140 години Търновска Конституция - основата на нова България

Празнуваме създаването на първия български основен закон
16 апр 2019 09:00,
44
140 години Търновска Конституция - основата на нова България
Снимка: ДА "Архиви"

Годината е 1878г., средата на месец април.  България е напът да поеме по пътя на най-модерните и напредничави европейски държави. Ражда се основата на новата българска държава - Търновската конституция.

Широки правомощия на монарха, министерска отговорност, депутатска неприкосновеност, общинско самоуправление, частна собственост, свобода за печата, право на сдружаване, абсолютна лична неприкосновеност - част от идеите, които Търновската конституция ще защитава през следващи бурни години от развитието на България.

Всичко започва на 3 март 1878 година в Сан Стефано. Подписан е прелиминарен мирен договор, с който е поставено началото на самостоятелното бъдеще на българския народ. Българската държава вече е автономно, трибутарно княжество. България се появява официално на политическата карта на Европа.

Започва изграждането на нова България, а то е невъзможно без да бъде изработен основният закон - Конституцията. През април 1878 година, под ръководството на княз Дондуков, започва изготвянето й. Времето минава, трудностите се увеличават, за да стигнем до 16 април на следващата година, когато Конституцията е приета.

В началото на февруари в Търново пристигат 229 народни представители - учители, юристи, духовници, публицисти, издатели, лекари, търговци, занаятчии. Цветът на българската интелигенция заема своето място в историята.

В началото съставянето на т.нар. Органически устав се възлага на руския юрист Сергей Лукиянов. За фундамент на своя проект той взима конституциите на Сърбия, Румъния и Русия. Усетил, че българите няма да се примирят със "спусната" Конституция, той се допитва до общественици и представители на българското християнско духовенство. Сред тях са авторитети като екзарх Йосиф, Митрополит Антим, Тодор Бурмов и Драган Цанков.

Те обаче не са случайно избрани - искат ограничена монархия и имат доста по-консервативни възгледи дори от Сергей Лукиянов. Проектозаконът е върнат в Русия за одобрение и след направените промени, придобива завършен вид. Последната дума обаче трябва да бъде казана от българското Учредително събрание.

Самото събрание обаче е разцепено на либерално и консервативно крило. Двете концепции за общественото и дъжавното устройство се сблъскват, за да родят компромис, който дълго време ще крепи основите на страната.

Либералите, водени от Петко Каравелов и Петко Славейков, искат разширяване на политическите права на гражданите. Константин Стоилов, лидер на консерваторите, настоява за повече правомощия на монарха и по-ограничени правила на населението. Неговите привърженици защитават теорията за двукамарния парламент и предимствата му. Тодор Икономов - възрожденски деец и участник в борбата за създаване на независима Българска екзархия, изнася реч, в която предполага, че без сенат и държавен съвет, парламентът ще се напълни с "пламенна младеж и самодоволни граждани, представители на еснафите". От своя страна Петко Славейков, доказан майстор на словото, отговаря подигравателно и остроумно - "Ще се въздържа от буйни словоизвержения, гръмливи фрази и калабалък думи". Риториката му - цветна и изпълнена с шеги, успява да убеди мнозинството (което и без това е предимно либерално), че Народното събрание може  да се напълни и с адвокати, които са "най-гюрюлтаджии".

Споровете не спират и в един момент консерваторите напускат събранието. Лишени от политически опит, непознаващи парламентарния живот, членовете на събранието приемат всичко лично и гневно. Оставени сами, либералите премахват идеите за двукамарен парламент и създават една от най-прогресивните конституции за своето време.

В крайна сметка, след редица компромиси и от двете страни, либерали и консерватори си стискат ръцете, и на 16 април 1879 г. се ражда Търновската конституция.

Самият документ съдържа 22 глави, които отразяват свободния дух на нова България. Законодателната власт е дадена на монарха и народното представителство, а изпълнителната на княза. Той е свещен и неприкосновен, превръщайки се в централана политическа фигура. Години по-късно този статут на княза ще изиграе огромна роля в съдбата на страната.

Основните идеи на документа са валидни и до днес: всеобщо избирателно право - избиратели са всички български граждани, навършили 21 години (в документа не е изрично посочено, че право да гласуват имат само мъжете, защото се смята, че по това време това е било общовалидно и по подразбиране. Жените в България получават избирателни права едва през 1909г.); политически плурализъм; разделение на властите; парламентарен контрол и министерска отговорност; децентрализация; свобода на печата, мисълта и словото.

През следващите години Търновската конституция е неколкократно суспендирана и потъпквана по различни причини. През 1903г. и 1911г. се приемат изменения, които ограничават правата на Народното събрание и засилват властта на монарха. След прокламирането на Независимостта през 1908г. думите "Княз" и "Княжество" са заменени с "Цар" и "Царство". След тези промени Търновската конституция става по-известна като "Сребърната конституция". Корицата на документа е забележителна - тялото е от кожа, лицевата страна е покрита с плътен сребърен обков, с флорални мотиви, вградени са 25 скъпоценни камъка.

Историята на първата българска Конституция приключва на 4 декември 1947г., когато комунистическото правителство приема нова - Конституция на Народна република България.

16 април 1879 г. остава паметен ден за политическата и обществената съдба на страната. Въпреки че Търновската конституция не е идеална, тя е символ на духа на времето. Историята й, броженията покрай приемането й и накрая консенсуса, доказват, че въпреки различните политически възгледи на членовете на събранието, те са били способни да гледат в една посока. Изкована в пещта на европейските демократични идеи, Търновската конституция поставя началото на българската държавност, а неудържимият възход на България през следващите години доказва, че тя е изпълнила своята цел.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До ГЕНОЦИД: Това, което си писал е пример за национален нихилизъм. Българският народ "безпомощен беден и слаб"? Не може да бъде беден и слаб народ, който е отвоювал държавата си от могъщата по това време Византия и я е принудил да подпише мирен договор през 681г. Византийците са наричали варвари всички, които не са византийци, но и много б'ой са яли от нас.Не че има връзка с темата.
41
2
 
3
 
! Отговори
НАП и България преди 5 години
До Българин: НАП-ът може да изчезне, но България - не. България е единствената европейска държава, която е запазила името си повече от 1300 години. Дали ще я има зависи само от нас. А за конституцията: Трябвало е да се приеме конституция, нямали сме избор - трябвало е да има монарх, но не и да му се дава право да назначава и сваля правителства. А по-късни поправки, като тази от 1811г, които дават на монарха право да сключва тайни договори без парламента водят до втората национална катастрофа.
40
4
 
2
 
! Отговори
ГЕНОЦИД преди 5 години
Затова Византия похристиянизирала тоа Народ , щото е безпомощен беден и слаб по това време още Племе , ако само тогава Османците бяха малко по рано дошли и сега един насила християнизирън нямаше на има у нса , факти от Уикипедия за Борис 1 Покръстването което обаче е Насилствено християнизиране на Българския Народ , не случайно не се изучава защото е срамно и позорно за един Народ
39
2
 
5
 
! Отговори
ежко преди 5 години
Не знам как цялото ни политическо "блато" имаше очи и съвест да отиде на тържествените чествания.
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Същата Конституция, която убиецът на деца Местан се опитва да атакува в момента.
37
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Българин 35Върви в Япония или Северна Корея! Азиатските сатрапии са чисти. Точно като за теб.Коментарът ти не е по темата, което значи ще си патриотарски платен ***.
36
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забележително постижение било, че не се е променило името България?!Формата, територията и името не са се променили.А съдържанието?Първата и Втората български държави са пълноценни Исторически държави с ярко изразена Коцептуална власт.А Третата и още повече днешната територия са Проектно-Конструкторски творенияс иззети висши приоритети на държавната власт и външно управление.
35
4
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 5 години
Търновската Конституция е едно, а приложението й е друго нещо.През 1881 година Конституцията е временно суспендирана.През 1893 и 1911 години се разширяват правата на монарха в Конституцията в противоречие с духа на Търновската КонституцияПрез 1923 година е извършен военен преврат, който установява власт противоречаща на Конституцията.От 19 май 1934 година Търновската Конституция е фактически суспендирана и България се управлява чрез наредби-закони. Конституционния ред се възстановява 1947 го
34
3
 
