Искате българско агне за Великден? Търсете месо със синя маркировка

БАБХ започва извънредни проверки за предстоящите празници
12 апр 2019 10:10, Анисия Иванова
47
Искате българско агне за Великден? Търсете месо със синя маркировка
Архив: Булфото

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извърши извънредни тематични проверки в цялата страна по повод предстоящите официални празници Великден и Гергьовден. Засилените проверки ще започнат на 15 април (понеделник) и ще продължат до 6 май 2019 г. включително.

Инспекторите от ОДБХ ще проверяват обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно с храни, пазари и тържища, находящи се на територията на съответната област, съобщиха от БАБХ.

Инспекциите ще се фокусират върху производството и търговията на храни за празничната трапеза – агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др., както и на боите за яйца.

Тази година, с цел по-добра информираност на потребителите за страната на произход на дребни преживни животни (ДПЖ), ще се поставя здравна маркировка на трупно месо в различни цветове. Тя ще обозначава произхода на месото в конкретни два цвята – син и червен с мастило за хранителни цели.

За месото от ДПЖ с произход България здравната маркировка ще е със син цвят. При месо с произход, различен от български (заклано в българска кланица, но с чужд произход), маркировката ще е в червен цвят. При поставянето ѝ и в двата случая трябва да се спазва изискването да е на външната повърхност на кланичния труп, по такъв начин, че ако той се разреже на половини или четвъртини всяко парче да има здравна маркировка.

БАБХ ще следи за правилното съхранение на храните, спазване на сроковете на съхранение, наличие на здравна маркировка на трупното месо, етикетиране и маркиране на яйца, включително недопускане на яйца от клас „B“ в търговската мрежа, както и за наличие на документи за произход и безопасност.

Предвиждат се извънредни проверки и на пазарите на живи животни. При необходимост, в проверките ще оказват съдействие и представители на Икономическа полиция към областните дирекции на Министерството на вътрешните работи (ОДМВР), които ще се включат в рамките на тяхната компетентност.

Целта на извънредните тематични проверки е да се осигури безопасност на предлаганите храни, да се гарантира сигурността и здравето на потребителите при увеличеното търсене и предлагане на определени стоки и хранителни продукти по време на празниците Великден и Гергьовден, както и да се предотврати всеки опит за злоупотреби от недобросъвестни производители и търговци, собственици на заведения, за да могат потребителите спокойно да посрещнат празничните дни.

Дежурни инспектори към Българската агенция по безопасност на храните ще проверяват обектите по време на празниците и в почивните дни. Те ще извършват проверки по сигнали на потребители, които ще могат да подават онлайн сигнали за нередности или да използват за това горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99.


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 36 - забравяш някои видни 'другари' (по партия) като Боко, Цецо, Цецка и така нататъка...

Що ли ги забравяш? Или и ти стискаш още партийната кнжка?
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз агнешко не ям.
Ще опека заек и за децата ще взема шоколадови заици.
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега разбрахте ли , защо Чехия , Унгария, Полша и Словакия са истински демократични Държави с добър стандарт на живот. Забраниха комунистическите партии и направиха лустрация . При нас още дъвчеме Нинова , Станишев, Добрев, и всички престъпни другари , които затриха Държавата. България никога няма да се оправи докато БКП-БСП е в политиката.
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и след тази статия всеки мошеник ще почне да слага сини петна от мастило по месото...
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега червен трол да дава акъл за месо и търговия наистина е смешно и жалко за нас нормалните хора. При бай Тошо нямаше нищо по магазините , камо ли и агнешко . Егати и наглеците.
32
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 1 година
До Анонимен-30,точно един другар,който забрани празника,е председател на партията ти любима, герб-комунисти
31
1
 
2
 
! Отговори
Андрешко преди 1 година
Праст народ ... чете глупости и търка билетчета като бесен. Сега се обзалагам, че всички агнета ще са със сини маркировки !!!!
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От магазин месо на пипам. Имам си 5 овчици й 2 кравички едната крава се отели 2 овчици ми родиха агънца. Когато реша ще ям агнешко когато реша ще ям телешко. Ама истинско телешко а не на телето баща му или майка му. Храня ги с това което произведа а не с химия. Чисто истинско месо което никога в живота си няма да вкусите.
29
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудно ми е другарите от БКП-БСП как бързо почнаха да дават акъл за печати, качество , произход, търговия и т.н. Ало другари червени каскети по ваше време нямаше никакво агнешко по великден , а и такъв празник нямаше , защото беше забранен от вас. Такива долни и гадни комунисти прекръстили се на социалисти няма в целия свят.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Агне печатано в българия = българско агне
27
1
 
3
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 година
По нова телевизия преди няколко дни казаха, че БЪЛГАРСКИТЕ АГНЕТА ЩЕ СА С ЧЕРВЕН ПЕЧАТ! Хайде уточнете се с какъв ПЕЧАТ ще са българските и с какъв вносните агнета ????
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без маркировка е най-истинско, вземете направо от хората които гледат стока
25
4
 
2
 
! Отговори
сф преди 1 година
Агнешкото от Нова Зеландия е най-скъпото в света. Сигурно поради масова неумност на човечеството ?!? Това, че е от специална порода за месо и е отглеждано на паша в екологично чисти земи е без значение.
Нашия си предпочита родното. Неизвестна порода, отглеждана неизвестно от кого, неизвестно къде и хранено с неизвестно какво....Представете си агънце, което си пашува покрай КЦМ-Пловдив, пийва си водица от локвите край пътя, после клано в някой гараж превозвано в мръсен бус - бон апети...!
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Любимото ми месо - особено, когато е с български произход, разликата е ОГРОМНА, но не мисля сега да се впускам в обяснения защо. Разни хора, разни идеали!!!
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Синьото мастило е вече дефицит.
22
2
 
6
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 1 година
Търсете го в магазините на Катар, Йордания или ОАЕ. Имат в изобилие сини маркировки. Наздраве !
21
3
 
13
 
! Отговори
АСАНСЬОР/ТЕРАСА преди 1 година
НЕ ИСКАМ БЪЛГАРСКО АГНЕ.
ИСКАМ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ И МАГИСТРАТИ ДА ВЛЯЗАТ В БЪЛГАРСКИ ЗАТВОРИ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА.
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Българско агне" от Австралия.
НЕ, благодаря !
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ !!
Не искам българско агне.
Няма да храня бългapaци !!!
18
3
 
6
 
! Отговори
1 преди 1 година
До бг,същия ***,като вносното,вчера на пазара гледам пресни картофи 4лева за килограм,питам продавачката,тя ми казва български са,аз и отговарям,вие българските п зеленчукопроизводители,искате с две копки картофи,и пет реда домати,да станете милионери,и нищо не си купих.

Спонсорирани публикации