Заради пол, раса... Престъпленията от омраза - все повече!

Това, че сме различни, не трябва да ни разделя, настоя Симеон Василев
11 апр 2019 15:15,
35


Статистиката от последната година сочи, че престъпленията от омраза се увеличават. Най-често жертвите се свързват с определени групи от обществото - според пол, раса, етнос, сексуална ориентация, религия или убеждение. Ефектът от тези престъпления е не само върху жертвата и общността, към която принадлежи, но и върху цялото общество. В българския Наказателен кодекс обаче този вид престъпления отсъстват.

Според Симеон Василев, който е съосновател на фондация GLAS, държавата трябва да вкара подобни престъпления в Наказателния кодекс. В "България сутрин" той заяви, че не е нормално езикът на омразата да бъде толериран от най-високата политическа трибуна.

"Не трябва да бъдем безразлични към езика на омразата. Виждаме много сериозно покачване на агресията, когато говорим за различни малцинства и ЛГБТ обществото. Всеки от нас е част от тази статистика. Разнообразието прави обществото ценно. Това, че сме различни, не трябва да ни разделя. Трябва законът да преследва такива престъпления. Езикът на омраза води до тази агресия. Лошото е, че го виждаме от най-високата политическа трибуна. Не може да се говори против малцинствата и това да остава безнаказано. Законът за защита от дискриминация трябва да бъде уеднаквен с Наказателния кодекс", каза Василев.

Творческият директор на REFORMA Тошка Иванова подкрепи Василев и заяви, че както днес бият хора по улиците заради различната им сексуална ориентация, така може утре да бият някого заради това, че затваря зимнина.

"Целта на кампанията ни е да се обърне внимание на проблема с престъпленията от омраза. Хората, които не са толкова толерантни, трябва да помислят, че всеки един от нас носи различното в себе си. Ако днес бият гей на улицата, утре могат да бият някого, защото затваря зимнина. Видяхте какво се случи с Истанбулската конвенция", допълни Иванова пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
5
 
! Отговори
да преди 5 години
Валери е прав. Увеличават се престъпленията извършвани поради етническа причина. Роми системно издевателстват на етнически Българи. Причините са 100 процента от етническа омраза и нетърпимост. Доказателство е факта, че няма случай роми да нападат възрастни роми. Трябва да се вземат истински мерки. Ако днес роми пребиват баба защото е Българка, утре ще пребият Валери защото е гей.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дават ли си сметка тези пазители на чистотата на езика, че ако няма език на омразата омраза ще има пак. Тайна като единично проявление, и явна , но в затворени групи и общества. Само побоищата и убийствата ще станат явни. Езикът на омразата от една страна е клапан за изпускане на парата, от друга разконспирира носителите. В другия случай парата ще отиде не в свирката, а в колелата. Омраза и не приемане винаги ще има, и е по добре да са явни.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този Симеончо да вземат да го пребият малко ромите и да му налеят акъл в главата с тъпите му изказвания за расизъм наказания и глупости. Аз ако видя гнусен *** арабел и го пребия няма да го бия заради цвета на кожата му или религията, а защото просто ме е погледнал с белото на окото ;) хех (шегувам се бре снежиннки и ***, да не заревете сега).
22
1
 
12
 
! Отговори
точка преди 5 години
Непрекъснатото натрапването на НЕНОРМАНОТО самО предизвиква омраза.Никой не е длъжен и не може да бъде задължен да приема това което не му харесва.С никакъв закон.
21
2
 
18
 
! Отговори
SS преди 5 години
Колкото повече ни натяквате изкривеното си мислене и *** идеологии толкова повече омразата ще расте,до момент в който ще гръмне и тогава ще стане страшно.Всяко търпение има предел.Трябва да се знае,че бг-то общество е много консервативно,и насаждането на практики,копирани от запада,срещат съпротивата и погнусата на обществото.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
благодарение на истамбулската конвенция ИВА е станала НОВА.не можеш на черното да кажеш БЯЛО.тошкеее
19
1
 
10
 
! Отговори
Аха преди 5 години
ЛГБТИ с какво са по-специални от останалите хора, че престъпленията срещу тях да се наказват по-тежко? Законът срещу престъпленията и езика на омразата ще доведе до цензура в медиите и публичната сфера!
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде я видяха тази омраза тези *** не знам.
17
1
 
18
 
! Отговори
Да не хитрува преди 5 години
този Симеон Василев!Защо никой не е настроен срещу арменците? Защо винаги някой пише нещо в защита на турците, когато друг ги хули? Ами защото тези хора ЖИВЕЯТ СПОРЕД ЗАКОНИТЕ НА ДЪРЖАВАТА И САМИ ХРАНЯТ ДЕЦАТА СИ!Негативните настроения срещу определен етнос са поради това, че той масово практикува така нареченото социално изнудвачество - рано-рано създават по няколко деца и ние сме принудени да им осигурим издръжка. Също и затова, че значителна част от тях се държат така, сякаш са над закона.
16
13
 
3
 
! Отговори
Илия преди 5 години
ще се научи баи ганио да спазва правата на всички ако не в затвора
15
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Разнообразието прави обществото ценно."Тц, пропагандатори. Разнообразието прави обществото слабо. Но вие нали така го искате, разединено и групите за нищо да не могат да се съгласят една с друга. А най-голямата ви мечта е разделението да го вкарате и в семейството, родители-деца и мъже срещу жени.Орел, рак и щука не случайно е измислена.
14
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълна глупост. Това са теориите на лбгт, дем партията и всякакви либерални в сащ, само че в последните месеци нещата се обръщат на 180, все повече черни хора напускат либерастите има си и име blexit
13
3
 
31
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Цитат:" Виждаме много сериозно покачване на агресията, когато говорим за различни малцинства и ЛГБТ обществото. Всеки от нас е част от тази статистика. Разнообразието прави обществото ценно."-------------------С други думи - да не сте посмели да гъкнете - срещу етноса .... и ЛГБТ пропагандата , която и у нас се развихри... и когато видите афганистански бежанец, да точи лиги по дъщерите ви - да го попитате - и двете ли ще вземе в харема!
12
2
 
32
 
! Отговори
8 преди 5 години
Не е лесна и тяхната - усвоили са грантове, и този дето ги е дал иска резултати - гей паради, гей изложби, гей пропаганда в училище, а техните единствени резултати са, че народът нарази всичко ще е НПО, а *** стана обидна дума, синоним на ***. Затова са паникьосани - може да им искат 30-те сребърника обратно, и няма да им дават повече
11
3
 
43
 
! Отговори
България над Всичко преди 5 години
Колко случая има на побой над Български граждани от други етноси и всички са с условни присъди... Къде е езика на Омразата а? Ало прекалявате
10
2
 
42
 
! Отговори
8 преди 5 години
Да ги питам тез експерти един риторичен въпрос? Трима църнокожи бият бледолик продавач - това престъпление от омраза ли е или културни особености?
9
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде са тези престъпления от омраза?
8
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чл. 162 от НК казва: Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.Тоест вече имаме санкция за това. Но те не го броят. Те искат ВСЯКА критика, да бъде счетена за такава
7
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой е тоя симеон василев, що им давате трибуна на смешници с разни фондациики! Това са нагаждачи на гърба на народа!
6
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези вече стават нетърпимо досадни с пропагандата си.