Поскъпване на нощния ток с 67.6% поиска ЧЕЗ

Държавната "Марица-изток 2" очаква одобрение за скок от 92%
18 апр 2019 09:10, Елка Василева
133
Поскъпване на нощния ток с 67.6% поиска ЧЕЗ
Снимка: архив, Reuters

Компанията ЧЕЗ, която обслужва 1/3 от страната, е поискала от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) поскъпване на нощната тарифа с 67.6% от 1 юли. Така евтиният нощен ток за живеещите в Западна България може да остане в историята.

Според искането на компанията един киловатчас би трябвало да скочи от 0.05654 лв. без ДДС в момента до 0.09476 лв. Заявката за увеличение на дневната тарифа също е сериозна - компанията е поискала поскъпване на дневния ток с 3.5% до 0.13759 лв. за киловатчас. Предварителните заявки на ЕРП-тата бяха оповестени вчера, пише „Сега“.

От ЕВН, която работи в Югоизточна България, също искат токът да поскъпне, но минимално - повишението на дневната тарифа да е с 0.45% до 0.13304 лв. за киловатчас без ДДС, а на нощната - с 1.10% до 0.05533 лв. без ДДС.

Още по темата

Компанията, която обслужва Източна България - "Енерго-Про", не иска повишение на дневната тарифа, но смята, че нощният ток трябва да поскъпне с 2.08% без ДДС до 0.05542 лв. за киловатчас.

От енергийния регулатор не дават обяснение какви са причините за драстичните разминавания в заявленията на енергоразпределителните предприятия. Факт е обаче, че те ще трябва да плащат по-високи такси за достъп до мрежата и за разпределение на енергия.

Държавните енергийни дружества също залагат на по-високи цени и такси. Своеобразен рекорд поставя ТЕЦ "Марица-изток 2", която настоява за поскъпване на тока, който продава на регулирания пазар, с цели 92% до 147.87 лв./мегаватчас без ДДС (при 76.99 лв. в момента).

По-високите цени са част от стратегията за спасяването на компанията. В средата на март се оказа, че за да бъде избегнат фалитът й, се очаква Българският енергиен холдинг да увеличи капитала на дружеството с около 600 млн. лв. За "спасителната акция" обаче е нужно одобрение от ЕК. По предварителни данни тецът завършва миналата година на загуба от 330 млн. лв. и е натрупал дългове за над 1 млрд. лв. Финансовият крах на държавната централа, определяна като една от най-замърсяващите в ЕС, се дължи на рязко повишената цена на квотите за въглеродни емисии, които трябва да плаща, за да може изобщо да продължи да работи. Ако подобен скок бъде одобрен, той неминуемо ще се отрази и в цените за фирмите, и за бита.

Повишение на цените иска и Електроенергийният системен оператор - таксата за пренос да се вдигне с 34%, а цената за достъп - с 6%. АЕЦ "Козлодуй" е внесла заявление за увеличение на цената с 3%.

Националната електрическа компания (НЕК) пък иска повишение от 1% за произвеждания ток от вецовете си. Ако се прибавят и останалите заявки за увеличение от държавните дружества, общата цена на микса се вдига с 19.4% до 151.52 лв. за мегаватчас. От доклада на НЕК става ясно, че компанията завършва 2018 г. на загуба от над 115 млн. лева. Причината е загубата на арбитража срещу консултантите от "Уорли Парсънс" по делото за АЕЦ "Белене".

Токът трябва да поскъпне и заради високите цени на въглеродните емисии, пише още в доклада, публикуван вчера от КЕВР. Задълженията на дружеството остават почти същите - към края на миналата година те са 4.053 милиарда лева, намаление със символичните 0.3% спрямо 2017 г.

Окончателните цени на тока ще станат ясни в края на юни. На няколко пъти председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че дори да има повишение на цените за бита, то ще бъде средно около 3%. "Макар че наистина е рано за прогнози, искам да уверя както битовите потребители, така и нестопанските, които са на регулиран пазар, че няма да има драстично увеличение на сметки, които те ще плащат в новия регулаторен период. Ако има увеличение, то ще бъде в рамките на годишната инфлация", каза Иванов наскоро.
 


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
27
 
! Отговори
Пенсия преди 2 месеца
Да ми обяснят как със шестотин лева се плащат, ток - 50 лв. -печка, хладилник, пералня,,
вода-13 лв. студена, парно 150 лв. -прогнозно - тая година не ползвах, такса вход-15 лв, данък сграда и смет - на месец - 30 лв, дом телефон - 20 лв, GSM - 20 .лв.,
300 лв. дотук.
Къде по-света комунални услуги са 50% от доходите?
Остават ми по 3 лева на ден, мин. вода и хляб.
За лекарства, дрехи, карта, сап.ун, прах, паста зъби, шампоан, ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ, фризьор - НЯМА.
Пенсията за ЧЕЗ, Парно и ВОДА, Данъци
86
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пропилях си живота в тази държава , но за децата ще се прежаля , неиздържам вече тая наглост и грабителство на собственият си народ
ЩО СПИМ БЕ БРАТЯ
85
1
 
