Абитуриентските балове: Аху-иху и после – финансово тихо

Родители пътуват до Одрин за по-евтини костюми
Обновена: 18 апр 2019 09:10 | 18 апр 2019 07:10, Александър Попов
118
Абитуриентските балове: Аху-иху и после – финансово тихо
Понякога родители и абитуриенти си плащат и за оркестри. Снимка: Булфото, архив

Абитуриентските балове излизат доста солено на родителите, като те често започват да спестяват пари година по-рано или теглят кредити. После разходите ги покриват най-често до 3 години, каза пред "Монитор" кредитният консултант Тихомир Тошев.

Практиката е по-обичайна за по-бедните региони като Северозападна България и Родопите. "Обикновено става въпрос за малки суми от рода на 200-300 до 500 лв., които не достигат при организацията на събитието", поясни Тошев.

Немалко родители на абитуриенти отиват за облекло за бала в Одрин. Причина за насочването към турските магазини е, че цената там излиза с 300-400 лева по-евтино заради ниската лира. На главната улица на града транспаранти рекламират, че в местни магазини те обличат от гащи до костюм и обувки за 450 лв.

За девойките разходите винаги са по-големи. Има гимназистки, които искат да приличат на любимците си от световните сцени и си поръчват рокля по модела на някоя знаменитост. Така тоалетът – с плат и труд на шивача, излиза над 1000 лв., но пък остава утехата, че за една нощ ще приличаш на любимата си звезда от екрана.

Трудно може да се намери в София дълга рокля и по-обемиста пола под 700 лв.

"Всеки иска да е различен, затова е трудно да се каже кои цветове са по-търсени“, коментира търговец пред изданието. Платът за цяла рокля с дължина до глезена би могъл да стигне 200 лв. като в зависимост от сложността и кройката, от някои платове може да се наложи да се вземе много повече. Сатенът трудно излиза над 25 лв., а с тюла момичетата трябва да внимават, тъй като той би могъл значително да оскъпи облеклото.

Модните специалисти съветват през този сезон роклите да не се подчертават с дълбоко деколте или да са силно украсени, а да има дантела. По-евтината дантела струва между 60-80 лв., но далеч не е толкова впечатляваща. При правилно подбрани аксесоари, може да се постави бродерия с лъскави материи и така роклята да изглежда не по-малко елегантна и шик.

Обувките и чантите по поръчка обаче стават много по-бавно – за тях абитуриентката чака 3 седмици. Търсени сега са дебелите токчета с дължина 12 см от естествена кожа, а към тях може да се добави и каишка за тези, на които им е по-трудно да ходят.

Трендът да се търси по-изчистен и лек грим в телесни цветове се запазва и през 2019 г., а девойките рядко искат опушено черно или тъмни нюанси.

Оскъпяването за момичетата идва от изпращането, когато трябва да се подготви още едно облекло заедно с обувки, грим и чанта, а освен тях трябва да се предвидят и разходите за заведенията, в които ще празнува класът.

Като се сметне и домашния празник, крайната сума излиза поне 2 бона.

За мъжете целият костюм може да стигне 1000 лв., като някои магазини правят отстъпки, ако абитуриентът реши да си купи всичко от тях. Най-предпочитани са тъмносиньото и черното, както и обувките със заострен връх. Сумата за техния бал може да нарасне заради аксесоари, най-често "изхвърлянията" са за часовник.

Кувертът в повечето механи и ресторанти излиза по 30 лв. на човек, като менюто включва различни видове салати, месно ястие и безалкохолни напитки. Някои заведения предлагат и опцията всяка част от менюто да бъде променена в зависимост от избора на клиента, а алкохол може да се внася.

Дискотеките и клубовете обявяват различни цени, които варират най-често между 50 и 100 лева, в зависимост от включената консумация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още по темата: одринабитуриентицени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЦиникИ на какво отгоре да се почувстват специални? Ако знаят какъв четвъртит и дебел ги чака,не балове и веселби ще правят,ами направо ще зареват като стари алигатори и крокодили!
52
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идват нови и свежи попълнения за 80-те процента на Иво Христов
51
3
 
13
 
! Отговори
... преди 5 години
Добре де имам въпрос какво точно се празнува и на какво точно се радват тия дето завършват училище!?
50
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги съм се чудил за какво се правят тези циркове и панаири? Абитурентът не е направил нищо значимо,просто е завършил едно нищо никакво средно образование и толкова! А от там нататък,как ще се реализира,какво ще работи,какво ще учи,дори на самия него не му е много ясно ! Типично българска тъпня нищо повече!
49
3
 
