Великденска дилема: Кило чушки или пържола? Цената - 10 лв.

Призив: Купете българското, храната ни е на световно ниво
Обновена: 18 апр 2019 11:24 | 18 апр 2019 11:22, Анисия Иванова
294

Традиционно, всяка година преди великденските празници започват проверките на Българската агенция по безопасност на храните. Междувременно класическите български зеленчуци се превърнаха в екзотична храна. Чушките, например, държат висока цена като на някои места тя достигна 10 лв. за килограм.

По същия начин стои въпросът с картофите, тиквичките, патладжаните. Някои потребители сравниха тези цени с килограм месо.

Икономистът Георги Вулджев отбеляза в студиото на "България сутрин", че инфлацията расте на годишна база, но все пак цените на редица продукти падат.

"Очакванията ми са, че инфлацията ще се забавя все повече. С ръста на цените на много стоки, растат и доходите. Досега бяхме в икономически бум, но сега излизаме от него. В началото на годината наблюдаваме засилване на инфлацията, но това ще бъде временно. Но това върви с очакване за потенциална икономическа криза на пазара. Българите казват, че искат да потребяват българското, но винаги купуват най-евтиното. Икономиката се развива и стандартът на живот се покачва", посочи още той. 

Владимир Иванов от Държавната комисия за стоковите борси и тържища подчерта, че има световна тенденция за намаляване на цените на хранителните продукти.

"Конкуренцията е в свръх размери. Не трябва да се очакват резки поскъпвания или поевтинявания. Тенденцията е все пак продуктите да поевтиняват. Чушките стигнаха и до 10 лева, но зависи от произхода на чушката. През декември и януари няма български чушки. Държавите, от които традиционно внасяме, преживяха наводнения – това повишава цената. При наближаване на всеки по-голям празник – наблюдаваме все по-нормални търговски практики. Пазарът е добре конкурентно балансиран", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

Той отправи апел, ако потребителите искат пряко да участват в икономиката на страната да изберат българската храна. "По традиция българските зеленчуци са много по-добро качество. В момента на борсата има наша ябълка на световен стандарт. Нека всеки 1 лв. да е похарчен за българска стока", каза Иванов. За съжаление българинът избира храната с по-ниска цена.

Той коментира, че в момента цената на агнешкото и яйцата остават на нивата от миналата година. Нашите яйца са с много високо качество, както и месото ни. Ниските цени са на вносните храни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бездомник е починал в Кризисния център в София. Мъжът е отишъл там в тежко състояние, бил е болен
218
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви години дойдоха, а другари. През цялата година ядеш всякакво месо чушки, домати , череши , ягоди и от пиле млеко. Проблема на простите комунисти , че трябва да се плати, а те обичат да им е безплатно. Така, че другари вие ще гладувате , а хората ще ядат от пиле мляко.
217
1
 
5
 
! Отговори
. преди 5 години
Вместо да се интересувате само от стомашното си съдържание и това, което отделя aналното ви отверстие, обърнете внимание, че Великден е предимно религиозен празник с духовно измерение.
216
4
 
0
 
! Отговори
манджа преди 5 години
Свинското при на с е 4,90 пилешко 2.60 лв, къде има сирене на тази цена. Търся лук по евтин от бананите
215
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При Тодор Живков България беше първа по смърност във Вселената, но вестник Работническо дело не пишеше за това.
214
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 187То сега при демокрцията голям живот - българите са първи по смъртност в света.Няма такова нещо, просто ако си гледал рекламата на Дюрекс - над 70 български жени правят аборти всеки ден трябва да ти стане ясно.Хубаво им е на младите да влиза ама не искат после да излиза, че като излезе трябва да се лишат от чалгаджииниците, парцалите от мола и телефоните за по 1000лв.А след два аборта какви деца чакат после?Първи сме ама по простотия!
213
1
 
7
 
! Отговори
КУрнела преди 5 години
До до 194А на Тетка Цецка, на Цвъкьо Асансьора и на Боко Тиквата децата къде са ?С тази разлика, че синът на Корнелия е отличник на Университета в Бъркли, който е в Топ-5 на Света, а децата на гербаджийската шайка са тъ поъгълни като родителите си и ги издържат с пари от България, откраднати от народа.А така, кажи им!Нашту момче е най-умното и само шестици има и му пращаме от тук буркани с лютеница и кренвирши Леки.Без пари ни излиза!
212
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кило сирене 9 лв. - кило свинско 6,50 лв. ????????!Кило добро сирене е дори над 10-12.Проври какви са разходите за производство на кило сирене и кило свинско и ще спреш да се чудиш.Свинското и пилешкото са меса с възможно най ниската себестойност.
211
0
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Кило сирене 9 лв. - кило свинско 6,50 лв. ????????!
210
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
щото при Тошо само печени агнета с чушки бюрек ядехте по великден нагли червену тролейбуси, тогава даже беше забранено да празнуваш по Великден, всичките църкви беха заобиколени от милиционерски кордони, а за козунак трянваше връзки да търсиш, чушки април месеце въобще нямаше никъде, да не говорим за агнешко то беше само за партийните секретари
209
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До оцелял от геноцидаЩе си позволя за Великден, агнешки дреболии.Това е лукс за мен ! Гледах едно предаване на покойния Антъни Бурдейн.Руло от шкембе е специалитет в един от най-скъпите ресторанти в Чикаго.Лукс си е, да!Купи си месо по-добре.
208
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кажи вие от ГЕРБ какво направихте за последните 10 год. за обикновените хора и защо ги докарахте до състояние да избират кило чушки или кило месо,----------------------------Не познавам такива хора. Аз лично чушки няма да си купя защото не обичам особено, но ще си купя агнешко, зелена салата, краставици, пресен лук и т.н. Питие не съм избрал още, но мисля да полея с вино (мисля розе).При 1000+ заплати в старната мисля, че всеки може да отдели 50, че и 100 лв за празник.
207
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 215До Анонимен 207Времето на Тошо Правешки си замина преди 30 год. Кажи вие от ГЕРБ какво направихте за последните 10 год. за обикновените хора и защо ги докарахте до състояние да избират кило чушки или кило месо, защото не могат да си позволят едновременно и двете?Няма такова нещо като докарване до избор между чушки или месо!Това е само в опорките на червените *** като теб.Даже съседите роми, които обикалят да цепят дърва не биха се затруднили.Бегай ***!
206
1
 
5
 
! Отговори
оцелял от геноцида преди 5 години
Ще си позволя за Великден, агнешки дреболии.Това е лукс за мен !
205
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Яко са налазили *** да плюят по Тошовото време, С. Корея и Русия, за да отместят назад повсеместната бедност, нищета, мизерия в Бг.
204
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 207Времето на Тошо Правешки си замина преди 30 год. Кажи вие от ГЕРБ какво направихте за последните 10 год. за обикновените хора и защо ги докарахте до състояние да избират кило чушки или кило месо, защото не могат да си позволят едновременно и двете?
203
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
такава заплата в москва има само в празната ти съветска глава.
202
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВанкатаАма ти не знаеш ли бе Ванка?При бай тошо ей такива големи ябълки беряхме през април.после дойде герб и вече няма ябълки през април.
201
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Северна корея е велика държава. Милиони американци, германци, фрацузи и т.н. се натискат да влязат в държавато, но миграционната политика там е желязна.За това строго си охраняват границите, за да не ги наводнят бедните американци и германци (да не си помисли някой, че пазят границата да не би някой да се опита да бяга):)))
200
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСеверна Корея произвежда спътници, космическа техника, балистични ракети и ядрени централи. Северна Корея е световен фактор с който дори САЩ се съобразяват.1. 2006 - 2017 година. Това е дългият път, изминат от мащабния проект на "Булсатком" за изстрелването на първия български телекомуникационен сателит, който ще нареди страната ни до 11-те европейски държави с присъствие в Космоса.2. НАСА позват български уреди за сондите си.Понял ?И не е нужно да плашим света с ракети