Поскъпване на нощния ток с 67.6% поиска ЧЕЗ

Държавната "Марица-изток 2" очаква одобрение за скок от 92%
18 апр 2019 09:10, Елка Василева
133
Поскъпване на нощния ток с 67.6% поиска ЧЕЗ
Снимка: архив, Reuters

Компанията ЧЕЗ, която обслужва 1/3 от страната, е поискала от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) поскъпване на нощната тарифа с 67.6% от 1 юли. Така евтиният нощен ток за живеещите в Западна България може да остане в историята.

Според искането на компанията един киловатчас би трябвало да скочи от 0.05654 лв. без ДДС в момента до 0.09476 лв. Заявката за увеличение на дневната тарифа също е сериозна - компанията е поискала поскъпване на дневния ток с 3.5% до 0.13759 лв. за киловатчас. Предварителните заявки на ЕРП-тата бяха оповестени вчера, пише „Сега“.

От ЕВН, която работи в Югоизточна България, също искат токът да поскъпне, но минимално - повишението на дневната тарифа да е с 0.45% до 0.13304 лв. за киловатчас без ДДС, а на нощната - с 1.10% до 0.05533 лв. без ДДС.

Още по темата

Компанията, която обслужва Източна България - "Енерго-Про", не иска повишение на дневната тарифа, но смята, че нощният ток трябва да поскъпне с 2.08% без ДДС до 0.05542 лв. за киловатчас.

От енергийния регулатор не дават обяснение какви са причините за драстичните разминавания в заявленията на енергоразпределителните предприятия. Факт е обаче, че те ще трябва да плащат по-високи такси за достъп до мрежата и за разпределение на енергия.

Държавните енергийни дружества също залагат на по-високи цени и такси. Своеобразен рекорд поставя ТЕЦ "Марица-изток 2", която настоява за поскъпване на тока, който продава на регулирания пазар, с цели 92% до 147.87 лв./мегаватчас без ДДС (при 76.99 лв. в момента).

По-високите цени са част от стратегията за спасяването на компанията. В средата на март се оказа, че за да бъде избегнат фалитът й, се очаква Българският енергиен холдинг да увеличи капитала на дружеството с около 600 млн. лв. За "спасителната акция" обаче е нужно одобрение от ЕК. По предварителни данни тецът завършва миналата година на загуба от 330 млн. лв. и е натрупал дългове за над 1 млрд. лв. Финансовият крах на държавната централа, определяна като една от най-замърсяващите в ЕС, се дължи на рязко повишената цена на квотите за въглеродни емисии, които трябва да плаща, за да може изобщо да продължи да работи. Ако подобен скок бъде одобрен, той неминуемо ще се отрази и в цените за фирмите, и за бита.

Повишение на цените иска и Електроенергийният системен оператор - таксата за пренос да се вдигне с 34%, а цената за достъп - с 6%. АЕЦ "Козлодуй" е внесла заявление за увеличение на цената с 3%.

Националната електрическа компания (НЕК) пък иска повишение от 1% за произвеждания ток от вецовете си. Ако се прибавят и останалите заявки за увеличение от държавните дружества, общата цена на микса се вдига с 19.4% до 151.52 лв. за мегаватчас. От доклада на НЕК става ясно, че компанията завършва 2018 г. на загуба от над 115 млн. лева. Причината е загубата на арбитража срещу консултантите от "Уорли Парсънс" по делото за АЕЦ "Белене".

Токът трябва да поскъпне и заради високите цени на въглеродните емисии, пише още в доклада, публикуван вчера от КЕВР. Задълженията на дружеството остават почти същите - към края на миналата година те са 4.053 милиарда лева, намаление със символичните 0.3% спрямо 2017 г.

Окончателните цени на тока ще станат ясни в края на юни. На няколко пъти председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че дори да има повишение на цените за бита, то ще бъде средно около 3%. "Макар че наистина е рано за прогнози, искам да уверя както битовите потребители, така и нестопанските, които са на регулиран пазар, че няма да има драстично увеличение на сметки, които те ще плащат в новия регулаторен период. Ако има увеличение, то ще бъде в рамките на годишната инфлация", каза Иванов наскоро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
41
 
! Отговори
пропрок преди 5 години
е , номерът го знаем - няма да е 67%, а само... 37%. Тоя път ще има бой вече, много се нагнетиха нещата напоследък, не знам дали няко си дават сметка, но като гледам, са неадекватни.
23
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
боко веднага да се намеси и да се скара на производителите на ток. как може да искат увеличение? токът трябва да е безплатен!
22
2
 
