Кулата-стрела на Нотр Дам рухна, Макрон отложи речта си

Катедралата е един от туристическите обекти, които са най-посещавани във Франция
Обновена: 15 апр 2019 23:00 | 15 апр 2019 21:45, Веселина Йорданова
187

Снимка: БТА

Кулата с форма на стрела на парижката катедрала Нотр Дам рухна под напора на пламъците, които обхванаха цялата горна част на храма, предадоха световните агенции.

Малко преди кулата да рухне, след като беше обхваната цялата от пожара, говорителят на катедралата Андре Фино каза, че цялото скеле на катедралата гори.

Още по темата
Според в. "Фигаро" част от горящия покрив също се е срутил. На място има много пожарникари с техника. Районът е отцепен. Пожарът избухна в горната част на храма.

Полицията казва, че причините засега са неизвестни, предаде Асошиейтед прес. Жертви няма.

Френският президент Еманюел Макрон отложи речта, която трябваше да произнесе тази вече в 18 ч. по Гринуич (21 ч. българско време) и в която трябваше да представи пакет от първи мерки в отговор на исканията на протестиращите от движението на "жълтите жилетки", предадоха световните агенции, като се позоваха на представител на френското президентство.

Речта на Макрон беше предварително записана и трябваше да се излъчи по телевизията. Протестите на "жълтите жилетки" разтърсват Франция от пет месеца.

Пожарът в Нотр Дам избухна в 18,50 ч. местно време. Според първите хипотези той може да е свързан с обновлението на катедралата, което тече от юли насам.

Катедралата е един от туристическите обекти, които са най-посещавани във Франция и в Европа. Около 13 милиона туристи посещават всяка година храма.

Обновлението на катедралата започна миналия юли, допълва в. "Фигаро". Според предстоятелството на храма за обновлението му са нужни 150 милиона евро. Държавата деблокира 2,5 милиона евро за обновяване на кулата с форма на островърха стрела. Тя се издига на 93 метра и е изградена от 500 тона дърво и 200 тона олово.

Миналата седмица 16 статуи, разположени около тази кула-стрела, бяха свалени зрелищно с помощта на огромен кран, за да бъдат поверени на ателиета, в които да бъдат реставрирани. По време на тази операция 100-метровият кран в продължение на 10 часа сваляше една по една 16-те медни статуи, изобразяващи 12 апостоли и 4 евангелисти.

Пожарът в Нотр Дам се разрази в първия ден на Страстната седмица. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
13
 
3
 
! Отговори
Cтранжата преди 5 години
Това е дело на Путин! Покрай Нотр Дам е бил забелязан цирков мечок с yшaнка, каращ ИЖ Юпитер-5 с кош. В кошът се е возил некъв тип с очила и Лавров венец на главата, свирещ на балалайка "Катюша"!
81
1
 
10
 
! Отговори
до 90 преди 5 години
Та тази позитивна енергия която излиза от центъра на земята те не я понасят..не могат да я спрят и трябва да избягат...тази вълна я виждаш от години..тя бявно но полека обхваща всичко..демек хората не вярват на политиците, не вярват на историята,всичко го подставят под съмнение..защото всичко е лъжа!!!ВСИЧКО!! та тази поз. енергия тези *** не могат да я понесат и ще си заминат..но като не могат да притежават нашият свят искат да го запалят и разрушат...логиката им е щом не можем да го имаме..
80
2
 
22
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Естествено, че има символика. На връх католическия Великден! Падането на Нотр Дам е знак, че идват ЧЕРНИТЕ ЗНАМЕНА на исляма!! Колко прав е само Тръмп.... затова го мразят евролидерите-съучастници в тази катастрофа!
79
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Г-н президент Макрон!Господ Ви проговори,да грубо,но в прав текст.Дали го разбрахте г-н президент?!Съмнявам се,дълбоко се съмнявам,имайки предвид комплексасрската Ви политика.......Жалко за прекрасния вековен храм!!!
78
2
 
10
 
! Отговори
до 90 преди 5 години
Няма нищо случаино приятелю..световната организирана престъпност(разбирай Илюминати,Масони,Билдерберги и тн.) сами организират тези атентати по света, за да прокарят тяхната определена цел, в момента не знаем коя е защото е много рано но после се разбира защо са го направили. Тяхната цел е ясна..говоря ти за дългосрочен план..те не могат да имат европа и света и трябва да напуснат..разбирай към Марс, където марс не е планета а парче земя от плоската земя на която живеем, Марс е слънце на неячаст
77
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От днес аз съм расист,аз съм християнин който ще си защитава расата,религията и ДЪРЖАВАТА
76
10
 
1
 
! Отговори
от 69 до 83 преди 5 години
Това са инциденти не са атентати, бе момче ! Повече тая дума няма да я споменаваш ,това и много други са просто инциденти ! Европа и Америка и са едно чудесно мирно място където стават само инциденти!
75
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горят ни храмовете,избиват на за коледа а когато се защитаваме НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ НИ НАРИЧАТ РАСИСТИ.
74
1
 
12
 
! Отговори
Йово преди 5 години
Нищо чудно някой Алахагбаровец да е драснал клечката, но в името на евроатлантическите либерални ценности не може да обвиним миролюбивите мюсюлмани за такова гнусно нещо. Затова Путин е виновен.
73
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите на 16.04.1925г взривиха СВ.НЕДЕЛЯ и отнеха ПО НАЙ ВАРВАРСКИ НАЧИН живота на повече от 500 човека. Турците не са правили такива зверства.Тази варварска *** винаги е носила само злини на хората.И този пожар не е случаен.
72
3
 
11
 
! Отговори
Ильо Минатов преди 5 години
Поредната успешна стъпка към постигане на ислямизация на Европа. Ванга предрече Сирия и ислямизацията преди 30 години. Когато четях предсказанията и не вярвах. Нищо не подсказваше, че нещо подобно ще се случи. Сорос Илюминат АЛЕ АЛЕЕЕЕ
71
6
 
9
 
! Отговори
Макрон преди 5 години
Идеално падна тая кула. Тъкмо на време за констуркция на минарета върху катедралата.
70
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Инцидентът е олицетворение на бъдещето на Франция, откакто се напълни само с араби и ***, особено Париж
69
1
 
11
 
! Отговори
Божинката преди 5 години
Няма огън без дим.
68
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи режима на Макрон има водоноски,и химически вещества,за да обстрелва френския народ,а няма пожарен хеликоптер, поне един,с който да гаси подобни пожари?!?!
67
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Случайно запалени???пропускаш и много други,в атентата в мадрид,във франция и т.н.
66
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредна хибридна атака на руските хакери начело с главния световен злодей - Владимир Владимирович.
65
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците не трябва да ги пускат в Европа, защото правят лоши работи!
64
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БОЙЧЕ БОРИСОВСамият той уби 1300 годишна история на народа ни,тръгнал да реве на чужд и по-пресен гроб. Лицемер.
63
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе пичове.Кой запали райхстага през 1933 бре?Нашите момчета ли бяха в крайна сметка?