Българин не платил 39 глоби, "спестявал" от магистрала в Турция

Нарушителите трябва да платят или колата остава на митнически паркинг
Обновена: 15 апр 2019 09:06 | 15 апр 2019 07:12, Елка Василева
63
Българин не платил 39 глоби, "спестявал" от магистрала в Турция
Снимка: архив, Булфото

Турските власти са спрели шофьор от Ямбол на ГКПП Капитан Андреево- Капъкуле, защото имал натрупани 39 глоби с общ размер 1132 лири, което се равнява на около 340 лева. Те са за това, че не е плащал за магистралите, по които е пътувал. Оказва се, че най-старата му е от 2016 г., пише „Монитор“.

Това е само един от десетките случаи на водачи, които са пътували в южната ни съседка, направили са нарушение на пътя или не са си платили тол таксата за магистрала.

Те попаднаха в капан от петък и през целия уикенд, след като турските власти започнаха обявеното две седмици по-рано събиране на глоби от нарушителите при напускане на страната. Принципът е плащаш или колата остава на митнически паркинг. Засега суровата мярка се прилага само на ГКПП при Капъкуле-Капитан Андреево, съобщиха пътуващи.

Още по темата

"Мъж пред мен плати 3 хиляди лири (почти 900 лева) за превишена скорост, нищо не обясняват“, оплакаха се пътуващи. Ако не платиш, задържат колата на паркинг на границата, разказаха очевидци. При изходящия контрол на Капъкуле на монитора на проверяващия се появява информация, че за напускащия автомобил има неплатени глоби и с собственикът трябва да се върне на гише 41 с талона на колата за уреждане на задължението.

Новата мярка беше обявена още в края на март, но тогава никой не предполагаше мащаба на възможните потърпевши от нея. Сумите могат да се платят в брой или с карта на гише на самия граничен пункт. Фискалните документи са само на турски език и заради езиковата бариера голямата част от пътуващите не знаят точно за какво са сумите, нито как са се натрупали.

В петък вечерта в социалните мрежи на общностите на често пътуващите до Турция се появиха адресите на два сайта, където може да се проверяват наличните глоби и това даде възможност на туристите, подлежащи на санкции, засега да ги избегнат, като не минават през Капъкуле. "Казваш в КАТ, че си изгубил номера на колата, взимаш нов и край с глобите“, дават съвет в социалните мрежи находчиви българи.

Това обаче е заблуда, тъй като търсенето на глобите наистина е по номер на колата, но нарушителят фигурира в турските масиви с всичките си данни и няма как да избегне санкциите, ако се появи на границата.

Най-честите нарушения са за движение по магистрали, мостове и тунели в Турция без плащането на тол такса, което там се осъществява с електронен стикер със заредена предварително сума в турски лири. Системата е доста либерална и позволява в случай, че бързате или нямате време да заредите пари, дори преминаване без заплащане с гратисен период от 14 дни. Ако след пътуването си платите дължимата такса в двуседмичния срок, глоба няма. Ден по-късно нередовният шофьор трябва да плати четворния размер.

Електронни системи улавят автоматично и нарушителите при преминаване на червена светлина. Глобата за това от 1 януари 2019 година е 235 лири (70,34 лева). От 108 на 235 лири е повишена и глобата за говорене по мобилен телефон по време на шофиране. Неспирането на пешеходна пътека е 488 (146 лева) лири срещу 235 в края на миналата година. Дрифт и "катаджийско обръщане" с газ и спирачка се наказват официално с глоби от 5 до 10 хиляди лири, което е почти 3000 лева за тавана на глобата и спиране на колата за срок от 60 дни. За тонколони, сирени или специални лампи, монтирани върху купето на колата, глобата е 1002 лири (300 лева), толкова е и за МПС, което изпуска вредни емисии повече от допустимото. Движението в насрещното носи също глоба от 1002 лири.

За какво още може да ви глобят в Турция на общо основание: за високо пусната музика в купето, за неработещ агрегат по автомобила, за неизползване на фарове за мъгла и дъжд, когато атмосферните условия го изискват, за изхвърляне на боклук или цигара през прозореца на колата, за смяна на лента на движение без мигач и куп други.

През уикенда се оказа, че засега мярката не засяга пунктовете в Малко Търново и Лесово, както и напускащите южната ни съседка през границата с Гърция, но според турски източници било въпрос на време да свържат и сървърите на тези ГКПП със сървърите на приходната агенция и министерството на транспорта и инфраструктурата.

