Предложение: Задължителна застраховка за жилищата

Съседи искат да ти спират тока, ако не платиш за входа
15 апр 2019 08:10, Елка Василева
76
Предложение: Задължителна застраховка за жилищата
Снимка: архив, Булфото

Застраховката на жилищата отново да стане задължителна, както преди 1990 г. Това предлагат в предложенията си за промени в Закона за етажната собственост граждани. Исканията им са публикувани на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Според С.Д. е задължително да бъде създаден “застрахователен пул” за имоти, в който да бъдат застраховани както общите части, така и индивидуалните имоти срещу бедствия и аварии. За да е по джоба на всички, годишната вноска да е в размер от 1 промил от данъчната оценка на имота. При стойност на имота от 100 000 лв. годишната вноска, която ще плаща собственикът, ще е 10 лева. Така при пожар или земетресение имотите ще са защитени, разяснява идеята си гражданина, пише „Труд“.

Най-големият проблем при отношенията в етажната собственост е събиране на таксите за входа, за пореден път доказват мненията на гражданите. За да се справят с недобросъвестни съседи, се предлагат дори невъзможни варианти като този да се заплаща сумата за ремонти и текуща подръжка на общите части заедно със сметката за ток. Ако пък комшията не я плати до месец, да му се спира електричеството у дома, предлагат пострадалите от недобросъвестния съкооператори.

За да се спре хвърлянето на боклуци около входа или повреждането на паркиралите около него автомобили, при искане от страна на етажната собственост да се поставят камери около сградата от общината, за да се залавят нарушителите, искат още съседи. Според тях институцията трябва да има срок от 1 месец, за да монтира уредите.

Гражданите настояват и общините да стимулират примерните етажни собствености. В случай, че входовете и градинките около блока са поддържани изрядно, да се освобождават собствениците от местни данъци за определен период от време, предлагат комшии.

Спорове пораждат и таксите, които трябва да се плащат за деца над 6 години и за кучета. Според едни за домашните любимци трябва да се брои поне 10-кратна такса или минимум 100 лева на месец. Други са категорични, че децата цапат повече и идеята е безумна. Според трети трябва да има различни такси според теглото и големината на животните. А четвърти са категорични, че блоковете не са място за отглеждане на кучета, ако за това няма писмено съгласие от страна на всички съседи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
2
 
! Отговори
Златко преди 5 години
Никъде по света няма ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗАСТРАХОВКИ - никъде ! Застраховката е доброволна ! Който има зор - да се застрахова за каквото си иска. Някой отвън има голям мерак българите да живеят под наем или изобщо да ги няма. Ако и сега българите не реагират на такива откровени олиго*френии значи си заслужават идиотия*та в която живеят. Явно целта е супербогатите да живеят - бедните ДГД.
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По добре да се върне социализма. При него се живееше по-добре и по-спокойно. Сега какво е , десетки данъци, десетки застраховки. Застраховката какво е Индулгенция срещу немарливостта на хората. Който е смотан задължително трябва да застрахова щото той е и безотговорен. Това със поредната задължителна застраховка е просто наливане вода в мелницата на застрахователите. Това са пари дошли от нищото и затова и държавата се е присламчила към тях и заедно ограбват хората.
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната пирамида. Като докде време за изплащане ще се изпокрият или до тогава псрите ще са изчезнали.
64
3
 
1
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Че е хубаво да има застраховка, да. Но трябва да се вкара данъчно облекчение за тези със застраховки и така хората сами ще почнат да ги правят без да има нужда да става задължително. Например ако теглиш ипотечен кредит, държавата да каже, че ако застраховаш домът, то банката трябва да ти даде по ниска лихва заради по ниския риск.Или да се намали данъка на апартамента или тези със застраховка живот да са освободени от здравна осигуровка.Така няма да е задължително, а по избор и собствена преценка
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът е в застрахователите-мутри, които не плащат, когато има да плащат по застраховките. Примитивната хора без да мислят питат защо не гледате как в цивилизованите страни било задължително застраховането на жилищата.
62
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аз мойто доброволно по 40 лбв на година си го застраховам заедзно с гражданската на колата
61
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навсякъде в цивилизованите страни застраховането на жилищата е задължително Например не може да се продаде или купи жилище което не е застраховано Но примитивния българин роптае и срещу това разбира се ... И вместо да пишете минуси сега помислете малко за това
60
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва в Конституцията да се запише, че застраховките за гражданите и тяхната лична собсвеност, не могат да бъдат задължителни. Ако ще има задължителни застраховки, държавата да е застраховател.
59
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дране чрез измисляне на безброй видове задължителни застраховчици, а? Не ви стигат безчетните данъчета, таксички, глобички, разрешителни, комисионни, лихвички. Да, богатите нямат нахранване.
58
1
 
8
 
! Отговори
Opaaaa преди 5 години
Да не стане, като при ГО?Таз година 10 лева до година 1000 или фалити.Я стига с тия схеми.
57
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако е задължителна да е държавна - държавата да носи отговорност за измамите на застрахователите.
56
0
 
18
 
! Отговори
111111 преди 5 години
То и ГО за леките коли беше задължителна и всички я правят ежегодно, но като фалираха Олимпик, хората пихо по една студена вода и пак платиха наново... че и ударно повишиха цените си другите застрахователи! И каква е гаранцията, че няма да има нови фалити, като дойде момент да плащат щети?
55
7
 
4
 
! Отговори
видинчанин преди 5 години
това със застраховките май ме устройва.15-20 лева на година -бива.То жилищата във Видин са евтини,не екато в големите градове!Даже и на село къщата ще я застраховам за 4-5 лева-значи 20- 25 лева годишно максимум и за двете жилища.Идеално!
54
0
 
6
 
! Отговори
До Другите Държави преди 5 години
Това че, се раздават подкупи и всичко е корумпирано не е аргумент да се продължава хаоса, защото в "другите държави" ако някой строител си е оставил ръцете и заради него застрахователната компания трябва да плаща обезщетение на собственика - тя го плаща, след което го съди за всичките пари.
53
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе, кои са тези "граждани", дето все внасят предложения за нови данъци и за увеличаване на досегашните? Напишете им имената.
52
0
 
23
 
! Отговори
Да бе, да преди 5 години
Кога преди 1990 г. е била задължителна застраховката на жилища, бе байновци?!?Ако не сте живели по това време-поне прочетете, поинтересувайте се.Иначе идеята не е лоша, въпросът е какво дават застрахователите, защото те нямат действие изваждане А който не плеща на входа, но е платил собствената си сметка за ток - изобщо няма, никак няма как да му спрат електрозахранването.Етажната собственост се самоуправлява по силата на един закон и по него има начини да се справи с нередовните си членове.
51
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
гроб ударно събира пари, ще сдава ли, що ли. Недай Боже да стане некъв катаклизъм, тез застрахователи ще фалират а потърпевшите ще пият по една вода (както винаги)
50
0
 
17
 
! Отговори
Другите Държави преди 5 години
У другите дъжави се спазват изисквания при акт 15 и 16 - земетръс, токове, водни изолации, шумоизолации, канализации, одушници нал тъй.Га давахте на строителните предприемачи от кол и въже разрешителни, открито нарушавайки изисквания след 1990 г. Ни ривахти.А сега искате подкупите получени от Кметства, ДНСК, общински и др. бели да ви ги плаща ДАНЪКОПЛАТЕЦЪТ, да ама не.Като шъ дъ е БЕЗВРЕМИЕ да е безплатно за двете страни, не само за едната.Сто лева на месец при 200 лв пенсия.НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ
49
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горанов подписа,световната банка даима офис тук.300човека ще дойдат.Хемще ги хрантутим,хем на терен ще нидерат до посиняване.Българите ще издържат световната банка.
48
1
 
17
 
! Отговори
причините преди 5 години
Преди да раздавате кочаните за глоби в големите градове, създайте работни места и добри заплати в провинцията. Контролирайте къде отиват държавните пари в малките селища. Нсапример, Бойко ле, знаеш ли, Бойко, знаеш ли, че в МБАЛ Велинград медиците не са получили увеличението на заплатите, което ти обеша за цялата страна в сектор болници? Ти ги даде, обаче местните шефове не дават. По този начин хората бягат.