"Българско военно чудо": Месомелачката на завоя на Черна

Как България се изправи срещу армиите на Русия, Италия и Франция?
10 апр 2019 13:00, Красимир Ангелов
56

Сраженията при завоя на река Черна през Първата световна война са във фокуса на третия бонус епизод от хитовата поредица „Българско военно чудо“ на ЗАД "Армеец" и сдружение "Българска история". Този участък от Македонския фронт е известен като "Месомелачката",защото в епопеята, развила се от есента на 1916 г. до май 1917 г., и двете страни дават огромни жертви, а цели части се стопяват за броени дни.

Проявеният героизмът на българите при битките там не успява да предотврати загубата на войната, но в паметта на нацията Завоят на Черна остава да свети като символ на непоколебим дух.

Още по темата
Всичко започва през есента на 1915 г., когато България се включва в Първата световна война. След бързия разгром на Сърбия и на пристигналите й на помощ съглашенски войски се появява възможност противникът да бъде напълно изгонен от Балканите. Българското настъпление обаче е спряно от германското командване, което разчита на полуострова да бъдат приковани колкото се може повече съглашенски сили, вместо те да се прехвърлят на други фронтове. По думите на Стилиян Нойков: „И се започна една трескава работа по укрепяването на позициите, които очаквахме засилилият се в Солун противник да дойде и да атакува. Как тогава щеше да се тури край на войната на Балканите?“ Постепенно се оформя Солунският фронт, дълъг стотици километри, защитаван предимно от българската армия.

През лятото на 1916 г. българското главно командване узнава, че се подготвя сериозна съглашенска операция в Македония, с цел да се попречи на България да отдели войски срещу Румъния. На 17 август 1916 г българите предприемат изпреварващ удар, овладени са Лерин и Костур. Постепенно този последен за войната български опит за напредване на юг губи острота, а частите са отслабени от сраженията.

В същото време, търпящи поражения в Добруджа, румънците отчаяно искат от съглашенците да им помогнат като атакуват в Македония. В края на август 1916 г. съглашенското командване организира настъпление, хвърляйки значителни сили. След тежки боеве българската армия е принудена да се оттегли при Завоя на река Черна. Той се нарича така, тъй като реката прави широка дъга, дълга около 40 км и широка около 20. Но и тук българите веднага са атакувани от французи и сърби, докато англичаните нападат към Дойран. Планът на съглашенците е да пробият Солунския фронт, а България да бъде извадена от войната.

Позицията, защитавана от български и германски части, е мъчно защитима. В скалата могат да бъдат изкопани само плитки укрития. В дневника на 10-и Родопски полк е записано: „Какво представляваше тази „укрепената позиция“? Един ред окопи. Нито галерия, нито един заслон, нито една наблюдателница!“ Духът на българите обаче е висок, те не са губили сражение досега във войната.

В началото на октомври 1916 г. в продължение на пет дена противникът обстрелва позициите, изсипвайки хиляди снаряди. Освен че са по-малоборойни, българските батареи трябва и да пестят боеприпасите.

На шестия ден френски и сръбски части настъпват. Както пише очевидец: „Още от първите дни боевете при Черна станаха твърде ожесточени. Чувствувайки своето количествено надмощие и хипнотизирани от мисълта да възстановят своето кралство, сърбите нападаха с голямо ожесточение.“ Въпреки че бреговете на реката се покриват с трупове, пристъпите на сръбската пехота следват един след друг. Редуват се дневни и нощни атаки, без оглед на жертвите – и така повече от месец. Свидетел посочва, че „Боевете през есента на 1916 г. направиха Завоя на Черна истинска гробница за сърбите.“ Тяхната армия губи над половината си състав.

Слаби по численост, но със силна воля са защитниците на Завоя на Черна, ала и техните редици се топят. А подкрепления просто няма откъде да дойдат.

