е плоска,и че вечер ходят караконджули из гората.Не е лесно да си ***,само мъчи но не убива!
251
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 257. аз ти го казах това за швейцария. това че не е задължително какво означава според теб? мислиш ли че 97% от населението в швейцария скача и плюе върху трите процента неваксинирани и децата им? мога да ти разкажа и как момиче на 15 години с ваксинация против папилома вирус след това е тотален инвалид. не може да говори дори а фарма компания не и плаща компенсация. това пак в швейцария. големи плюнки голямо нещо. виж колко лекарства от същите фирми се изтеглят от пазара всяка година. ама ва
250
3
 
7
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 5 години
Дежурното облъчване. Едните "вярвали" в нещо си, пък другите смятали, че ваксините били ВАЖНИ.Докато бях при личния лекар да ми направи ваксина за тетанус/дифтерия, влязохме в спор КОНКРЕТНО за Приорикс и "тъпите родители", които не идвали да ваксинират децата. Казах му, че и мой роднина е от "тъпите родители" и именно след 13-ия месец вече 4 години водят детето им по центрове, логопеди, специалисти, за да го вкарат в релси. Питам ваксофилите - аз какъв съм - "нормален" или "антиваксър"?
249
4
 
11
 
! Отговори
ЕДИН НАРОД преди 5 години
Понеже гледах доста коментари относно образователния ценз и социалното положение на т.нар. Антиваксъри та:1. Не е хубаво все да се делим - сини/червени, София/провинция, християни/мюсюлмани, ваксъри/антиваксъри. Ние сме ЕДИН НАРОД, и всеки е различен.2. Сешам се за 7 антиваксъра които познавам (не броя семейните двойки за двама!) и всички те са с висше образование и висок социален статус. Което отново не означава, че трябва да се делим.3. Мойте баби и дядовци живяха над 80 год без ваксини..
248
2
 
13
 
! Отговори
Миро преди 5 години
Който иска да се ваксинира, който не иска - да не се ваксинира . Що трябва да се лаем под всяка статия ? Всеки си преценява за себе си . Все едно да накараш веган да яде кИфтета - вой до небесата ..... или някой месояден да го сложиш на салата от глухарчета ..... все същото . Хората са различни - имат различни предпочитания и искат да следват собствените си убеждения . Гледайте си живота. Няма нужда да се бием под всяка ска*пана статия . А тия дето са тук само да хейтят - да го ду........
247
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Закачете си портрета на Сталин на стената, руското знаме на балкона, сepeте редовно на Бузлуджа и не ви трябват ваксини.
246
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Само 14% ?!?!Честно, учуден съм. А до 80% ?били са на партийно събрание да им обясняват какво им е отнела демокрацията
245
8
 
8
 
! Отговори
Дебили преди 5 години
Интересно ми е какъв % от анти-ваксърите са фенове на турски сериали и чалга ??!!?Също така, какво е средното ниво на образование на тези 14% ?Като един такъв дето ми викаше "Ти знаеш ли, че в Швейцария не е задължително ваксинирането! Те по прости ли са от нас?" Проверка: Да не е задължително, но 97% от населението е ваксинирано въпреки това :D Интересно.
244
0
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До 254: Забрави,че континента Австралия не съществува и кацането на Луната/Марс е филм на Дисни :) Мога да ги нареждам още тука. Докато има будали да купуват книги на конспираторите така ще бъде :)
243
0
 
4
 
! Отговори
Само 14% ?!?! преди 5 години
Честно, учуден съм. А до 80% ?
242
0
 
2
 
! Отговори
Фенаси Керимов преди 5 години
Абе ваксините са продукт има всякакви- пеимерно като ракията-националното ни питие.Като си купиш ракия от некоя 10 литрова туба произведена в некоя "лаборатория на село "-в превод на грузински кораб, с първака вътре (да не отива на вятъра) и ти се примпрежи погледа не казваш ,че ракията води до ослепяване и смърт нале.....Или като си купиш от някоя стара изба ракийка и ти стане едно хубаво и твърдиш ,че е жива вода.Жива вода или черна смърт зависи от технологията и качеството.....
241
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ваксините са вредни, земята е плоска, рептилиите, НЛО-тата и какви ли не дивотии. За жалост опростачването на хората е тотално и повсеместно, не само в БГ, навсякъде. Никой не се напъва да учи, да се образова, по-лесно и вкусно е да се изгледат няколко клипа и квазинаучни филма в тубата и вече знаят отговора на въпросите за смисъла на живота, вселената и всичко останало. Абе ти му обясняваш, доказваш, а то продължава да хрупа. Конспираторите не подлежат на убеждаване,това стана вече като религия
240
4
 
9
 
! Отговори
D преди 5 години
Защо не ме питат и мен да кажа какво мисля...с висше образование и абсолютно срещу ваксините :)
239
10
 
9
 
! Отговори
gogo преди 5 години
Понеже казвате, че ние анти-ваксърите сме безпросветни, ето ви фактите, на които се опираме. Факти, събрани на база хиляди случаи: Немско изследване, публикувано през Септември 2011-та година, обхващащо 8000 НЕВАКСИНИРАНИ деца, от раждането до 19 годишна възраст показа, че ВАКСИНИРАНИТЕ ДЕЦА РАЗВИВАТ 2 ДО 5 ПЪТИ ПОВЕЧЕ НАРУШЕНИЯ (като аутизъм, забавяне на развитието, дислексия, алергии, хиперактивност и др.)Ето връзка към цялата статия, с данните от изследванията: ***/2uXcsGU
238
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ваксинирайте редовно децата си, че иначе наркомана Пепи Москов няма кво да ги прави онея ментета, дето ги довлече от Анадола.
237
0
 
18
 
! Отговори
tonygl преди 5 години
За ваксините не знам, ама от турските и индийските сериали със сигурност се развива аутизъм и деменция едновременно !
236
8
 
3
 
! Отговори
Русомраз преди 5 години
14% от българите и 99% от комyнягите трябваше да пише...