Производители и ЕРП-та поискаха по-скъп ток от 1 юли

ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД предлага 92-процентен ръст в цената
17 апр 2019 19:36, Красимир Ангелов
49
Производители и ЕРП-та поискаха по-скъп ток от 1 юли
Снимка: Investor.bg

Сериозен скок в цената на електроенергията искат производителите и доставчиците от 1 юли тази година, съобщава Investor.bg.

Това стана ясно, след като Комисията за енергийно и водно регулира публикува заявленията на компаниите. Електроразпределителните дружества са заявили по-високи цени както за дневната тарифа, така и за нощната.

От "ЧЕЗ Разпределение България" АД са поискали дневната електроенергия да поскъпне с 3,5%, а нощната тарифа да се увеличи с 67,6 на сто. EVN България търси ръст в цената от 0,5% при дневната тарифа и 1,1 на сто при нощната.

От своето заявление ЕНЕРГО-ПРО става ясно, че дружеството иска покачване на цените за достъп и пренос на електроенергия.

При държавните компании, произвеждащи електроенергия, най-сериозно поскъпване на електричеството искат от "ТЕЦ Марица Изток 2" ЕАД – 92% от 1 юни. "АЕЦ Козлодуй" ЕАД призовава токът да поскъпне с 3 на сто, докато "Национална електрическа компания" ЕАД търси ръст при цената в размер на 1%.

"Електроенергиен системен оператор" ЕАД  предлага цената за пренос да се увеличи с 34 на сто, докато тази за достъп да добави 6% към стойността си.

Евентуалното поскъпване на електроенергията от 1 юни до голяма степен зависи от дейността и финансовото състояние на въглищните мощности и в частност ТЕЦ "Марица Изток-2", която е принудена да купува квоти за емисии парникови газове с непрекъснато растящи цени.

Още икономически новини от страната четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари