Амбиция: Фериботите между България и Грузия по 2 на ден

Борисов обещава подкрепа и за ЕС, и за НАТО
27
Амбиция: Фериботите между България и Грузия по 2 на ден
Снимка: БТА

Сериозно увеличение на фериботните превози между България и Грузия обсъдиха на среща в София премиерите на двете страни Бойко Борисов и Мамука Бахтадзе.

Сега между двете страни пътуват по два ферибота седмично, амбицията ни е да ги направим по два на ден, каза Борисов. Той посочи, че България подкрепя членството на Грузия в НАТО и в ЕС.

Оптимист, съм че в близко бъдеще ще обявим нов дигитален коридор, който да свърже двете страни, тоест Изтока и Запада, посочи Бахтадзе. Връзките ни с ЕС станаха по-силни, плавно се сближаваме и това помага на нашата страна, каза премиерът на Грузия.

Повдигнах и темата, че Русия все още окупира 20 процента от територията на Грузия. Нашата страна подкрепя мирното решаване на този конфликт, но само твърдата позиция на международната общност може да доведе до решаване на конфликтите и постигане на мир, каза още гостът, цитиран от БТА.

Грузинският премиер поздрави България с 140-та годишнина от Конституцията на страната.

Борисов пък обясни, че Грузия е важна за нашата страна, защото са от другата страна на Черно море и там се събират товари, които пътуват към нас.

"Ние усилено строим магистрала "Хемус" и с подобен фериботен обмен ще върнем блясъка на пристанище Варна. В рамките на три - четири месеца ще тече подготовката за засилване на фериботните връзки", каза българският премиер.

Има желаещи да инвестират в дигиталната инфраструктура и в рамките на няколко месеца можем да започнем полагането на кабел за пренос на данни под Черно море, за целия Каспийски регион, допълни българският премиер.

Двамата са обсъдили и развитие на енергийната свързаност. Грузия е производител на много енергия от ВЕИ източници, която може да се пренася през Черно море до нашата страна, каза още Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
3
 
! Отговори
Отново г'лупост преди 5 години
Бойко ръси г'лупости както винаги. Ще пренася енергия с фериботи (сигурно в кашони или в консерви). И щедро раздава подкрепа за ЕС и НАТО, защото това не му струва нищо - празни приказки. Естествено САЩ нямат нищо напротив да направят една военноморска база в Грузия. Въпроса е, ние имаме ли интерес от трупане на оръжие в Черно море. Това няма да означава по-голяма сигурност, а по-голяма несигурност от конфликт, който може да започне от дребна провокация, но да завърши твърде зле...Но това
19
2
 
4
 
! Отговори
Николай преди 5 години
Вчера, с комсомолски патос бе анонсирано, че България ще купува 2000мегавата зелена енергия от Грузия. Питам-как ще се доставя? С ферибот, а после ще приносителите ще разтоварват газовете в хъба или как? Бойко защо си мисли, че в държавата живеят ***? То реално погледнато си е така си е така, след като вече 10 години е на власт.
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези фериботи какво ще превозват ще пренасят "чалъми" вероятно от Грузия до България и от там по непостояната магистрала до къде?
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Този е българинГрузинците са няколко много близки народа, които са много древни, може да се каже, че са автохтонното население на Европа. Практически нямат родствени народи, освен някаква бегла прилика с баските, друг остатък от доиндоевропепейското население на Европа. Имат уникална песенна и танцова култура. Срещат се много красиви индивиди.Ще е голяма беля, ако ги вкарат в НАТО! Русия ще реагира много остро. Грузинците пазят добри чувства към руснаците.Войната 2008 бе дело на Саакашвили!
16
2
 
3
 
! Отговори
Smurf преди 5 години
*** защо се стиска по десетина ферибот ана ден да тръгват от утре
15
3
 
5
 
! Отговори
ЛЯВ преди 5 години
До Не е ефективноФерибот до Руски порт ще даде възможност за пътуване с кола до Крим, Сочи, Волгоград, Москва
14
2
 
6
 
! Отговори
1 преди 5 години
След азерския газ,вече тръгнаха и грузинските фериботове на нашето слънце,за пъбове,вече никой не говори.
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти от ефективност не разбираш .В кухата глава има само русофобия .Русия е на седмо място веднага следГермания в момента по икономика .Италия и Германия смятат да изхвърлятамериканските антируски санкции защото им опустушават икономиките . Българскитегерберунгелчета се правят че не знаят нищо .Най-голямата тайна на герп е как гласуватевродепутатите им и какво е отражениетовърху българската икономика .
12
9
 
1
 
! Отговори
Не е ефективно преди 5 години
И какво ще превозва този ферибот от Русия ? Лади, които никой не купува или газ или нефт? Там нищо друго което търсят хората не се произвежда ( добива ) ..........
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Амбициите на *** бойкоса безкрайно бреме за българскияданъкоплатец , който се явява и негов работодател . Крайно време е да бъде уволнен за несправяне ,безстопанственост , разхищения ,служене на интереси на чужда ,вражеска на България държава .Тази същата държава има за целда предизвика война в Черно море .А българското олигофренче ангажираБългария да сътрудничи на нато към тази цел .
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искаме фериботи до Русия ,а предателя бойко в белене .
9
2
 
6
 
! Отговори
ЛЯВ преди 5 години
Вместо да поснат ферибот до Руски порт те към бандитите.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То много има какво да се носи от и до Грузия,те такива скъсаняци,освен бандити и контрабанда за друго не стават.Нали навремето пак имаше линия до Поти , толкова грузински бандити имаше по черноморието и нито един свестен бизнесмен.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герберотъпчета не правете повече далавери .Видите на въже от луксозни тераси , заедно с КОМПИР и ЦАЦАРАТАТА !
6
2
 
5
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ПРИТЕЖАТЕЛЯТ НА ТИТЛАТА : " ГЪЗОЛИЗЕЦ ХРАБЪР" ЗА ПОСЛЕДНОТО ДЕСЕТИЛЕТИЕ - НЕ Е НАЯСНО ,ЧЕ НЯМАМЕ ИКОНОМИЧЕСКИ ВРЪЗКИ С ГРУЗИЯ -/НАРЕЧЕНА ФРГ ,КОГАТО БЕШЕ С СССР / ,НО В ГРУЗИЯ ИМА " ВИСОКИ СИНИ ПЛАНИНИ " !!!
5
4
 
5
 
! Отговори
Този е българин преди 5 години
Този грузинец прилича, почти едно към едно с моят братовчед. Ама абсолютно същия. Не знам грузинците какви корени имат, но този прилича на чист българин.
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На партията вярност - за народа вода студена
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега и кабел ли ще опъвате по дъното на Черно море.Аааааа,и в моретоАмчи няма само жужанка да опъва тръби!
2
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И като настане един трафик между Грузия и България, че ум да ти зайде...
1
4
 
11
 
! Отговори
Я преди 5 години
Сега и кабел ли ще опъвате по дъното на Черно море.Аааааа,и в морето няма да можем да влизаме,за да не ни удари тока.Утече се,Ангелкова,спиш ли?