ОмбудсМая търси помощ от турския си колега за наши граничари

Те бяха оневинени за смъртта на бракониер, но при съседите има дело
10
ОмбудсМая търси помощ от турския си колега за наши граничари
Снимка: БТА

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че с екипа й обмислят да потърсят съдействие от омбудсмана на Турция по случая с българските граничари, срещу които турски съд води дело за смъртта на рибар-бракониер.

Още по темата
Днес в Бургас тя се срещна с четиримата вече бивши граничари, за да ги подкрепи.

Делото е срещу Михаил Цонков, Николай Костов, Живко Петков и Николай Петков, а инцидентът стана през 2008 година в български териториални води.

"В края на миналата година създадохме мрежа на балканските омбудсмани, в която влиза и турският. Целта на тази мрежа е да се подкрепяме, когато наши граждани имат проблеми на територията на съседна балканска държава", обясни Манолова, цитирана от БТА. Тя ще се обърне към турския омбудсман да проучи случая и да направи това, което е в неговите правомощия, за да се стигне до благоприятен изход.

У нас наказателното производство срещу вече бившите граничари е прекратено и те са оневинени, а през 2014 година Европейският съд по правата на човека в Страсбург обяви случая за нещастен инцидент.

От гледна точка на международното право ситуацията е абсурдна, тъй като вече има оправдателна присъда, има произнасяне на Европейския съд по правата на човека. Турция е членка на Съвета на Европа, така че би трябвало да се съобразява с актовете на този съд, добави Манолова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Жико преди 5 години
За какво ни е ГЕРБ, ако имаме МАЯ?!
7
7
 
14
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Турското дело има политически цели!Те много добре знаят,че нямат НИКАКВИ правни основания!Просто пробват податливостта и безхарактерността на българското управление!Ако нямаше протести,Боко като нищо щеше да предаде нашите!
6
4
 
12
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Поредното доказателство за герберската немощ !!!!
5
5
 
16
 
! Отговори
факт преди 5 години
Омбуцмана Манолова, върши повече работа от цялото изгнило правителство на ГЕРБ....
4
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Берач на риба от турското Столипиново сигурно е някой терорист преоблечен като рибар и прекарващ незаконно оръжие през суверенна държава имали дело хаха ние пък имаме дело срещу терориста рибар и шефа му ЕРдоган.
3
9
 
8
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Турците да представят исканията си пред временно изпълняващия длъжността Цариградски патриарх архиепископ Арам Атешян следващата седмица след края на Страстната. За тяхно съжаление искът вероятно ще остане неразгледан, тъй като след 1894 г. компетентната институция не приема жалбите им.
2
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога ли "ОмбуссмАя" ще заведе едно дело, срещу тази медия ...
1
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютно никакво дело когато турците предадат на Путин военните дето свалиха самолета тогава ще я мислим, засега турците да платят убитата от бракониера риба и следващия път като идват да ловят риба насам да си носят и памперси.