26
 
! Отговори
до 73 преди 2 месеца
Марица Изток 2 работи, защото ако я закрият ще настане революция във въгледобивния бизнес и хиляди ще останат без работа, а това ще е крах за всяко правителство, което реши да го направи. Също така, без нова АЕЦ, закрием ли ТЕЦ-овете тотално ще станем зависими и ще трябва да плащаме още по-високи цен за ток. Няма стратегия в енергийният сектор, има само лични интереси на олигарсите и обслужващите ги политици.
84
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще ги купим за 1 долар.
83
0
 
40
 
! Отговори
Германия преди 2 месеца
Докога ще ограбвате българите,га.д.о.ве?Не се ли наядохте?!Девет години живея в Германия,тока не е поскъпнал с НИТО 1 цент! Даже ако сме надвишили лимита ни връщат пари! Имаме право на избор на доставчика.Преди да дойда тук ми вземаха по 190лв за отопление само на една стая в жилището при положение че цял ден съм на работа!При жалба от моя страна отг беше сигурно децата включват,а те от год не живееха в България! Е,еднопосочен билет реши проблема!
82
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това да не е предизборен трик? Ще излезе Добрия и ще нареди цената да не се пипа. И народът е щастлив и благодарен.
81
0
 
11
 
! Отговори
???? преди 2 месеца
ТЕЦ 2 е на загуба и със задължения. Държавата постоянно ги спасява с пари от данъците ни, а разни директори и "бордаджии" вземат европейски заплати и стават мастити "бизнесмени". Те и рудниците - добиват най-ниско калоричните въглища, примесени с сяра и още куп "полезни" елементи. Ама как ще ги затваряме - какво ще правят 20 000 хил. работника. Още от години е ясно, че "кюмюра" не е енергията на бъдещето, но държавата нищо не прави по въпроса - за бяха привлекли инвеститори за да има работа!
80
0
 
22
 
! Отговори
Стратег преди 2 месеца
Айде Бойо, домана в Банкя;))) И без тва партия не ти остана, остреляхме я на 60% и ще продължим с отсвирването на кадрите, един по един.
79
0
 
20
 
! Отговори
времето май идва преди 2 месеца
Някои хора си искат дръвцето.
78
15
 
1
 
! Отговори
тактика преди 2 месеца
Това е тактика на Корнела, предния път успя, сега пак залага на това. Който е луд да й се върже, това са ненормални неща. Поскъпване с над 50% на какво се обосновава? След като суровината няма такъв скок
77
2
 
18
 
! Отговори
Читател преди 2 месеца
Четох за печалбите на енергоразпределителните компании.Едната от няколко стотици хиляди левове със скок на няколко милиона.Другата от наколко милиона на няколко десетки милиона.И искат увеличение на цената.Защо?Искат милярди печалба ли?
76
0
 
25
 
! Отговори
ivanov преди 2 месеца
мазохистите които гласуваха за гроб , пак да отидат . финала е близко .
75
0
 
25
 
! Отговори
авс преди 2 месеца
пак ще са свалят правителство пак ще има стачки майче го забравиха поскъпването на тока и данъците свали правителството от власт тока като поскъпне след това всички продукции ще се повишат цените безобразие стига да крадете бъдете малко съвестни спрете се.народа вече не може да живей в такава мизерия
74
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма да дочакаме изборите
73
1
 
21
 
! Отговори
Ужас преди 2 месеца
И друго се чудя - държавната Марица е на супер загуба, замърсява и е супер нерентабилна. При нас, като стане някоя машина нерентабилна, спираме я и или купуваме нова, или затваряме това производство и се развиваме в друг вид продукти. За какъв *** продължава да работи това нещо? Какво се очаква с тези милиарди дългове и това замърсяване? Защо е тази мъка? Да се спира на момента и да се свършва! Защо няма референдум за това?
72
2
 
16
 
! Отговори
marka преди 2 месеца
Започнаха софиянци да купуват електромобили и да ги зареждат нощем на евтин ток, та се усетиха от ЧЕЗ
71
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Грабим Ежедневно Република България
ГЕРБ
70
0
 
26
 
! Отговори
Охобохо преди 2 месеца
Свикнали са си управляващите да си събират една сума от народа,дали от ток,вода,данъци ,глоби,няма значение.Народа обаче мре,емигрира и сумата съответно намалява.По-малко потребители на ток по-малка сума.Веднага се иска вдигане на цена.Чиновниците стават все повече но народа намалява и за да взимат увеличените заплати трябват пари от народа пак да се вземат.Народа дреме не скача подчинява се на поговорката:''Преклонена глава сабя не я сече''.Робско мислене!Никой неиска да е Левски в днешно време
69
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Споко материале. Номера е изтъркан, а ножът е дървен.
Няма да са 92 % - ще са само на половина - 46 %
И разбира се, след вещата намеса на Бащицата, който разбира от всичко - от спиране на строежни, през събиране на сакове с изхвърлен от морето кокаин, до гасенето на кулата на Нотр Дам
И да не забравите да му целунете ръка, по главата има кой да го гали - цели 4 вече папи
И най-важното - да си го преизберете пак
68
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
П.. т народ, пропаднала държава, политици милионери и милиардери