Нено Димов: Фините праховии частици намаляха с 60%!

В България се провежда конференция за чистотата на въздуха
12 апр 2019 13:30,
53
Нено Димов: Фините праховии частици намаляха с 60%!
Снимка: БулФото

За период от около 8 години - от 2011г. до 2018г., близо с 60 % са намалели превишенията, които показват станциите за мониторинг на качеството на въздуха в страната.

Още по темата
Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на официалното откриване на второто издание на Европейската конференция за качеството на въздуха - SOFAIR, предава агенция Фокус.

"Ако през 2011г. само в 9 от тези станции е било постигнато средно денонощно превишаване на годишна база, което е 75% непостигане на нормите, то през 2018г. 29 от тези станции показват постигане на нормите, което 75% успех. Тоест от минус 75% до плюс 75% за осем години - това е забележителен резултат" - коментира Димов.

Той припомни, че България беше осъдена от Съда на ЕС за 28 града през 2017г. и че вече имаме положителни резултати по някои от тях. По думите му 9 града вече са извън наказателната процедура и покриват нормите, като за 6 от тях това вече е тенденция от 1-2 години. Той предупреди, че това са само предварителни данни и че в края на този месец ще има окончателни резултати, но пътят, към който вървят нещата бил окуражителен.

"Ако станцията в кв. "Дружба" през сезон 2016-2017г. е имало 68 превишения, то в сезон 2018-2019г. има 16 - в пъти  по-малко. В "Младост" са от 46 на 32. Това са двете станции, които вече покриват нормите според законодателството. "Павлото" и "Хиподрума" също са много близко. " - коментира той.

Квартал "Надежда" обаче продължава да бъде проблематичен и там трябва да се насочат усилия.

Нено Димов поздрави кмета на София Йорданка Фандъкова за усилията и каза, че тя постига сериозен успех.

По думите му в национален мащаб остават 25% от станциите, които не отговарят на изискванията.

"Което означава, че една сериозна част от българите все още не могат да се похвалят, че дишат чист въздух и трябва да направим така, че в следващите 2-3 години това да се случи" - завърши министър Димов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
4
 
! Отговори
логично е преди 5 години
Съседите ми си купиха 3 тона въглища и сега краят на март още един.И се отопляват здраво!Аз имам дизелова кола и за една година харча 250 литра нафта.Тя тежи 150 килограма един литър дизел тежи 599 грама!Значи 4 тона ще изхарча на 27-та година!Но пък печката на съседите ми няма и един сантиметър извънградско!
44
1
 
5
 
! Отговори
Боко Тиквоча преди 5 години
Нено, ти си срам и позор, оставка и затвор!!!
43
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Намаляха защото времето се стопли и енргийнио бедните и ромите спряха да палят печките ***!!! Аман от манипулатори и калинки на #КОЙ!!!
42
0
 
7
 
! Отговори
ikar преди 5 години
Редовно следя съобщенията за замърсяването по Синоптик БГ. Частиците намаляват само когато вали сняг или дъжд, но тази зима много често бяха над 90 - 130 us AQI и дори повече. Определено трябва често да се почистват и мият улиците, а не да серазчита на господ да измие.
41
1
 
10
 
! Отговори
Истината преди 5 години
През лятото замърсяването с фини прахови частици (ФПЧ) в София е между 60% и 70% от максимално допустимите норми и 96% от това замърсяване е заради неизмитите улици. През най-студените дни на зимата замърсяването с ФПЧ скача над 5-6 пъти над максимално допустимите норми, като тогава замърсяването с ФПЧ почти изцяло е заради отоплението с твърдо гориво. Измервателната стамция на Копитото в такива дни също измерва приток на замърсен въздух от Перник към София, но в много по-малки количества.
40
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС ни глобява, а в България нищо не се прави за спиране на отоплението на твърдо гориво, а само се приказват едни врели-некипели кой бил замърсявал.
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи в България се провежда европейска конференция за чистотата на въздуха,а в същото време ЕС ни санкционира за мръсен въздух и като една от страните с НАЙ-мръсен въздух.Егати пародията.Т.е.поканили сме ги да ги хрантутим и баламосваме,че у нас всичко е о.к.и сме намалили вредните емисии с 60%.Няма ли кой да им каже на тия от ЕС колко много ги лъжат.
38
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хора, бъдете умни - видяхте как работят оставките - намирате информация за съмнителни апартаменти и готово. в случая с димо какво още чакате? търсете! той сам няма да се сети да подаде оставка, трябва да му я поиска началника му.
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
интересно далил нено и той не е облажил покрай апартаментите нещо? толкова се натиска за втори лифт на Банско, това не е случайно, нито безплатно. някой ако се поразрови, сигурно ще излязат интересни неща. що глупости сътвори и изговори този перхидролко не е истина просто
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лъжец! Оставка!
35
0
 
10
 
! Отговори
Off преди 5 години
Дааа, бе да!
34
0
 
15
 
! Отговори
Мира преди 5 години
Ако редовно мият улиците, фините прахови частици сигурно ще намалеят с 90%
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 10 години не си спомням да ми е било трудно да видя Витоша през 2/3ти от зимата, пък не знам
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този перхидрол живее в други измере-ния.Има ли институция ,която да им каже ,че лъжат.Няма.От името на каквоизлиза да лизне.От европа ни казват,чесе тровим.Няма независима станция.Да се регламентира,като няма държавакакво да отнесе димов.
31
1
 
9
 
! Отговори
Мария Гаргамел преди 5 години
Видими резултати, ей ви ве, чист въздух, хората по света и това няма. Тръгнали маана да ми търсят за апартаментите на хората В колиби ли да живеят ве ей?
30
0
 
12
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Каквото и да каже Димов Нено,без него всичко е решено.Какво ли ще направи Нено Димов,на маФия непобедима.
29
0
 
10
 
! Отговори
Да допълня... преди 5 години
До Анонимен 20 Абсолютна си прав , ама така като фаровете светят целогодишно и частиците се виждат.
28
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости, мирише на дизел постоянно.
27
0
 
17
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Не е невъзможно и да е вярно все пак сме пролет и доста комини спряха да пушат интересно ми е защо през лятото си трайкат за качеството на въздуха.
26
0
 
18
 
! Отговори
Я па ти.. преди 5 години
Ми нали вали дъжд бе , ей ! Нормално.Не е твоя заслуга.