Без посока за къща "Посока": Ще има ли шанс за отритнатите?

Място за подкрепа на хора с проблеми пред затваряне
Обновена: 16 апр 2019 09:55 | 16 апр 2019 09:55, Красимир Ангелов
4

1250 гледания   |  Още видео

Емблематичната къща "Посока" - единственото място в София, където хора, които са наркозависими, често бездомни и без документи, могат да намерят разбиране, социална и здравна информация, е на път да затвори врати. Управителният съвет на организацията, която поддържа работата на мястото, е решил да го затвори от следващия месец.

Първата цел е да се осигури физически запазване на мястото, което се посещава от стотици хора през годината, защото за тях е единственото място, което е защитено пространство. Втората цел на Юлия Георгиева и Евгени Генчев, които са хората зад инициативата, е да се запазят поне част от предлаганите услуги.

"Хората, които ползват услугата са възможно най-ниската прослойка на обществото ни. Услугите са много базисни: пералня, сушилня, могат да хапнат нещо през деня, да пият едно кафе, да поговорят с психолози, социални дейности", обясни Генчев пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Той каза, че не са малко случаите на хора, които благодарение на къща "Посока" са спрели наркотиците или са получили социална подкрепа.

В ефира на "България сутрин" Юлия Георгиева посочи, че за хората, за които работи този социален център, няма работещи други програми и липсва подкрепа от страна на държавата. "За тази група става въпрос, те нямат здравни осигуровки, много често са напълно отритнати от социалната система. Ако тази къща затвори, ще се върнат под мостовете, от където бяха извадени", допълни Георгиева.
 


4
Още от Общество
140 години Търновска Конституция - основата на нова България
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Православен

Като създават проблеми в затвора и обществено полезен труд! Преди е имало закон против скитничеството, но днес в модерните време, властва крайно лявата хипи-либерастия, според която простотията и мързала са висша ценност.
3
1
 
6
 
! Отговори
Православен преди 1 седмица
Ако тези хора се върнат под мостовете, всички ще си имаме проблеми, трябва да им се помогне.
2
4
 
2
 
! Отговори
Бездомно Кенгуро преди 1 седмица
Ами сега? Къде вече ще си драскам коментарите тук? Аз досега ползвах безплатния им нет. Досега ми беше удобно на топло да се надрусам и да си представя че съм в Австраляяя
1
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кухите лейки да пращат пачки за отглеждне на утайките, ако от мен зависи заравняване с багер на този гнус-център, развъдник на престъпници и мързели.