Абитуриентските балове: Аху-иху и после – финансово тихо

Родители пътуват до Одрин за по-евтини костюми
Обновена: 18 апр 2019 09:10 | 18 апр 2019 07:10, Александър Попов
118
Абитуриентските балове: Аху-иху и после – финансово тихо
Понякога родители и абитуриенти си плащат и за оркестри. Снимка: Булфото, архив

Абитуриентските балове излизат доста солено на родителите, като те често започват да спестяват пари година по-рано или теглят кредити. После разходите ги покриват най-често до 3 години, каза пред "Монитор" кредитният консултант Тихомир Тошев.

Практиката е по-обичайна за по-бедните региони като Северозападна България и Родопите. "Обикновено става въпрос за малки суми от рода на 200-300 до 500 лв., които не достигат при организацията на събитието", поясни Тошев.

Немалко родители на абитуриенти отиват за облекло за бала в Одрин. Причина за насочването към турските магазини е, че цената там излиза с 300-400 лева по-евтино заради ниската лира. На главната улица на града транспаранти рекламират, че в местни магазини те обличат от гащи до костюм и обувки за 450 лв.

За девойките разходите винаги са по-големи. Има гимназистки, които искат да приличат на любимците си от световните сцени и си поръчват рокля по модела на някоя знаменитост. Така тоалетът – с плат и труд на шивача, излиза над 1000 лв., но пък остава утехата, че за една нощ ще приличаш на любимата си звезда от екрана.

Трудно може да се намери в София дълга рокля и по-обемиста пола под 700 лв.

"Всеки иска да е различен, затова е трудно да се каже кои цветове са по-търсени“, коментира търговец пред изданието. Платът за цяла рокля с дължина до глезена би могъл да стигне 200 лв. като в зависимост от сложността и кройката, от някои платове може да се наложи да се вземе много повече. Сатенът трудно излиза над 25 лв., а с тюла момичетата трябва да внимават, тъй като той би могъл значително да оскъпи облеклото.

Модните специалисти съветват през този сезон роклите да не се подчертават с дълбоко деколте или да са силно украсени, а да има дантела. По-евтината дантела струва между 60-80 лв., но далеч не е толкова впечатляваща. При правилно подбрани аксесоари, може да се постави бродерия с лъскави материи и така роклята да изглежда не по-малко елегантна и шик.

Обувките и чантите по поръчка обаче стават много по-бавно – за тях абитуриентката чака 3 седмици. Търсени сега са дебелите токчета с дължина 12 см от естествена кожа, а към тях може да се добави и каишка за тези, на които им е по-трудно да ходят.

Трендът да се търси по-изчистен и лек грим в телесни цветове се запазва и през 2019 г., а девойките рядко искат опушено черно или тъмни нюанси.

Оскъпяването за момичетата идва от изпращането, когато трябва да се подготви още едно облекло заедно с обувки, грим и чанта, а освен тях трябва да се предвидят и разходите за заведенията, в които ще празнува класът.

Като се сметне и домашния празник, крайната сума излиза поне 2 бона.

За мъжете целият костюм може да стигне 1000 лв., като някои магазини правят отстъпки, ако абитуриентът реши да си купи всичко от тях. Най-предпочитани са тъмносиньото и черното, както и обувките със заострен връх. Сумата за техния бал може да нарасне заради аксесоари, най-често "изхвърлянията" са за часовник.

Кувертът в повечето механи и ресторанти излиза по 30 лв. на човек, като менюто включва различни видове салати, месно ястие и безалкохолни напитки. Някои заведения предлагат и опцията всяка част от менюто да бъде променена в зависимост от избора на клиента, а алкохол може да се внася.

Дискотеките и клубовете обявяват различни цени, които варират най-често между 50 и 100 лева, в зависимост от включената консумация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още по темата: одринабитуриентицени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЧичоТо и сватбата на Чарлз и Даяна сигурно е струвала няколко милиона, ама това не им гарантира щастие. Та същото е и с бала, ще пръснеш безумно много пари, детенцето ще се напие, ще се освини и после може дори да не помни половината вечер. Ама важното е, че цялата рода плюс съседите ще цъкат с език и ще възклицават, нали?
92
7
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 61 преди 5 години
Заблуждаваш се. Абитуриентските балове са събитие навсякъде. Дори нещо повече. В много западни държави има и Зимен бал, той се прави по времето на учебната година и също е с бални тоалети, автомобили и т.н. В много държави има и Бал на дебютантките.По сайтовете можеш да намериш цели серии снимки от абитур. балове в чужбина още от 50-те години та до наши дни. И по света на бала си проличават и финансовите възможности, и вкуса, и акъла на хлапетата и на техните родители. Има от всичко по малко.
91
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето, едни теглят заеми, за да блеснат пред съседите с пари, които нямат, а други си измислят в интернет богатство за пред останалите анонимни и ги наричат прошляци. Сетих се за лъжливия тираджия от Австрия със заплатата от уж 6000 евро, неграмотния от Дания с 12-те хиляди и Сиднито. Чудя се защо ли го правите.
90
0
 