16
 
! Отговори
Набор 88 преди 5 години
Моят бал излезе около 400 лв., нямаше пиянски изцепки, нямаше рокли тип аграрна-поп-фолк-дива, нито "ромски" оркестри и пр. Беше ни весело, с много приятни емоции. Най-вече опира до социалната среда. На тия, дето теглят кредити за един купон им е заложено в гените да са брозди проли. Те просто са изпълнили единствената цел в живота си- да продължат жалките си гени.
48
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
като цяло цените ми се струват доста надути,. Когато преди 15 години аз имах бал минах със едно сако и едни пантолони - пепел от рози. И с една риза - бордо. Около 150-200 лева бе сметката. помолихме един приятел да ме закара с джипа. тържеството в къщи бе за около 20 души приятели, основно солети и гризинки, кола и малко котлети. едва ли повече от 200 лева. Платихме един куверт - дали сме дали 25 лева??? 2000 лева за абитуриентски бал, ми се струва невероятно изхвърляне.
47
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тези абитурериентски балове, до голяма степен заместихпа селските сватби. Навремето селияните са вдигали големи тържества два пъти в живота - като се роди дете, като се ожениш. И като умре някой пак се е плащал масрафа за всички роднини. Сега понеже няма вече толкоз църковни сватби - абитуриентските балове ги изместиха. Хората са пак на 18-19 години, пак навлизаш в друга възраст, а една част се и женят след този бал. Затова момичетата искат да се видят едва ли не в булчински рокли.
46
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абитуриентските балове:- Снобизъм!- Кич!- Чалга!- ... и т.н.Най-голяма "далавера" са презервативите - това е като яйцата на велигден;)
45
2
 
10
 
! Отговори
Васил Левски пита: преди 5 години
Евтини апартаменти има ли
44
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво толкова се радват? Че от утре ще са безработни, ще работят за някоя мутра за 500-600 лева по 12 часа или ще учат нещо, колкото да се каже, че учат, за да почнат работа при въпросната мутра след 4 години, а не веднага?
43
2
 
45
 
! Отговори
експерти преди 5 години
Един прЕател ми звъни да ме видел, отиваме на кафанце и директно ми вика, понеже знаел, че имам някой лев да му дам за бала на щерката, че го закъсал. Съгласих се, но в разговора почна: миналия месец къв рожден ден направихме, поканил 50 души кръчми оркестри.....класика. После купил за синковеца компютър на изплащане за 2к, да си играел на игрички. Жена му ся за празниците запазила в Гърция нещо....Демек похвали ми се едно хубаво. Накрая му викам ейй забравих, че ще ходим до Париж и нямам пари..
42
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е задължително бала да струва хиляди левове, но това зависи най-вече доколко някой иска да парадира с каквото има/няма. Миналата година имах абитуриентка-рокля 250, обувки 50, чанта 30 лв, прическата и грима ги направи приятелка, бижуто беше подарък от нас. Събрахме се в къщи ние, бабите и дядовците, закарахме я с нашата кола...общо ми струваше не повече от 600 лв-пари, които по никакъв начин не ни се отразиха....тази година имам абитуриент и пак толкова ще ми струва.
41
0
 
24
 
! Отговори
ГОСТ преди 5 години
"финансово тихо" е за родителите. Да не мислите че младежите плащат? Чак като почнат да се издържат сами им идва акъла. До тогава е "Татко носи, мама меси. Да живей, живей труда!"
40
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще ме прощавате, ама все повече ми прилича на сватба! То чалги, то маанета, то крещене и на другия ден на социала, че пари няма.
39
2
 
28
 
! Отговори
Gogo преди 5 години
Хайде пак на ориенталщината както всяка година... и за какво е всичко това?!
38
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не са празненства,а кичозни оргии.Сори, ама всеки го знае.
37
2
 
14
 
! Отговори
Ран-Ът преди 5 години
Браво, си га низацията на нацията трябва да продължава до пълното й изчезване.
36
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес крещене, утре тихо на опашката в Бюрото по труда. Че като ви подхване животът ще видите оркестри, лимузини и дрехи за хиляди... ама на картинка.
35
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 38Не е задължително да си завършил висше за да си завършена и успяла личност. Не всяка дейност е свързана с наука. Би могъл да гледаш овце и пак да си успял стига да знаеш как да го постигнеш. А до колкото за личността тя се оформя от отговорността, която можеш да поемаш!
34
2
 
5
 
! Отговори
AZ преди 5 години
До Да допълня...-----------------------------------Aма после какво аху иху става при развода...