5
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Аз лично ако исках да живея в мулти-култи държава щях да отида някъде другаде. Такива държави бол. Винаги съм мислел че българина е националист и държи на своет. Последните 10-15 години обаче забиха доста звучни шамари по моята иделогия.
33
3
 
2
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Датата не е "средата на април", а 16 април 1879 година, днес. бг. 140 години Търновска конституция, за една държава, която през тези 140 години ще смени още два пъти констититуциите си, както и държавното си управление, и отново ще си бъде България, е забележително постижение, което заслужава да се отбележи подобаващо.
32
4
 
5
 
! Отговори
Б Ъ Л Г А Р И Я преди 5 години
Великата България падна под абоpигeнo-тypcка власт през 1396г. Срамно! Но сами сме си виновни! Подценихме запахата от тия шушумиги - бяха си опънали палатките край Босфора и ловяха жаби за да има какво да ядат, толкова смешно плeме няма в целия свят, аз ги разбирам нашите царе защо ги подцениха! Kомплeкcap с власт е страшно нещо! Изпитахме го. Рано или късно българина ще се опомни и ще им го върнем на тия ceляни. Все още имаме някакъв странен респект към тях, но това ще се промени скоро!
31
10
 
5
 
! Отговори
ист преди 5 години
Комунистите отмениха най добрата конституция в Европа - Търновската , за да узаконят член първи. След отмяна на член първи, комунистите го замениха с член приватизация. Нещо като нов член първи.
30
14
 
6
 
! Отговори
добрата конституция преди 5 години
България трябва да е монархия, а комунистите да се преследват със закон.
29
7
 
6
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Всъщност България е НАПЪТ да изчезне.
28
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За голямо наше съжаление Търновската Конституция слага основите на едно ново Проектно-Конструкторско творение на наглосаксите, оглавено от Кобург, близък роднина на техния крал.
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДимитърМодерна и приложима Конституция, ама... не са я прилагали. Много кратко е била действаща Конституция.Колкото и минуси да цъкате, това е факт.На 16.04. честваме един идеал, мечта.
26
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте писали глупости и лъжи само защото трябва да сте политически коректни. Проекта е РУСКИ, и няма ниакви промени направени от бг. Търновската конституция е създадена от руски юрист. Русия за 2 години създава всичо в БГ,после Стамболов я гони,и БГ преживява национални катастрофи,губи хора и земи.
25
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 22Русия ти даде проект за Конституция и през 1946 година, ама не Русия, а Г. Димитров я донесе от Москва и вашите "либерали и консирватори" я приеха с пълно бошинство, та още си ближеме раните !
24
6
 
6
 
! Отговори
Димитър преди 5 години
Създадена преди толкова много години,но модерна и категорично приложима и днес.Една от най-модерните и актуални в Европа.Гордост за България.Ако и властимащите се позоваваха само на Конституцията,разбира се важи и за гражданите всичко щеше да е ншколко идеи по-добре.
23
2
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Проблемът тогава е бил, че България е нямало как да бъде република, а не монархия. Великите сили не го позволявали. Търновската Конституция е била една от най-демократичните Конституции за своето време, но това, че монарха има огромна власт, в крайна сметка доведе до поредица от национални катастрофи и загуби на територии по вина на поредния монарх.