Болните от морбили - от 13 на 400 за една година

Тодор Кантарджиев коментира ситуацията в страната
17 апр 2019 21:08, Йордан Бързаков
3
Болните от морбили - от 13 на 400 за една година
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако не си ваксиниран срещу морбили, вероятността да се разболееш е много голяма. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантардвиев пред Нова.

"Миналата година имаме само 13 случая на заразените с морбили, което го оценявахме като голям успех, защото това бяха вносни случаи на хора, главно младежи, които идват на работа в летния сезон по напето Черноморие. Тази година обаче ръстът на заболелите е значително по-голям. За 2019 г. са регистрирани над 400 души." - каза Кантаджиев.

Той обясни, че морбили е остро заболяване, много високо инфекциозно. По думите му симптомите са четири дни кашлица, температура, неразположение, хрема, зачервени очи. След 3-4 дни се появяват петна по лигавицата на устата, след което започва обрив. Той обикновено започва зад ушите и обхваща цялото тяло.

Експертът беше категоричен, че за да се борим с инфекциозните заболявания по най-добрия начин имаме остра нужда от млади лекари с такава специалност.

"За да имаме сега капацитетът да казваме какви са морбилите. Доказахме, че щамът е от Македония, Италия и Германия. Миналата година доказахме, че щамът е D8 от Украйна. За да направим тези неща, обаче, трябва да имаме млади  хора, да стават доценти." - обясни Кантарджиев.

По отношение на западнонилската треска професорът каза, че ако не се намалят комарите, ще има сериозна опасност.

"Това е вирусна инфекция, предавана от нашенските комари, която засяга мозъка. 45 души умряха миналата година в Гърция" - добави той.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ВСИЧКИ ЗНАЕ ДОБРЕ КОИ НЕ СА СЕ ИМУНИЗИРАЛИ СРЕЩУ ДРЕБНА ШАРКА ТОВА СА ЕТНОСИТЕ!

ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ВАКСИНИ СА МОРБИЛИ И ТУБЕРКУЛОЗА ТЕЗИ ДВЕТЕ СА 100% ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ!