Без дискусия за Гоце Делчев, но не можем да го разделим с Македония...

Историк: Дискусията за общата ни история е разочароваща
17 апр 2019 13:00,
72
Без дискусия за Гоце Делчев, но не можем да го разделим с Македония...
Снимка: БулФото

Тази среща беше по-скоро разочароваща, а дискусия около това какъв е Гоце Делчев нямаше. Това каза пред bTV проф. Ангел Димитров - съпредседател на съвместната българо-македонска комисия по историческите въпроси.

Комисията е създадена съгласно член осми от Договора за добросъседски отношения и сътрудничество между България и Република Северна Македония, а целта й е да разреши исторически и образователни въпроси между двете страни.

Още по темата
Това беше пета поредна среща на историците. До момента е единствено е постигнато съгласие относно съвместното честване на Свети Наум, Цар Самуил и Свети Климент Охридски.

"Те не разговаряха с нас за личността на Гоце Делчев. Разговорът беше изместен в един друг контекст от живота му. С един социологически и почти политически дискурс, в който трябва да се обясни колко е важен за македонския народ и как се е превърнал в символ", обясни проф. Димитров.

Според него атмосферата за истинска работа на срещата не е имало, защото се е проявило нежелание да се допусне тема за разискване.

"Нашите възражения бяха в няколко посоки. Неточната употреба на историческата география - тоест карти, които не отговарят на времето, което илюстрират. Имаше неточни определения и на някои от племената, които са обявени за македонски, а те не са такива" - разказа историкът.

По думите му българската делегация има забележки и по начинът, по който е третирано посещението на апостол Павел, който създава две християнски общини. Според македонските учебници става въпрос за македонски народ, за създаване на македонска църква и че македонците станали християни и когато дошли славяните, те приели веднага името македонци и затова били превъзхождали съседните народи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
2
 
! Отговори
Червен БГ картон за преди 5 години
Гърция блокира в продължение на десетилетия пътя на Р.Македония към НАТО и ЕС. В същото време България не само че първа призна инезвисимостта на Р.Македония и лобира да сторят това и Великите сили, но й даваше неизменно мощно рамо по време на акцията на Милошевич за изселване на Косовски албанци в Македония, на гръцкото ембарго и на шиптърската военна агресия . И сега като резултат правителството на Скопие изпълнява безпрекословно само договара си с Гърция. Те не заслужават повече нашето доверие
52
1
 
3
 
! Отговори
Ми преди 5 години
Защо пишете всички от Македония или България или Гърция или която и да е дръжава че мислят еднакво. ТУК СТАВА ВЪПРОС ЗА ДВЕ КОМИСИИ. Аз и брат ми сме от България и мислим различно почти за всичко;)
51
0
 
3
 
! Отговори
Zashto преди 5 години
До LoykoДа де ама ти не го знаеш. Борел се е за независима Македония и Одринска Тракия. Чети документите писани от Делчев, преди да коментираш.
50
2
 
3
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Със сърбомани не може да се спори. Те много добре знаят, че не са прави, но цялата им лъжлива сръбска пропаганда се гради на неистини и манипулации. Те не могат да отстъпят дори милиметър от тях, защото направят ли го, целият измислен македонизъм ще се срути като кула от карти...
49
1
 
14
 
! Отговори
Аз ви казах и преди преди 5 години
Тази комисия ще е вечна. Докато има заплати, ядене и пиене ще има и спор. Каква е логиката да приключат спора. Ако го приключат, ще приключи и тяхното финансиране. Тази комисия е безсмислена, а и споровете. Аз съм от Македония и знам че сме един народ. Какво ни е нужно повече да си пишем.
48
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези неща не стават бързо. Тази комисия трябва постоянно да работи. Ако не се постига съгласие, то това трябва да се отбелязва в учебниците и да се казва какви са позициите на двете страни и да могат хората сами да стигат до истината като проучат нещата. Не може да стане бързо, а и не е нужно. Беше невероятно, че се съгласиха за цар Самуил, но трябва много търпение...
47
1
 
14
 
! Отговори
бай х преди 5 години
каква е тая така наречена северна македония от 1991 година , тая държава е по млада от абитуриенския ми костюм ...имат азбука коневица от 1945 година /създадена от Блаже Конев / до 1945 година НЯМА НИТО ЕДИН ПИСМЕН ДОКУМЕНТ НА ТОЯ ЕЗИК /селски български диалект /
46
1
 
1
 
! Отговори
Есе преди 5 години
ЕСЕ
45
1
 
10
 
! Отговори
До 52 преди 5 години
За Византийско робство е най абсурдното. Пише си в ръкописите , че сме били част от империята и нейни граждани. Византия и България са били християни в онези векове и не е било позволено насилие към нас. Българската империя при 6-7 владетели изтласква Византия до Азия или почти не й оставя територия на Балканите.
44
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами да се блокира членството в ес и те сами ше клекнат!
43
11
 
9
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 5 години
Да убедиш македонец, че няма македонска нация и македонски език....това е мисия невъзможнаВсе едно да убедиш българин, че няма турско робство...каквито и аргументи да изтъкваш, че в Европа никога не е имало робство....дебелоглавия българин си знае че имало
42
21
 
4
 
! Отговори
Loyko преди 5 години
Стига сме се ровили в измислената Българска история. Гледаите настоящето и бъдещето...На Балканите всеки си измисля история и кой от кого по велик...Много важно какъв е бил Гоце Делчев...Разбира се ,че се е борил за независима Македония.Това го знаят всички..
41
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 48Може с Албания да разменим и албанците вземат Скопие и ни дават Валона (Вльора). България си връща Охрид и излиза на средиземно море, а албанците се обединяват етнически.
40
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До MakedonПредлагам ти да се обединим със Северна Македония като USB (United States of Bulgaria).
39
3
 
16
 
! Отговори
БСП-хуманисти преди 5 години
Какво има да делим с тия ? Те са част от България !!!
38
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Най доброто........да се подели по равно с Гърция, България, Албания и Сърбия.....Грех ти на душата, откъде ги вкара тука Сърбия и Гърция?!
37
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честно, за мен тези не са българи, смятам че е обидно за истинските родолюбци и патриоти да продължаваме да ги наричаме така. Да бъдат каквито си искат - ексимоси, маори, клингони, пак ще си останат чисти джинджипляктори. Не бих се учудил, ако ги признаем за някакво отделна нация и народ, на момента да обърнат палачинката и да ореват света, че сме ги предали и започнат да си доказват българските корени. Тяхна си работа, до 20-30г. в уикито ще пише: БГ на запад граничи с Албания и Сърбия..
36
1
 
26
 
! Отговори
12345р преди 5 години
проф. Божидар Димиров, да почива в мир, го каза най-точно- Няма обща история, има българска история. Трябва да се спре с антибългарската политика. Никакви компромиси и подаръци за бюрмите.
35
2
 
22
 
! Отговори
До 43 преди 5 години
Много правилно. Да ги съдим за кражба на история е единственото решение.
34
9
 
10
 
! Отговори
Най доброто преди 5 години
Най доброто, което можеше да стане е тази измислена държава, да се подели по равно с Гърция, България, Албания и Сърбия. Всички щяха да са доволни и това е. До кога ще продължава тази лъжа. Пълно е с писмени източници на древни автори и дори съвременни книги и дневници на Въпцаров и Делчев, където ясно си пишат сами, че са българи. Да ги съдим в Страсбург е решението, имаме тонове с доказателства, кой чакат?