Уникална изложба показва лични вещи на първите държавници

Тя е подредена в Регионалния исторически музей във Велико Търново
16 апр 2019 13:42, Красимир Ангелов
4

Регионалният исторически музей във Велико Търново показва уникални вещи на първите законотворци 140 години след приемането на Търновската конституция. В нея са представени 14 личности от целия политически спектър, съобщава Bulgaria ON AIR.

Експозицията "Учредителите. Търново и българската държавност" включва вещи, снимки и документи, оригинала на Търновската конституция, звънеца от Учредителното събрание, архиерейската корона на екзарх Антим I.

Други интересни вещи от личния свят на учредителите са пътната чанта на д-р Константин Стоилов и две от лулите на Драган Цанков. Също вещи и документи на Петко Каравелов, Петко Славейков, Марин Дринов и на други бащи учредители.

Посетителите могат да видят рапорта на комисията върху основните начала на Търновската конституция с критични бележки на Славейков, писалищни принадлежности на Драган Цанков, кесия за монети, изработена от Каравелов при ареста му в Черната джамия.

Изложени са и писмо на Сава Илиев до общинския съвет в Габрово с наставления за изборите за Учредителното събрание, сабята на Иван Кършовски, удостоверение от главнокомандващия на действащата армия, че Петко Славейков е “чиновник за специални поръчения” и още много снимки и документи на първите български депутати.

Любопитен факт е, че двама от търновските предприемачи са поели издръжката на 300 депутати от Учредителното събрание, която според историците е възлизала на 25 франка или 100 днешни лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Горан преди 5 години
300 депутати сто лева? А, стига, бе! Де да беше така и сега...
2
1
 
5
 
! Отговори
от тухлата до диплом преди 5 години
ха ха хав ъгъла са опрени президентските роGа на Плювнаналиев.В буркана до прозореца е поставено устната пяна и засирени лиги на Президент ПутоСтоянов събрани когато мълваеше:Ваньо кажи си, Народът ще те разбере.Най-отгоре на шкафчето с пожарникарския маркуч има тухла от оня апартамент и на нея опряна диплома от Вършецкото училище и РабФака на Цецко и Цецка, съответно
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Книгата "Винету" там ли е?А шлифера?