10
 
! Отговори
Lan преди 5 години
:) Много яко, 100 бона, за една вечер...че то по-добре на околосветско пътешествие да го пратиш! Току виж се образовало повече отколкото в училище и със сигурност ще го запомни много повече!
89
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха ха ние станахме джапанкостан.
88
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква е поуката от историята с бабата? Дръжте си парите в банката, не ги крийте вкъщи.
87
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бъдещи служители на Макдонадс носят костюми, които не могат да изпалтят за по година!Йееее!
86
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЧичоБраво на теб! Аз ако имам 100 бона за даване, ще да пратя детето в Stanford, когато стане на възраст.
85
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абитуриентски бал = чалга, кокаин или амфети, секс на публично място, повръщане и вкъщи ... Не че нещо, ама разлиакта, с обикновенната петък вечер, за тези младежи е костюма.
84
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Няма да забравя един случай. Една баба взела, че получила инсулт. През всичките години, които получава пенсия, че и много преди това тя усърдно спестявала. Но като Плюшкин - криела парите и се сърдела, като й поискат."Това някакви "народни мъдрости" ли са? После се чудим, защо Евреите са винаги по-напред от нас ... И не, не е защото "всичките са крадци".
83
0
 
3
 
! Отговори
Duderino преди 5 години
До До Анонимен 89Не разбирам, дори какво искаш да кажеш. Не съм чувал от никой "западняк" (говорим за доста голяма група от различни хора), да кава това с краката. Може би прекарах прекалено много време тук...
82
1
 
4
 
! Отговори
до Хора, осъзнайте с преди 5 години
Ключът е точно в думите ти "Важното е да се живее умно". Е точно тези изхвърляния тип "На гол тумбак - чифте пищови" не са умни. За това става дума, а не да не се празнува, да се живее мизерно.
81
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Данък Иначе какво ще кажат хората?. На Пешо техните са изтеглили да му купят часовник за 1000 лева, та нашето дете не може да остане по-назад. Пепеляшкин ритуал, след който на сутринта каляската пак се е превърнала в тиква, богатството не се е материализирало по вълшебен начин и кредитът трябва да се връща.
80
2
 
3
 
! Отговори
До Анонимен преди 5 години
Така е. Инвестират хората.Но няма нищо сигурно. Дали ще инвестираш в себе си, в бизнес, в имот, няма гаранция, че инвестицията ще е сполучлива.Както казват западняците - не можеш да не си намокриш краката в този живот.Аз никога не съм на принципа - след нас и потоп.Но както казах - това е демокрацията, стремеж към свобода и щастие.Ум царува, ум робува, ум патки пасе.
79
1
 
15
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Само да светна авторите на статията - за официален ток се счита този с височина 4-8см, тънък или среден. Дебелите токове по 12см., особено облечени в кожа, се считат за нормални при труженичките, при драгкуините, и при някои шоупрограми. Няма нужда да подвеждате девойките кое е официално!Та,мили момичета, ако сте решили да сте следващата Бионсе и имате капацитета за това - това са вашите обувки, ама не за Бала, ами за видеоклипа ви. Ако отидете така на бала, не приличате на Бионсе, а на труженич
78
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смешното е, че повечето от тези хора, няма да присъстват никога, на подобно светско събитие... Те и в музей няма да стъпят, де....
77
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Запад по-напред от нас...Не е така. Нито сме по-хубави, нито сме по-лоши от тях."Мога да споря и то доста с конкретни примери, защото аз също съм дете на прехода, но бях много млад, когато започнах, да обикалям този т.нар запад. В тези страни е нормално, ако не се пести, то да се инвестира. Вместо да дадеш 12000 лева за бал, можеш да дадеш 1200, барабар с костюм и почероката, а останалите да ползваш, за да си покриеш всички семестриални такси, курсове или дори акции.
76
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Да се пести прекалено е прекалено. Важното е да се живее умно.Никой не знае дали утрешния ден няма да има хиперинфлация, банкова криза, граждански размирици."Едно е да се пести, друго е да се теглят кредити, за да купиш костюм за 1000 на сина, при положе ие, че в HM продават блейзари за по 140 лева, панталони за 60 и ризи за по 50.Никой не знае, ама ако имаш дългове, утрешния ден ще ти донесе ЧСИ-та.
75
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютно безсмислена демонстрация предимно на п-ростащина, ниска култура, комплекси и липса на елементарно възпитание. И това е "бъдещето" на България. Не го казвам със злоба, но повечето са бъдещи сервитьори/ки, барман/ки, "оператори в кол център" и прочее кофти работици. Ама всъщност като знаеш, че занапред нищо хубаво не те чака тук, наистина защо да не избухнеш за една вечер. Ден година харчи.
74
3
 
6
 
! Отговори
Хора, осъзнайте се преди 5 години
Няма да забравя един случай. Една баба взела, че получила инсулт.През всичките години, които получава пенсия, че и много преди това тя усърдно спестявала. Но като Плюшкин - криела парите и се сърдела, като й поискат.Е, на смъртния одър могла само да мучи. Близките й така и не разбрали къде е скрила парите.Къщата продали след време. На безценица, защото в нея нямало кой знае какви удобства. Хората, които взели къщата, при ремонт, в една от стените открили купища обезценени банкноти.