Нейков: Възрастните хора са капитал, не тежест за държавата!

"Хубаво е, че се чу гласът на протестиращите за пенсиите"
Обновена: 15 апр 2019 22:47 | 15 апр 2019 22:46, Екип на Bulgaria On Air
33

Нови мобилни приемни на НОИ ще разясняват пенсионните промени. Институтът ще е длъжен да изчислява новите пенсии и по стария, и по новия начин. Хората сами ще могат да преценяват по кой начин да им бъде изчислявана пенсията, след последната поправка, която се очаква да бъде приета.

До такова решение се стигна след като граждани изразиха недоволство, когато се оказа, че голяма част от стажа на хората преди 2000 г. няма да се отчита.

"Много хора реагираха разбираемо, че това ще доведе до намаляване на пенсиите им. Хубаво е, че се чу гласът на протестиращите и в момента в парламента е внесено, все още минало само на първо четене, ново изменение на кодекса на социалното осигуряване, което ще даде възможност на всеки човек, който ще се пенсионира след 1 януари 2019 до 2023 г. сам да каже дали да бъдат взети предвид годините му стаж преди 2000 г. или не", заяви бившият социален министър Иван Нейков.

Той поясни, че чрез решението на Националния осигурителен институт за мобилните приемни, всеки заинтересован човек ще може да бъде запознат с тази опция за избор.

По думите му от гледна точка на уредбата преди 1 януари 2019 г. ощетени няма да има, тъй като всеки сам ще може да си направи преценка как ще бъде по-изгодно за него.

"Има едно предложение НОИ служебно да изчислява и направо да предлага на човека по-високата пенсия", допълни още бившият министър в студиото на "Денят ON AIR."

Според него нагнетяването на обстановката е дошло благодарение и на този калкулатор, защото тези хора, които могат да се справят с него, са видели, че има разлика в сумата и са реагирали остро.

Той посъветва хората, на които им предстои да се пенсионират тази година, да изчакат месец-два, за да могат да са спокойни, че този избор ще важи и за тях.

"Ще има продължителен период, в който броят на пенсионерите ще продължи да нараства и ако ние успеем да убедим хората да продължат да работят с цел след това да имат една по-добро пенсия, това е добре за всички", допълни Нейков. Той поясни, че един от инструментите за мотивация е коефицентът за индивидуална пенсия.

Гостът заяви пред Bulgaria ON AIR, че за да не продължава да расте несигурността у хората, е редно човек да се пенсионира при същите условия, които са били и при започване на работа.

Според него 15 години са разумен срок за промени в пенсионната система, а само за миналата година са направени 13 такива.

Той е категоричен, че възрастните хора са огромен капитал, а не тежест за държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: МТСПпенсииИван Нейков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен10Е колко трябва да получава съпругата ти?35 години е получавала по 100 паунда заплата ( в левове естествено ) без да протестира.Очаквала е като се пенсионира да получава 2000 паунда ли?Като се пенсионираш, получаваш това, което си внасял.нали?И при англичаните е така - внасят 35 години на 2000 паунда - получават 2000.Логично.
9
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парите на пенсионерите са в джобовете на червените приватизатори,заменкаджии т.н.олигарси,за издръжка на циг@ ните и за охолният живот на политици,кметове,митничари,банкери,застрахователи и кредитни милионери с " лоши" кредити.
8
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нейков,съпругата ми пенсионерка с 35 години стаж,взема 200 лева мизерна пенсия.Отиде да помогне на дъщеря ми в Лондон при раждане,след което се яви на интервю за работа.Попитали я,че след като е пенсионерка,защо иска да работи,а не да си почива???Обяснила им,че за такъв стаж,получава около 100 паунда.Интервюиращите се изненадали и не могли да асимилират това недоразумение????
7
1
 
18
 
! Отговори
Баба Пена е капитал преди 5 години
и за ромите.Щото ако беше някоя западноевропейска или американска баба, досега да е вдигнала революция заради това, че трудовата пенсия на такива като нея е намалена почти наполовина, за да се получи тази сума от няколко милиарда годишно, която отива за подпомагане на здравите млади роми, дето клечат в храстите край дворчето на баба Пена и чакат да узрее каквото е насадила, за да го оберат.Да се молят тази баба да я има по-дълго време,защото след време ние няма да ги хрантутим от нашите пенсии
6
2
 
17
 
! Отговори
Капитал е баба Пена преди 5 години
До Анонимен 3Върти домакинството на снахата/щерката, която по правило работи или учи. готви вкусни манджи. Грижи се за внуците и ако има средно или висше образование - каквото имат 98% от 67-годишните етнически българки, помага на внуците с уроците и домашните. Работи почасово, за да подпомага семейния бюджет.Ако е на село, отглежда зеленчук, овошки и кокошки, прави туршии, праща ги в града.Когато младите закъсат за пари, тя винаги е насреща, защото умее да спести иот 200 лв пенсияТа така
5
3
 
13
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
Тоя с комунистически манталитет надига пирушините на измъчените бедни стари хора.По Тошово време на овчарите в ТКЗС им повдигаха самочувствието,като ги водеха по ведомост " Оператор на 300 биологични единици" - т.е овчар на 300 овце.
4
3
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Другарят Нейков,който измисли точките при пенсиониране?Или греша?Другариииии,край нямате.............
3
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв капитал бе, я стига сте лъгали. Наба Пена на 67г с какво е капитал - уморена, болна и измъчена с 200 лв пенсия. Няма ги младите хора, с младо мислене и затова сега дъвчат как баба ви Пенс е страшен капитал. Смях
2
4
 
12
 
! Отговори
Наум преди 5 години
Ако взимаш пенсията на майка си, значи са капитал
1
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако са русофили, не са капитал, а воденичен камък !