КРИБ: ТОЛ-система преди 2020 г. граничи с престъпление

Работодателите със свое предложение
15 апр 2019 21:51, Йордан Бързаков
12
КРИБ: ТОЛ-система преди 2020 г. граничи с престъпление
Снимка: БулФото

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ)настоява за отлагане на стартирането на ТОЛ системата до началото на следващата година. Това се казва в становище на организацията.

От КРИБ са категорични, че системата не е готова и няма причина да бъде готова преди края на първото тримесечие на 2020 година. По тази причина "събирането на ТОЛ такси в аванс или на "зелено" граничи с въвеждането на нов данък или просто с престъпление."

Поводът е публикувания проект за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на такси за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминатото разстояние.

От КРИБ припомнят, че в състава й членуват най-големите български и международни превозвачи, както и най-големите представители на търговците на превозваните стоки, възложителите на превози, крайни потребители и др. В този смисъл от Конфедерацията на работодателите призовават да се вземе предвид и тяхното становище.

Според тях трябва да бъде преосмислен обхватът на таксуваните участъци от пътната мрежа. В предложения в момента обхват са включени всички автомагистрали, пътища клас I, II и III. Така, според КРИБ, България става единствената страна в Европа, в която се таксуват автомагистрали, първокласни, второкласни и третокласни пътища.

В същото време страната ни е на първо място по транспортен дял на транзитен трафик (40%), което означава, че в България транзитният трафик има най-голямо негативно влияние върху пътната мрежа.

"По-тази причина по-приемлив вариант би бил в обхвата на системата да бъдат включени само автомагистралите и онази част от пътищата от клас I, които са част от транс-европейската пътна мрежа. По този начин системата за таксуване ще бъде насочена основно към транзитното движение и едновременно с това ще даде алтернатива на превозвачите, които работят на българския пазар." - обясняват от организацията.

Според КРИБ проблем е и че интегрирането на тол системата не е свързано с Националната агенция за приходите и Агенция "Митници", което буди съмнения относно прозрачното събиране и разходване на сумите.

От Конфедерацията смятат и че заложената цел за събиране - 1,3 млрд. лева е доста съмнителна, защото според експертни оценки АПИ има капацитет да събира не повече от 800 милиона лева на година. А към планираните приходи от ТОЛ таксите трябва да се добашят и 300 млн. лв. от винетките.

В заключение КРИБ и неговите сдружения изразяват своята готовност да предоставят технически и ескертен ресурс на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за изготвяне на аргументиран и задълбочен план за действие.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
33 000 000 000 ЕВРО преди 1 месец
33 000 000 000 ЕВРО ВЪНШЕН ДЪЛГ ОТ ГЕРБ КРАДЛИВА МАФИЯ КОЙ ЩЕ ПЛАЩА РОБИ СЪС 500ЛВ И ПЕНСИОНЕРИ СЪС 300ЛВ
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уж много велики индустриалци, а все плачат. Само държавния биберон ги успокоява да не плачат. И цапат пелените и обстановката.
Такива смешни лигльовци друго не разбират, освен да смучат биберона на държавата.
7
2
 
6
 
! Отговори
Този е най големият преди 1 месец
грабител на държавата! Сега и телевизия си купи, гледайте как ще ви лъжат и мажат. С телевизията ще си подкупва управляващи и ще си играе игрите, а народа ще *** супата!
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този е само един от тези , които окрадоха и съсипаха България. Възмездие ще има.
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този дължеше на държавата 57 милиона, но нареди на Борисов да му ги опростят, което и стана.
4
0
 
13
 
! Отговори
Съвременник преди 1 месец
Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).
В зората на демокрацията на тези им викаха Български Бизнес Блок,и пиеха безплатно соковете ,,BBB''.
А от (КРИБ),какво биха казали за социалната несправедливост в държавата? Или дикато гладните не атакуват погрибите на Армията и не се въоръжат с леко стрелково оръжие,няма да им бъде обърнато внимание. Между другото всички от глутницата на (КРИБ) са наследници на ,,червената власт''. Аристократите с ,,червена кръв'', не синят
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече почна и да нарежда на боиковците какво да правят
2
0
 
27
 
! Отговори
Скрийте го тоя.. преди 1 месец
Скрийте тоя и останалите изедници,колегите ви дори забраняват коментарите,да не четат за народната либоф...
Може да бъде спокоен,ще дойде ден да си плати,но за съжаление още не са измислили ремарке на сандъка.....
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С кое престъпление граничи?