Производители и ЕРП-та поискаха по-скъп ток от 1 юли

ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД предлага 92-процентен ръст в цената
17 апр 2019 19:36, Красимир Ангелов
49
Производители и ЕРП-та поискаха по-скъп ток от 1 юли
Снимка: Investor.bg

Сериозен скок в цената на електроенергията искат производителите и доставчиците от 1 юли тази година, съобщава Investor.bg.

Това стана ясно, след като Комисията за енергийно и водно регулира публикува заявленията на компаниите. Електроразпределителните дружества са заявили по-високи цени както за дневната тарифа, така и за нощната.

От "ЧЕЗ Разпределение България" АД са поискали дневната електроенергия да поскъпне с 3,5%, а нощната тарифа да се увеличи с 67,6 на сто. EVN България търси ръст в цената от 0,5% при дневната тарифа и 1,1 на сто при нощната.

От своето заявление ЕНЕРГО-ПРО става ясно, че дружеството иска покачване на цените за достъп и пренос на електроенергия.

При държавните компании, произвеждащи електроенергия, най-сериозно поскъпване на електричеството искат от "ТЕЦ Марица Изток 2" ЕАД – 92% от 1 юни. "АЕЦ Козлодуй" ЕАД призовава токът да поскъпне с 3 на сто, докато "Национална електрическа компания" ЕАД търси ръст при цената в размер на 1%.

"Електроенергиен системен оператор" ЕАД  предлага цената за пренос да се увеличи с 34 на сто, докато тази за достъп да добави 6% към стойността си.

Евентуалното поскъпване на електроенергията от 1 юни до голяма степен зависи от дейността и финансовото състояние на въглищните мощности и в частност ТЕЦ "Марица Изток-2", която е принудена да купува квоти за емисии парникови газове с непрекъснато растящи цени.

Още икономически новини от страната четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
9
 
! Отговори
1286 преди 5 години
Да излезем на протест, стига са ни мачкали тия.Не се спряха :(
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербавите бандити разплакаха дете в майка!Вече и до тоалетната не ходят от алчност!
38
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами как на какво основание?! Тея морално остарели ТЕЦ-ове, които са престъпление срещу държавата и околната среда, иначе няма да изкарват милиони печалба годишно. Всичко е навързано и хората си патят, заради продажниците, които от алчност и майките си биха продали.
37
0
 
24
 
! Отговори
. преди 5 години
На какво основание искат вдигане на тока. Махайте ги от България тези монополи.
36
0
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
споко,това са блъфовете на "Системата"...Ако останат СЕГАШНИТЕ,увеличението ще е15-20 процента...Ако видят че сдават властта,набързо,за няколко часа,ще "гласуват" поне 50 проц. увеличение,та тия след тях да оберат негативите....Така е,когато на някаква територия БЕСНЕЯТ ПРЕСТЪПНИ ИНТРИГАНТИ,а населението..блее...
35
2
 
34
 
! Отговори
Един от Навалицата. преди 5 години
България - единствената държава във Вселената, Галактиката и Космоса със цени за ПРЕНОС, ПРЕВОЗ, ДОСТЪП, ТОВАРЕНЕ , РАЗТОВАРВАНЕ И ТРАНСПОРТ на електрически ток! Ако Никола Тесла беше жив и видеше разкладката за електроенергия за месец на домакинство в България, щеше да ви прегризе високоволтовите кабели със зъби, след което, ритуално да си изгори дипломите и да се самоубие по възможно най-жесток и болезнен начин!!!
34
1
 
11
 
! Отговори
Комунист-злодей преди 5 години
Ние, комунистите, сме виновни за всичко. Виновни сме и за това. Ако някой некомунист се окаже виновен, ще му дадем партиен билет, за да е комунист и да е виновен и той.
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва 5лв за kw /h
32
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тока трябва да се увеличи най малко с 300 % . Тогава ще се получи поне временно насищане с пари за гадните капиталисти. Управляващите имат слънчеви и вятърни централи и трябва хубаво да се напечелят от нищото. А да вземат да построят АЕЦ-Белене не искат защото тогава няма да могат да вдигат цените. Аз лично обмислям да си купя лампа като на Аладин да гора мокри дърва, стари автомобилни гуми, парцали напоени с отработено масло, говежди изсъхнал тор и други лесно достъпни горива. Не им искам тока
31
21
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе джанъм ,какви въстания и оставки са ви в главите?Ами ЕРП-тата са частни,хората си гледат интересите!Каква я мислите, доходите ви да растат,а тока да е на цени от соца?Е, няма как,така ще се върви към светли бъднини!
30
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продавам бъбрек, малко използван...Трябва да си платя тока.
29
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кат продадат ЧЕЗ-а на мутрите,е тогаз не 50% повече,ами 500% нема да им стигат.Ай хаирлия да е!Мутрата ще вкара мутрите и в домовете ви.Туй с лепенките по автомобилите през 90-те ще ви се струва като лек пролетен бриз.
28
7
 
7
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Тока трябва да се увеличи поне с 500%. Никакъв ток за комуниста! Само фураж, сено, вода от локвата и 18 часова работа по плантациите.
27
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От племето казаха няма проблем - те неплащат от поне 20г така че може и 100% увеличениеДържавата цирк, Сомалия на Европа
26
2
 
30
 
! Отговори
внимание преди 5 години
второ робство.ВРЕМЕТО Е НАШЕКОЙ НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕНЕЙВИ ДЕМОКРАЦИЯ !!!! честито
25
25
 
2
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Не може да има постоянен подем и увеличаване на доходите а цените да седят на едно място. Нормално е с увеличение на доходите на населението да има увеличение и в цените. Така плавно се получава изравняване с в европейския стандарт. Все пак сме страна член на Ес.
24
4
 
24
 
! Отговори
Смирен депутат преди 5 години
Минималната заплата нали е 560лв,българина няма да усети поскъпването на тока дори да е сто процента.
23
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На западна България и отива.По-точно на Софиянци. Честито.
22
4
 
9
 
! Отговори
изпитана марка! преди 5 години
аха, подготва се сценарий за политически натиск, щом като другите действиа досега не дават особен резултат. Ще ни гасят тока, да сменят правителството, после цените ще останат високи!
21
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези в Марица-Изток да не са се друсали с екстази случайно?