В Западна Украйна - патриотизмът надделява над социалните проблеми

"Изберат ли Володимир Зеленски, това ще съсипе Украйна"
18 апр 2019 21:20, Елка Василева
118
В Западна Украйна - патриотизмът надделява над социалните проблеми
Петро Порошенко. Снимка: Reuters

Цените скачат, заплатите остават ниски, младите заминават в чужбина . . . Животът в Западна Украйна не е розов, но мнозина избиратели се канят да гласуват за приключващия мандата си президент Петро Порошенко, спечелени от патриотичните му лозунги, пише Васил Трухан от Франс прес.

Макар вече 88-годишен, Олексий Данилишин все още сади картофи в градината си в с. Гниздичив, на 70 км от Лвов - крепост на националистите в западната част на страната.

Според този бивш затворник в съветския ГУЛАГ сегашният президент "е възродил армията и вярата": това е основният му коз в надпреварата с фаворита в изборите Володимир Зеленски - актьор и бизнесмен, новак в политиката.

Пенсиите на Данилишин и съпругата му, взети заедно, са малко над 185 евро и "стигат само за стоки от първа необходимост". Но това не е най-важното за самия пенсионер: "Порошенко е образован и знае езици. Зеленски не е научил дори украински".

Още по темата

Мнението му споделя и неговият връстник Иван Микичин: "Тежко е", признава той и дава за пример лекарството си за високо кръвно, поскъпнало почти двойно от декември насам. "Но трябва да подкрепим Порошенко", твърди Микичин.

Икономически проблеми

Без опит в политиката, 41-годишният Зеленски изненадващо се наложи в украинската президентска надпревара, изпреварвайки с голяма преднина в първия тур Петро Порошенко, класирал се начело само в две западни области, включително Лвов.

Много вероятно е актьорът да спечели - данни от анкета, публикувани във вторник, му обещават 72 на сто от гласовете във втория тур срещу 25 процента за неговия съперник.

Поел властта на вълната на проевропейския бунт в Киев през 2014 г., Порошенко скъса с Русия, сближи страната си със Запада, допринесе за създаването на православна църква, независима от Москва, и предприе поредица от реформи, които обаче не промениха по същество всекидневието на украинците.

Критиците му го упрекват, че не се е борил активно с ширещата се корупция, упрекват го и заради жизнения стандарт на населението, пострадал от петгодишните икономически трудности в 44-милионната страна, една от най-бедните в Европа.

През 2014 г. Украйна преживя анексия на полуостров Крим от Русия, после избухна конфликт с проруски сепаратисти в източните региони, който взе над 13 000 жертви и подложи на тежко изпитание държавните финанси.

Украинците обаче се тревожат главно за материалните си проблеми: според допитване повечето искат новият президент най-напред да намали цените на комуналните услуги, драстично повишени през последните години.

Изтичане на работна сила

За местните власти в Гниздичив е по-належащ проблемът с изтичането на работна ръка в чужбина - близо двайсет на сто от общо 6200 жители на общината работят в съседна Полша, Чехия или Италия.

"В чужбина изкарват поне 500 евро месечно. Тук - от 200 до 250 евро", обяснява Иван Олияр, кмет на общината, включваща пет села.

По официални данни в Полша през 2017 г. са живеели близо 900 000 украинци, а 200 000 са пребивавали нелегално.

Гол до кръста, 40-годишният Виктор ни разказва в градината си, че работел по строежите в Полша, но щом забелязал в Украйна "промени към по-добро", се върнал в родината. "Хората искат всичко наведнъж. Но няма как", разсъждава той.

Оксана Романкив от местната администрация също гледа с оптимизъм на проектите, по които се работи: ремонт на пътищата, изграждане на зърнени силози, откриване на обновено училище по музика. Това е станало възможно благодарение на политиката на децентрализация, водена от 2015 г. - един от малкото успехи на киевските власти.

"Можем да постигнем големи успехи, но само ако работим заедно", уверява 39-годишната жена.

На вратата на единствената изборна секция в Гниздичив са изнесени резултатите от първия тур: Порошенко води с 262 гласа, а Зеленски е на четвърто място с 93. "Кой ли пък е гласувал за него?" - чуди се възрастен мъж.