На 19 ноември 1916 г. 1-а армия, притисната от числено превъзхождащ противник и понесла огромни загуби, е принудена да изостави Битоля и да заеме нова позиция, на 5 км северно от града. А развръзката на ожесточената битка гледайте във видеото от поредицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
21
 
4
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Глупава и ненужна публикация.Какво да защитавам миризливата България ли ?По ценно от британски/Британска Империя? паспорт няма в света, и дори и троловете го знаят.
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А сегашните са предатели,и са кол и въже играчи на конци,коне с капаци и плитки им са кратуните с празни манерки,на голият тумбак чифте патлаци
43
4
 
9
 
! Отговори
филофоб преди 5 години
Чак ме е яд. Наистина велики поколения българи са били с морал и мисъл за поколенията. Не е трябвало да воюваме изобщо! Знам че е било трудно, защото всички са искали да нападнем предателите, но въздържанието е добродетел! Нямаше да има стотици хиляди мъртви юнаци и почернени жени с челяд сираци. Предпочитам да нямаше повод за тези велики видеа, ама България да не е загубила своя дух, защото след голямата война българският дух е безвъзвратно изгубен и коментарите донякъде потвърждават това
42
2
 
9
 
! Отговори
До Горд българин преди 5 години
Балканската война - руският император плаща на румънския крал да ни удари в гръб.Защо ли? Защото сме дръзнали да се обединим през 1885 година и защото сме отказали да приемем за княз някакво грузинско князче.(То, царуванито на грузинец в Русия знаем до какво доведе - избиване в лагерита на милиони честни хора.)Не е могло да бъдем съюзници със Сърбия, Гърция, Русия през Първата световна война, но е могло въобще да не се включваме в тази война.
41
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не виждам нищо героично да се сражаваш сам срещу трима противници. През 1913г. сме САМИ срещу Турция, Гърция, Сърбия, Черна Гора, Румъния-резултат-национална катастрофа. На 9 септември 1944г. поставяме СВЕТОВЕН РЕКОРД-ЕДНОВРЕМЕННО се намираме в състояние на война с ГЕРМАНИЯ, СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ, САЩ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ..Резултат-нова национална катастрофа. Извод-трудно му увира главата на българина-трябват поне 3 часа в тенджера под налягане...
40
1
 
5
 
! Отговори
VANGELIS преди 5 години
Гърция позволява десанта в Тессалоники, защото година и половина по-рано АНГЛИЙСКАТА ИМПЕРИЯ (БРИТАНСКА по-точно) заедно със своите доминиони А.НЗ. А Корпусс + ЮАР И ИНДИЯ, Е ОБЕЩАЛА ГОЛЯМ ДЕСАНТ НА ГАЛИПОЛИС (древния Хеллеспонтос и Дарданеллос), и СИ ИЗПЪЛНЯВА ОБЕЩАНИЕТО !!ГЪРЦИЯ НЕ МОЖЕ ДА ПРЕНЕБРЕГНЕ , ЧЕ ХИЛЯДИ ПАН-БРИТАНСКИ ВОЙСКИ СА УМРЕЛИ ЗА ГЪРЦИЯ, ЗАЩОТО НАПАДЕНИЕТО ОТ 16 МАРТ 1915 НАД ОСМАНЛАРСКИТЕ НЕВЕРНИЦИ НА ГАЛИПОЛИС Е ГРЪЦКА ИДЕЯ, А НЕ БРИТАНСКА !
39
15
 
14
 
! Отговори
Горд българин преди 5 години
Какво от това, че българските войници са показали чудеса от храброст, когато политиците са избрали неправилните съюзници и България преживява поредната национална катастрофа? Пише за битката, но защо не пише кой въвлече България във войната на губещата страна? Тогава царува цар Фердинанд, който бързо побягва след края на войната и качва на престола сина си Борис, за да може и той да ни докара следващата национална катастрофа през Втората световна война.
38
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви офицери е имала България, какъв дух на армията!И само като си представя, как изглежда сега министъра на отбраната!?!?!?!?
37
10
 