20
 
! Отговори
ТЛЪСТ ГЕРБО ОЛИГАРХ преди 5 години
Хайде, изгонете ги тези чехи най-послеза да се намърдам Аз.Тогава ще видите къде зимуват раците и кон боб яде ли.
21
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
евтино ми се вижда това, защо поскъпването да не е с 1000% тогава ток ще могат да ползват само управляващите с тераси и апартаменти с асансьори, другите хора ще живеят на свещи и ще си зареждат телефоните по време на работа, за да имат батерия като се приберат на тъмно.
20
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам за заспалия народец, беден, оглозган, обезверен и оскотял....АЗ ОТИВАМ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА, ЗАРАДИ ДЕЦАТА СИ, ЗАРАДИ МАЙКА МИ И БАЩА МИ, ЗАРАДИ СЕБЕ СИ!!!!?
19
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи АЕЦ Козлодуй носи на гърба си останалите. Ако пуснем още 20 ВЕЦ-ове, то и 50 атомни реактора няма да ги компенсират. Май най добре без електрификация - болшивизъм от 1920г.
18
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама как само с 62 %, бе! Не може ли поне 10 пъти? Тия са много скромни, бе! То ако не стане месечната сметка колкото годишната заплата въобще няма какво да ни занимавате с глупости!
17
1
 
47
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
лошото е че, който и да дойде цените няма да се свалят, а собствениците ще си останат същите и пак ще смучат... бита карта е България... тя се нуждае само от едно - КЪРВАВА РЕВОЛЮЦИЯ!!!
16
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Български работещ вчера беше откаран в лудницата . След получаване на заплатата си , отишъл и си платил данъците, сметките за ток, вода и телефон а после влязъл в магазин и поискал да си купи хляб ....... където бил и хванат от санитари и отведен в психодиспансер . - Само ненормален би си помислил, че след плащане на сметките си ще му останат пари и за храна.... коментира случая известен психиатър .
15
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ние поискахме чез да бъде ликвидирана и да и бъде отнет лиценза! И това е!
14
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи за всички неуредици и корупцията в Бул гари стан са виновни чехите ?Аферим, Ел ке - Тиквуни и Цицерон ще ти дадат бонус.Добре отклоняваш вниманието на хората.Защо не си направиш труда обаче да провериш как точно се образува цената на тока и къде отиват парите от сметките. Помагам ти безплатно.58 % - Производител (АЕЦ, ТЕЦ, ВЕИ) 22 % - Пренос (НЕК, ЕСО) 13 % - Оператор на мрежата (ЕСО)5 % - Управленстки мениждмънт (БЕХ)2 % - ЕРП-та (ЧЕЗ, ЕВН, Енерго Про) -
13
1
 
36
 
! Отговори
хм преди 5 години
И кой, ще плаща .....електората на ГЕРБ остана в БГ....пък те не искат да плащат нито ток, нито вода?!?!?!
12
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето ви ГЕРБ и помнете злините им.
11
2
 
40
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Ми аз отдавна го предвидих.... кака ви Гинка пазарджишкова жилеткова...почва да ВИ "бере" !!!Брашнян чувал - колкото повече го изтръскваш....Закривайте - тази пародия на държава!
10
1
 
35
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 5 години
Не е лошо да се актуализира цената на тока, за да може да се работи по въпроса с постигането на целевата инфлация от поне 2% искана от ЕЦБ, за да може да се развива икономиката. Хората не помнят, че ние всяка година вдигаме заплатите къде с 10%, къде с 20%, и затова си мислят че цените са проблем. Ами не са, ние вдигаме доходите още повече и хората вече живеят по-добре, купуват си апартаменти на ниски цени да не плащат данъци, имат собствени асансьори към властта, че и тераси.
9
1
 
55
 
! Отговори
до 6 преди 5 години
ЧЕЗ съвсем скоро ще напусне България, но след това - жална ни майка.Електроразпределението се поема от Мафията на ГЕРБ.Номера с Гинка не стана, сега пробват със СИК-аджиите от Еврохолд.
8
4
 
13
 
! Отговори
до6 преди 5 години
ходи и адвокатствай другаде
7
2
 
20
 
! Отговори
Joko преди 5 години
На какво основания ЕСО иска повишаване цените за пренос и достъп ? И те ли ще запушват дупките в енергетиката. Да извикат аскьовлийето. То ще им каже какво да правят.
6
6
 
25
 
! Отговори
бивш преди 5 години
поздрави от Дойчланд , как е там , получихте ли си бонусчетата за Великден ?
5
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в момента ЧЕЗ продава нощната енергия на потребителите под цената, на която я купува от НЕК.Само за справка - на потребителите 1 кВт нощна ел.енергия се продава за 14.8 стотинки,а същата ЧЕЗ я купува от НЕК за 22.5 стотинки.това му е наложено от КЕВР, именно за това чехите от 2 години се опитват да избягат от България