Производителите с очакване: 10% скок в цената на консервитe

Причината - плодовете ще поскъпнат
17 апр 2019 20:10, Красимир Ангелов
22

Увеличение на цената с близо 10 на сто се очаква при консервите тази година, обяви Стойчко Кировски - председател на УС на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.

Той уточни в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR, че новата цена ще стане факт заради поскъпване на плодове, по-високите цени на електричеството, увеличение на заплатите в сектора, както и нова, по-висока цена на бурканите.

По-висока цена на българските плодове прогнозира и Марияна Милтенова от съюза на градинарите, като поясни, че загубите тази година на места заради сланите може да достигнат до 70 %.

За съжаление у нас няма механизъм, който да компенсира в достатъчен размер производителите. Освен това има и незаконен внос, който също удря родната продукция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До ДртПрч 11 Така е . Месните и рибни консерви са голяма отврат.Не купувайте.
15
0
 
2
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
До Анонимен 5 Да се върне социализма , ама няма начин. Някога руснаците ни даваха енерго носители почти без пари .Ако не бяха те, нямаше да издържим и 5 години.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно е защо в България няма дотации на водоемките земеделски култури като царевица,леща, грах, боб, домати които са с добра цена и помагат за подобряването на хидросъоръженията.Правим едно зърно като държава от третия свят.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не могат да вдигнат.Чуждите вериги така или иначе поръчват храната от цял свят с българско етикиране. Македонската лютеница не е от моркови и нишесте като на нашите ***.Доматите от Италия са на същите цени, марокански рибни консерви,турски люти чушки джелапенос,грах и царевица от Франция. Могат единствено да ползват по евтини енергиини източници като природна газ и въглища. Логиката е проста вдигаш и намаляш продажбите.
12
0
 
5
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Гнийте в ада продажници , направихте ни Венецуела на Балканите, ***.
11
0
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
не слагаите захар в компотите и мармаладите правете ги със заместителбългарите страдат от диабет вижте немските конфитюри
10
1
 
7
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Само да не пипат скумрията в доматен сос!
9
0
 
8
 
! Отговори
отговор до "шма преди 5 години
Заплати се вдигат най-често заради технологизиране на производството. Производството расте заплатите се вдигат. А развитата конкуренция и производство държат цените. У нас не е така. Заплатите ги вдига правителството. Производството е спорно с колко нараства. Конкуренция има ли , няма ли, НО КАРТЕЛИТЕ са навсякъде и те вдигат цените. Затова властта и картелите ще се надцакват вечно . Това по същество е голамо нищо, Ако не растат заплатите няма да растат и цените. Майната и на Европа.
8
4
 
8
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 6 Не ги бъзикай на тази тема че ще откачат:)))На кило картофи се събираше и кило кал:))Купуваш диня-тя зелена.Оня пише за домати.Сортове като Гигант Биволско сърце Розов въобще не съществуваха в асортимента на ПлодзеленчукБе мани.Добре че бяха "бабите" на пазара че да ядем салатки лук домати...
7
5
 
5
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 5Ами вдигат цените защото трябва да плащат по високи заплати.Кое не можеш да разбереш.Ако един бизнес е имал разход Н лв заплати до вчера а днес са Н+ то този +трябва да дойде отнякъде
6
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
4 Явно имаш още жълто покрай устата,и нямаш спомен за истинският вкус на Родните плодове и зеленчуци. Но поне, драскай не пречиш!
5
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-добре е да се върне социализма. Тогава имаше всякакви български плодове и зеленчуци. България бе световен износител на плодове и зеленчуци. Нямаше обиране на реколтата. Учениците, войската, чиновниците бяха изкарвани на бригади в селското стопанство за да се прибере всичко. А сега какво е , едно голямо нищо на безбожни цени. Тогава един килограм домати за консерва струваше 10-12 стотинки, а сега 2 лева. Що ги вдигат тия заплати като веднага вдигат цените. Вечното надлъгване
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 3Та кои "български" плодове трябва да има на пазара с днешна дата??? Ананас, банан, киви..........??
3
1
 
15
 
! Отговори
Хм! преди 5 години
Ами вдигайте ги, но не обещаваме да ви ги купуваме. Иначе, хитро сте го изислили.
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че то има ли Български плодове на пазара?
1
0
 
15
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 5 години
Малко са .Нека са 110%