9
 
! Отговори
Hans преди 5 години
не вярвам некой да отиде да се бие за шайката и робовладелците представляващи западните интереси:) по скоро биха стреляли срещу тех:)
36
10
 
5
 
! Отговори
дърт преди 5 години
До поручик 8Грешиш! Трябвало е да обесят Фердо за да не влиза България във войната!
35
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На времето царските офицери са били на много високо ниво, а не като сега тюфлеци, обучавани от некадърници, завършили при алкохолиците!
34
8
 
9
 
! Отговори
Стоян преди 5 години
До АнонименАко прадеда ти беше тук, така убаво щеше да ти опъва ушите... И като напишеш "дреме ви за вас" за какво се представяш, че си? Че на някой му пука? Цветанов и Борисов вършеят заради страхливци, които бягат и им позовляват да си правят каквото си искат в България. Стой колкото се може по-далече от България, че с твоята култура освен тон ла*на след себе си друго няма да оставиш. Виж, деда ти е дал всичко и сега и ти го помниш и гордо го споменаваш. Ти си паднал далеко от дрвото май
33
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7 Стари победи? А защо не сравниш тогава поколенията? Какви са били тогава хората? Прекъсвали са университети, за да се върнат тука и да бранят отечеството.Сега градивно ни ограбват. Градивно ни се поднасят джендърското проповядване, дори и на децата ни. Нито сме единни, нито нищо, просто изчезваме. The Atlantic: The World's Fastest-Shrinking Country. ( от 2019 година познайте коя е страната)
32
11
 
4
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Напред с братска Турция! Да живее САЩ!
31
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Какво просташко описание,какво просташко изказване -"бонус" и "хитова" ,като че ли става въпрос за тениска
30
0
 
34
 
! Отговори
Българофил преди 5 години
Върнах се на първите коментар и не се сдържам. От 4 войни печелим 2 - 1885, 1912 и губим 1913 и 1918. Ясно е че е важно дали печелим войната, но ако пренебрегнем победите в сражения и битки, означава да плюем на паметта на дедите ни и да ги обезсмислим. Който е способен да изрови баба си и дядо си от гроба им и да ги наплюе, нека пише нихилизми по темата. АЗ НЕ МОГА. Не съм съгласен всички други държави да правят филми за техния героизъм, а ние да си плюем по малкото наша продукция по темата!!!
29
1
 
34
 
! Отговори
Българофил преди 5 години
Не ми стигна мястото и затова пиша пак. Първата световна е още едно доказателство колко вредно може да бъде ЧУЖДОТО филство. Тогава германофилите надделяват и скършват националния идеал. Само няколко десетилетия след това русофилите надделяват и довършват подлото дело от ПСВ. Хора, бъдете българофили преди всичко и България ще стигне по-далеч! Толкова далеч, че на старини няма да я познаете даже!!!
28
2
 
37
 
! Отговори
Българофил преди 5 години
Явно на някои комунистически историци им е трудно да си признаят, че през ПСВ освен Радомирския бунт е имало и Руски армии и на Добруджанския и на Македонския фронт СРЕЩУ България. Как може цял свят да има статии, снимки, карти от Солунския фронт, озаглавени битката на петте армии - Френска, Сръбска, Руска, Гръцка и Италианска, а тука некви мижитурки да мрънкат, че нямало такива работи!Жалко, че не можете да разберете колко ВЕЛИКИ ДЕДИ сте имали, а си втълпявате ЧУЖДА пропаганда
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не бе, просто тогавашните ни политици са като сегашните
26
1
 
23
 
! Отговори
Пламен преди 5 години
До АнонименКакво значение е дали сте били мюсулмани, нали всички сме Българи ?!?! Религиите са най-долното нещо , създадено за да покорява народите...