140 г. от Търновската конституция: Повтаря ли се историята?

Филип Димитров: Конституцията и човешкото управление не са перфектни
Обновена: 16 апр 2019 13:21 | 16 апр 2019 10:20, Боряна Павлова
0

344 гледания   |  Още видео

140 години след създаването на Търновската конституция предстоят чествания във Велико Търново. Къде се вписва България там?

"140 години са един много приличен период и България се вписва съвсем на място в мерките на конституционализма", посочи конституционния съдия Филип Димитров.

Търновската конституция е един хубав еталон за времето си, който е поставил основите на една разумно организирана държава, посочи конституционния съдия.

"Конституцията е създадена от едно представително тяло, тя е изградена на базата на дълги дебати, тя е базирана върху идеята за разделението на властите, тя въвежда принципите, че гражданите са равни, тя носи всички елементи, които модерният конституциализмът е развивал", посочи още Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Относно паралела между тогава и сега, той сподели, че много неща от историята се повтарят. По думите му, когато няма драми, границата между великото и смешното трябва да бъде внимателно преценявана, за да не се стигне до противоречие на разумното.

Според него конституцията не може да бъде съвършена, както и човешкото управление никога не е перфектно. Съдията е на мнение, че конституцията се е нуждаела от промени за по-прецизно тълкуване на правилата и те са били от части постигнати.
 


0
Още от Общество
ОмбудсМая търси ефект в тол таксите, ще скочат ли цените?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари