Великденска дилема: Кило чушки или пържола? Цената - 10 лв.

Призив: Купете българското, храната ни е на световно ниво
Обновена: 18 апр 2019 11:24 | 18 апр 2019 11:22, Анисия Иванова
294

Традиционно, всяка година преди великденските празници започват проверките на Българската агенция по безопасност на храните. Междувременно класическите български зеленчуци се превърнаха в екзотична храна. Чушките, например, държат висока цена като на някои места тя достигна 10 лв. за килограм.

По същия начин стои въпросът с картофите, тиквичките, патладжаните. Някои потребители сравниха тези цени с килограм месо.

Икономистът Георги Вулджев отбеляза в студиото на "България сутрин", че инфлацията расте на годишна база, но все пак цените на редица продукти падат.

"Очакванията ми са, че инфлацията ще се забавя все повече. С ръста на цените на много стоки, растат и доходите. Досега бяхме в икономически бум, но сега излизаме от него. В началото на годината наблюдаваме засилване на инфлацията, но това ще бъде временно. Но това върви с очакване за потенциална икономическа криза на пазара. Българите казват, че искат да потребяват българското, но винаги купуват най-евтиното. Икономиката се развива и стандартът на живот се покачва", посочи още той. 

Владимир Иванов от Държавната комисия за стоковите борси и тържища подчерта, че има световна тенденция за намаляване на цените на хранителните продукти.

"Конкуренцията е в свръх размери. Не трябва да се очакват резки поскъпвания или поевтинявания. Тенденцията е все пак продуктите да поевтиняват. Чушките стигнаха и до 10 лева, но зависи от произхода на чушката. През декември и януари няма български чушки. Държавите, от които традиционно внасяме, преживяха наводнения – това повишава цената. При наближаване на всеки по-голям празник – наблюдаваме все по-нормални търговски практики. Пазарът е добре конкурентно балансиран", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

Той отправи апел, ако потребителите искат пряко да участват в икономиката на страната да изберат българската храна. "По традиция българските зеленчуци са много по-добро качество. В момента на борсата има наша ябълка на световен стандарт. Нека всеки 1 лв. да е похарчен за българска стока", каза Иванов. За съжаление българинът избира храната с по-ниска цена.

Той коментира, че в момента цената на агнешкото и яйцата остават на нивата от миналата година. Нашите яйца са с много високо качество, както и месото ни. Ниските цени са на вносните храни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
един познат комунист във Фейса беше пубикувал подобна статия с коментари на същите тия коментатори на заплата при решетников. Тя представяше колко евтино и хубаво се живеело в Москва. Писах му под статията защо тогава прати сина си в Белгия, близо до брюксел и сам няколко пъти му ходи на гости, включително тази Коледа, а не в Москва! И веднъж не е отишал в Москва!
238
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 220Заплата 1000+ получавате само софиянци. Може и бонуси да ви дадат за Великден. В България масовата заплата е 500-700лв, а на пенсионерите дадоха 40лв.Ти в Сф с 1000+ заплата може да си позволиш Великденска трапеза, но в България милиони хора няма да могат да си позволят и постна пица. Това е резултатът от 10 год. ви управление. Пост и молитва за Великден.
237
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе хубаво е,ч е поне по темата Великден ръските *** не богохулстват, все пак някакви остатъци от морал... Гиди ***! Вървете при Путин на комунизъмй бе, нещастници! Що кютате тука? Да ви дава не300, а 100 лв мин. пенсия, щото в Русия е толкова, да видите вие златен комунизъм! И за пенсиите питайте обичания си бай Тошо що не ви е внесъл 1 лев пренсионно осугуряване! Вие сте си ги изяли пенсиите през златния комунизъм, за тва е ревете !
236
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
заглавие- тъпня!
235
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До . 231Пост и молитва, нали?За обикновените хора Великден и Коледа са просто духовни празници на гладни стомаси, а за политици и бизнесмени са ваканционни дни с агне- чеверме, пъдпъдъчи яйца, отбрани питиета, пресни плодове и зеленчуци в луксозните им резиденции и по морето или в чужбина. Пък при Тошо беше много зле.
234
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 246А бе без чушки се живее, но без пържолки не мога. Кога ли като народ ще ни писне цялата тази мизерия и ще се обединим за да възстановим поне земеделието ни? Годините минават...Каква мизерия бе?Ти живял ли си 70-те и 80-те години та ми пишеш тука за мизерия?Седял ли си на опашка да купиш мляко на децата си та ще ми пишеш за мизерия?Чакал ли си за карантия, защото трябва нещо да се яде, че месото го изнесли за СЕСЕСЕРЕ и няма, а има само карантия?
233
9
 
5
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Хаха че и минуси слагатПо Тошково време чушки чак след юли месец.Това е и сто минуса да сложите няма да промените историята.
232
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе без чушки се живее, но без пържолки не мога. Кога ли като народ ще ни писне цялата тази мизерия и ще се обединим за да възстановим поне земеделието ни? Годините минават...
231
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква радост и музика за ушите на Българоубийците от БКП-БСП . Трябва да гладувате и да боледувате от болеста на нормалните и честни Българи . Над 50 години БКП-БСП избиваше хората или ги пращаше в лагери, и сега какво искате от такива ***.
230
5
 
11
 
! Отговори
шматка преди 5 години
И от кога чушките станаха традиционни зеленчуци по това време на годината.
229
7
 
9
 
! Отговори
съвременник преди 5 години
Да сравнява бай Тошовото ,,изобилие" и днешното може само човек живял в онова време.Какви чушки,какви плодове и зеленчуци по това време бе юнаци.Имаше 3 ТРИ ПОКАЗНИ МАГАЗИНА в София и там се появяваха от време навреме домати по 3лв.килото и легендарните банани също по 3 лева,при заплати от 100-120 лв.В ,,Родопа"/срещу Съдебната палата/ пък ,,пускаха " по-качествени колбаси ,,Амбарица и Мусала по 7 и 9лв кило и месо по 5"20ст А след средата на 80 те стана като във Венецуела-стремително надолу
228
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Между другото защо при демокрацията българките масово абортират?
227
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При социализма хората си изяждаха всичко и не изхвърляха огризки в кофите, а при демокрацията богатите изхвърлят много огризки от храна и пенсионерите ровят в кофите и се хранят с огризките.
226
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При демокрацията България е първа по смърност в света без да се отчитат абортите, те не влизат в процентите за смъртност. Ако и те се включат цифрите ще бъдат много по ужасяващи.
225
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
виновни са българите че са некадърни и простиЩо реши, че българите са некадърни прости? По кого съдиш?
224
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато нямаше демокрация пенсионерите не ровеха в кофите за огризки от храна.-----------------Ми то нямаше даже огризки по кофите. А междо другото кои източи пенсионните фондове, за да поддържа една фалирала икономика?
223
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демокрацията не е виновна, виновни са българите че са некадърни и прости, само другарите са бедни при демокрацията, умните и кадърните при демокрацията правят пари и живеят добре. Демокрацията е най-съвършената система.
222
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато нямаше демокрация пенсионерите не ровеха в кофите за огризки от храна.
221
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бездомник е починал в Кризисния център в София. Мъжът е отишъл там в тежко състояние, бил е боленДемокрацията е виновна нали? :))Жалко за човека де, ама как долно ползвате такива теми, когато избихте хиляди по концлагерите... Срам за вас.
220
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
щото при Тошо само печени агнета с чушки бюрек ядехте....------------------Да те наистина ядяха. И печени агнета и прасета и колбаси, дето ги "пускаха" по празници за простолюдието и т.н. и т.н. Не се чуди, че им липсва онова време. Всичко имаха за без пари... И децата с предимство в университете и командировки в "прогнилия" запад дето нас не ни пускаха....