Кметът Иван Олияр отсича: "Изберат ли Зеленски, това ще съсипе Украйна".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ma te tam polqci ungarci rumunci dreme im za Ukraina be gospoda
39
46
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Западна Украйна са с европейско мислене. Личи си, че там са били под европейско влияние - под властта на Полша и на Австро-Унгария! В Източните Части, които са били далеч по-дълго време под руски гнeт и русификацията е била най-тежка, са с aкъла на нашите русофили! В Западна Украйна искат да са част от европейското семейство каквото и да им коства. Пожелавам им успех! Не е лесно страната ти да граничи и да воюва с Империята на Злото.
38
2
 
6
 
! Отговори
мазепа преди 4 години
До АнонименА защо баща му се казва Алексей Порошенко?
37
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 40Междудругото, фамилното му име е Вальцман . Порошенко е фамилията на жена му .---той и зеления е от "богоизбраното" племе... личи му визуално ...
36
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СтрахилЗеленски го провъзнасяте, ама той също е за Европа, не за Рашън.--ей това е много спорно!това е най-голямата загадка за момента ... едно може да говориш на избори, ама после...
35
25
 
12
 
! Отговори
Страхил преди 4 години
Кремълската пропаганда в сайта върви с пълна сила. И да скачате, и да не скачате троляги, това е. Не можете да спрете Съдбата. Украйна се откъсна от руската орбита. Това е положението. И да не е Порошенко, друг ще е. Но Украйна отива към Европа, не към кремълската олигархия. Зеленски го провъзнасяте, ама той също е за Европа, не за Рашън. Тъй че не се радвайте ! И да спечели той, Украйна няма да се върне под кремълския ботуш. Но платените троляги ги разбирам. Плаща им се и заработват денгите.
34
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе то и естонците се пънеха срещу Русия, но новата им кака президент ще бие теманета на Комшията. И лаячите от ЕС не я спират...само че Елчето това го подминава богоугодно ....
33
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен Междудругото, фамилното му име е Вальцман . Порошенко е фамилията на жена му .
32
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 31как защо? "чтобы всать с колен"! "вставай страна огромная ..."--тия ако не "встают с колен" цял живот и няма "външен враг", който да ги кара да пеят -"вставай страна огромная..." губят векстор и току виж погледнали "навътре" и "увидели настоящий враг" - ОЛИГРАХИ !
31
15
 
6
 
! Отговори
панчо преди 4 години
До Анонимен 29кремъл не го е грижа за тези хора живеещи в конфликтните райно те са създадени изкуственно от русия като буфер срещу запада така русия се огражда с конфликтни райони умишленно
30
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
....Споко ! НАТО ще изпрати накрая ударна група манипулатори и ще обърне изборите !......да де ама Вова разведката вече е пратил неговата
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 29 Сирия !
28
2
 
26
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Всъщност Порошенко бе изоставен от Запада доста отдавна и никой вече не го приема на сериозно.На практика е политически труп.Сега се залага на проектът "Зеленски",който по същество е собственост на олигарха Коломойски(доста колоритна личност,със спорна репутация).Какви ще ги надроби тепърва ще видим,но със сигурност на хохлите предстоят още 5 тежки години и нищо добро не се очаква.Е,поне илюзии вече няма.
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 30 73% -Зеленски ....То и Поросенко наваксва .От 15% на 27%
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 31*встать с колен"
25
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 29Не мога да разбера защо рашенланд създава проблеми със съседите си ,взема им територии---как защо? "чтобы всать с колен"! "вставай страна огромная ..."
24
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 24Само припомням :1.Зеленски - 38.9 % 2.Потрошенко - 11.7 %---според последни изследвания от тази седмица - порошенко наваксва!
23
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да разбера защо рашенланд създава проблеми със съседите си ,взема им територии ,след като никъде не може да " навести порядок" .
22
5
 
17
 
! Отговори
:):) преди 4 години
елкеее пак поръчкови писания. Лвов не е западна Украина. да си се отделят и да си направят Полско лвовска държавка начело с Потрошенко и да си хапват шоколадец. Поне шоколада му е убав.
21
4
 
16
 
! Отговори
западналия преди 4 години
"Се канят", "Ще гласуват".......... каква е тая алабалиситка ? Рибата в морето, Шорош слага олиото с тигана на котлона! Плаща ли юдейското сигначе, а, мила ми ред-актион ? Може да ни триете и "баннвате"..... за всяка свинкя иде коледа!