 


63
Още от Общество
Готви се: Лепенка с чип за електронна идентификация за всеки автомобил
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Гьонсурат Кабаре преди 1 седмица
Пакет Мобилност, моля.
41
2
 
28
 
! Отговори
са преди 1 седмица
Евала,ашкосум,машала!Така се прави и така се пълни хазна!А тук,като няма събираемост от глоби,се вдигат данъците и страдаме всички!
40
0
 
19
 
! Отговори
1 преди 1 седмица
когато си оправим електрониката,но в близките 50години ,няма да стане.
39
1
 
26
 
! Отговори
Браво преди 1 седмица
Браво на комшиите! А кога у нас?
38
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Азия ни задмина и по този показател. А ние европеидните сме все още в Африка по всички показатели. А това е така защото сеяндури са на власт а те както знаете имат по две гънки в мозъчната си кора. Едната е да пазят равновесие а другата да ходят по голяма нужда.
37
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ганьо бъди мъж и си плати глобите.. А не да се занимаваш с глупости и с смяна на номерата на МПС-то..
36
1
 
38
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 1 седмица
"Казваш в КАТ, че си изгубил номера на колата, взимаш нов и край с глобите“, дават съвет в социалните мрежи находчиви българи. ГАНЮ, ТУРЦИТЕ НЕ СА ПРОСТИ КАТО НАС !!!!
35
2
 
40
 
! Отговори
бай ганю преди 1 седмица
брех ти да видиш..
те комшиите са с по добра европейска система от нас за контрол по пътищата а дори не са в европа
ганю пак търси кокошкарски балкански чалъми да се размине ама разминаването става само у нас
доказано е че ако на ганю не му туриш вилата на вратъ той по собственна воля и според културата си не умее да спазва правила закони и регулации
34
1
 
15
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 1 седмица
В Гърция трябва директно да конфискуват колата на българите (ромите), които карат на ГРЪЦКИ АСФАЛТОС .Знам , че от една година на ПРОМАХОН също правят яки проверки за излизащи коли, с БГ Регистрация, имащи неплатени глоби към Гръцката Автомобилна Контролна Администрация, която е под прякото управление на Гръцката АСТИНОМИЯ (ПОЛИКИА) .


Дано да са направили това и за Пунктовете на Маказас, Термес, Ексоохи, пункта на Ивайлигред, и на Орменио - Свиленгред !
33
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен32
Що вече бе другарю?
При бай тошо къв ти беше стандарта?
С вноската си за лада ходил ли си до турция та да те глобяват?
32
16
 
13
 
! Отговори
Тато преди 1 седмица
Реципрочни мерки за всички турски автомобили и най-вече за тировете!
31
2
 
27
 
! Отговори
някой преди 1 седмица
39 глоби, за общо 340 лв? Или иначе казано, по 8 лв 40 ст за глоба. Че то по-добре да не спираш.
30
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кога ще ги настигнем турците ... Вече сме съизмерими само с държавите от третия свят, въпреки че вече някой от тях имат по-висок от нашия стандарт на живот!
29
9
 
48
 
! Отговори
Приятел преди 1 седмица
А защо нашите герберунгели /вече 10 години само крадат/ не направят същото за хилядите турски камикадзета ,които шофират по нашите пътища?Турските тираджии карат като бесни по пътищата ни.Десетки пъти са ме засичали ,притискали и са ми отнемали предимството.Всички КАТ аджии са наясно с този проблем.Десетки са жертвите на турските джигити.А и нашите глоби са далеч по-солени.Къде е държавата?Само апартаменти ,асансьори и тераси ли има в кухите герберски лейки?
28
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ето това да въведат в Бг и да озаптят румънските и турските камикадцета....
27
2
 
69
 
! Отговори
Батман преди 1 седмица
Не съм симпатизирам на Турция, но в случая евала наистина. Така се прави, защото тези които не ги пускат са напълно наясно за какво иде на реч и нали трябва да се правят на жертва езика им е проблем иначе го разбира като трябва да си купи нещо.
26
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ахахаха "изостаналите" турци разказаха играта на българските турци и на българите, евтинеещи се да ходят на капалъ чарши ;)))
А смятай какви глоби ще плащат турските гастърбайтъри, преминаващи през България като нисколетящи над асфалта самолети... Ако бяхме нормална некорумпирана държава отдавна щяхме да имаме подобна система и поне бюджета за поддръжка на пътищата щеше да е постоянно пълен...
25
0
 
58
 
! Отговори
Efendi преди 1 седмица
При влизане във закрит паркинг във всеки един мол в страната има лице на входа което проверява дали колата е на газ, ако е, не се допуска в закрития паркинг поради съображения за сигурност. Това е държава за уважение, където съдебната система работи.
24
4
 
38
 
! Отговори
R3v0lv3r преди 1 седмица
Да, кога ще почнем да ги глобяваме тирове, като карат в непозволени периоди ?
Ние плащаме магистрали, а новите ни магистрали са на кордони от неспазване на законите. Естествен докаото корупцията управлява и им се разминава няма има оправия.
23
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Идеята хич не е за пренебрегване, да го направят и у нас , при напускане на страната да трябва да се издължиш , много ще е забавно като наредят чуждите ТИР-ове за неплатени винетки и превишена скорост.