Нено Димов: Фините праховии частици намаляха с 60%!

В България се провежда конференция за чистотата на въздуха
12 апр 2019 13:30, Йордан Бързаков
53
Нено Димов: Фините праховии частици намаляха с 60%!
Снимка: БулФото

За период от около 8 години - от 2011г. до 2018г., близо с 60 % са намалели превишенията, които показват станциите за мониторинг на качеството на въздуха в страната.

Още по темата
Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на официалното откриване на второто издание на Европейската конференция за качеството на въздуха - SOFAIR, предава агенция Фокус.

"Ако през 2011г. само в 9 от тези станции е било постигнато средно денонощно превишаване на годишна база, което е 75% непостигане на нормите, то през 2018г. 29 от тези станции показват постигане на нормите, което 75% успех. Тоест от минус 75% до плюс 75% за осем години - това е забележителен резултат" - коментира Димов.

Той припомни, че България беше осъдена от Съда на ЕС за 28 града през 2017г. и че вече имаме положителни резултати по някои от тях. По думите му 9 града вече са извън наказателната процедура и покриват нормите, като за 6 от тях това вече е тенденция от 1-2 години. Той предупреди, че това са само предварителни данни и че в края на този месец ще има окончателни резултати, но пътят, към който вървят нещата бил окуражителен.

"Ако станцията в кв. "Дружба" през сезон 2016-2017г. е имало 68 превишения, то в сезон 2018-2019г. има 16 - в пъти  по-малко. В "Младост" са от 46 на 32. Това са двете станции, които вече покриват нормите според законодателството. "Павлото" и "Хиподрума" също са много близко. " - коментира той.

Квартал "Надежда" обаче продължава да бъде проблематичен и там трябва да се насочат усилия.

Нено Димов поздрави кмета на София Йорданка Фандъкова за усилията и каза, че тя постига сериозен успех.

По думите му в национален мащаб остават 25% от станциите, които не отговарят на изискванията.

"Което означава, че една сериозна част от българите все още не могат да се похвалят, че дишат чист въздух и трябва да направим така, че в следващите 2-3 години това да се случи" - завърши министър Димов.


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
3
 
! Отговори
логично е преди 1 месец
Съседите ми си купиха 3 тона въглища и сега краят на март още един.И се отопляват здраво!Аз имам дизелова кола и за една година харча 250 литра нафта.Тя тежи 150 килограма един литър дизел тежи 599 грама!Значи 4 тона ще изхарча на 27-та година!Но пък печката на съседите ми няма и един сантиметър извънградско!
45
1
 
4
 
! Отговори
Боко Тиквоча преди 1 месец
Нено, ти си срам и позор, оставка и затвор!!!
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Намаляха защото времето се стопли и енргийнио бедните и ромите спряха да палят печките глупако!!! Аман от манипулатори и калинки на #КОЙ!!!
43
0
 
5
 
! Отговори
ikar преди 1 месец
Редовно следя съобщенията за замърсяването по Синоптик БГ. Частиците намаляват само когато вали сняг или дъжд, но тази зима много често бяха над 90 - 130 us AQI и дори повече. Определено трябва често да се почистват и мият улиците, а не да серазчита на господ да измие.
42
1
 
8
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
През лятото замърсяването с фини прахови частици (ФПЧ) в София е между 60% и 70% от максимално допустимите норми и 96% от това замърсяване е заради неизмитите улици. През най-студените дни на зимата замърсяването с ФПЧ скача над 5-6 пъти над максимално допустимите норми, като тогава замърсяването с ФПЧ почти изцяло е заради отоплението с твърдо гориво. Измервателната стамция на Копитото в такива дни също измерва приток на замърсен въздух от Перник към София, но в много по-малки количества.
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС ни глобява, а в България нищо не се прави за спиране на отоплението на твърдо гориво, а само се приказват едни врели-некипели кой бил замърсявал.
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи в България се провежда европейска конференция за чистотата на въздуха,а в същото време ЕС ни санкционира за мръсен въздух и като една от страните с НАЙ-мръсен въздух.Егати пародията.Т.е.поканили сме ги да ги хрантутим и баламосваме,че у нас всичко е о.к.и сме намалили вредните емисии с 60%.Няма ли кой да им каже на тия от ЕС колко много ги лъжат.
39
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
хора, бъдете умни - видяхте как работят оставките - намирате информация за съмнителни апартаменти и готово. в случая с димо какво още чакате? търсете! той сам няма да се сети да подаде оставка, трябва да му я поиска началника му.
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
интересно далил нено и той не е облажил покрай апартаментите нещо? толкова се натиска за втори лифт на Банско, това не е случайно, нито безплатно. някой ако се поразрови, сигурно ще излязат интересни неща. що глупости сътвори и изговори този перхидролко не е истина просто
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лъжец! Оставка!
36
0
 
9
 
! Отговори
Off преди 1 месец
Дааа, бе да!
35
0
 
14
 
! Отговори
Мира преди 1 месец
Ако редовно мият улиците, фините прахови частици сигурно ще намалеят с 90%
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди 10 години не си спомням да ми е било трудно да видя Витоша през 2/3ти от зимата, пък не знам
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този перхидрол живее в други измере-
ния.Има ли институция ,която да им каже ,че лъжат.Няма.От името на какво
излиза да лизне.От европа ни казват,че
се тровим.Няма независима станция.
Да се регламентира,като няма държава
какво да отнесе димов.
32
1
 
8
 
! Отговори
Мария Гаргамел преди 1 месец
Видими резултати, ей ви ве, чист въздух, хората по света и това няма. Тръгнали маана да ми търсят за апартаментите на хората В колиби ли да живеят ве ей?
31
0
 
11
 
! Отговори
АНТИ преди 1 месец
Каквото и да каже Димов Нено,
без него всичко е решено.
Какво ли ще направи Нено Димов,
на маФия непобедима.
30
0
 
9
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 месец
До Анонимен 20 Абсолютна си прав , ама така като фаровете светят целогодишно и частиците се виждат.
29
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Естествено че намаляха - нали отоплителния сезон приключи и гетата спряха да бълват отрови из въздуха!
Димов ОСТАВКА!
28
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупости, мирише на дизел постоянно.
27
0
 
16
 
! Отговори
ай сиктир преди 1 месец
Не е невъзможно и да е вярно все пак сме пролет и доста комини спряха да пушат интересно ми е защо през лятото си трайкат за качеството на въздуха.