Великденска дилема: Кило чушки или пържола? Цената - 10 лв.

Призив: Купете българското, храната ни е на световно ниво
Обновена: 18 апр 2019 11:24 | 18 апр 2019 11:22, Анисия Иванова
294

Традиционно, всяка година преди великденските празници започват проверките на Българската агенция по безопасност на храните. Междувременно класическите български зеленчуци се превърнаха в екзотична храна. Чушките, например, държат висока цена като на някои места тя достигна 10 лв. за килограм.

По същия начин стои въпросът с картофите, тиквичките, патладжаните. Някои потребители сравниха тези цени с килограм месо.

Икономистът Георги Вулджев отбеляза в студиото на "България сутрин", че инфлацията расте на годишна база, но все пак цените на редица продукти падат.

"Очакванията ми са, че инфлацията ще се забавя все повече. С ръста на цените на много стоки, растат и доходите. Досега бяхме в икономически бум, но сега излизаме от него. В началото на годината наблюдаваме засилване на инфлацията, но това ще бъде временно. Но това върви с очакване за потенциална икономическа криза на пазара. Българите казват, че искат да потребяват българското, но винаги купуват най-евтиното. Икономиката се развива и стандартът на живот се покачва", посочи още той. 

Владимир Иванов от Държавната комисия за стоковите борси и тържища подчерта, че има световна тенденция за намаляване на цените на хранителните продукти.

"Конкуренцията е в свръх размери. Не трябва да се очакват резки поскъпвания или поевтинявания. Тенденцията е все пак продуктите да поевтиняват. Чушките стигнаха и до 10 лева, но зависи от произхода на чушката. През декември и януари няма български чушки. Държавите, от които традиционно внасяме, преживяха наводнения – това повишава цената. При наближаване на всеки по-голям празник – наблюдаваме все по-нормални търговски практики. Пазарът е добре конкурентно балансиран", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

Той отправи апел, ако потребителите искат пряко да участват в икономиката на страната да изберат българската храна. "По традиция българските зеленчуци са много по-добро качество. В момента на борсата има наша ябълка на световен стандарт. Нека всеки 1 лв. да е похарчен за българска стока", каза Иванов. За съжаление българинът избира храната с по-ниска цена.

Той коментира, че в момента цената на агнешкото и яйцата остават на нивата от миналата година. Нашите яйца са с много високо качество, както и месото ни. Ниските цени са на вносните храни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
1
 
2
 
! Отговори
майтап бе,уили преди 5 години
До ОтговорВярно е,има го БДС-то,ама не е задължителен!Там е тънкия момент във фиша от тотото!:)
178
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във Венецуела живеят много по добре от мизерната България. Но никой няма да те пусне във Венецуела.
177
1
 
3
 
! Отговори
Дядо Соци преди 5 години
До Анонимен 158 Какви резервни части за коли бе приятел ? То живот нямаше.
176
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
чушките били стигнали 10 лева, глупости може да има някаква таква цена за някой сортове, но лично аз си взех вчера червена капия от метро за под 4 лева, отделен въпрос е че по това време на годината те нямат същите вкусови качества
175
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Темата е за ВИСОКИТЕ ЦЕНИ ДНЕС, които са непосилни за обикновените хора.--------------------------Ъъъъъ 2-3 лева домати, 0,8 лв маруля, 2 лв краставици.........Абе пич, ти ако нямаш 5 лева в джоба за зарзават защо просто не започнеш работа?Най-ниските надници вече са по 40-50 лв за общаци. Има и за зарзават и за кафенце и за ракийка в края на деня.
174
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е св.инска дилема.Великден и изобщо всеки празник при културните хора не е центриран върху плюскането и пиенето, а върху празника, хората, повода. Иначе на народа, която само за маса мисли, си му е с.винска душата.
173
2
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До няма лошо 160 БДС има както за месни , така и за млечни продукти.Въведе ги Найденов , ама нещо не се продават.
172
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен176Заминавай за куба, Венецуела или северна корея. Да си осмислиш жалкия комунистически живот. па дано построиш светлия комунизъм.
171
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При Тодор Живков и при социализма хората всеки ден се поливаха с бензин и се палеха, но вестник Работническо дело не пишеше за това защото тогава нямаше демокрация и свобода на словото.
170
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При социализма всичко било много евтино и уж хората можели да си го позволят.затова в провинцията, хората след работа ходеха да копаят като ненормални по лозата, за да има какво да ядат през зимата. И във всеки двор квичеше прасе и куткудякаха кокошки.Кой би ринал *** на прасе, ако може да си го купи евтино от магазина?
169
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Болести, бедност, стрес, чувство за безпокойство и за безсмислено съществуване в членката на ЕС и НАТО България.
168
7
 
5
 
! Отговори
БСП преди 5 години
При демокрацията има дефицит на москвичи и панелки. Никой вече не строи панелки, а москвичи изобщо не се продават.Долу демокрацията. Искам да чакам 15 години за москвич с дизайн от 60-те години.
167
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен172Кое ти е непосилно бе бесепарски изкуфелник?Чушките на 15-ти април ли?Или беьзплатните бузлуджански кебапчета.Уродливи комунистчета с внуци в америка.
166
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
те затова щото пенсиите били стигали за всичко, затова хората отглеждаха по 2 прасета, кокошки и затваряха по 200 буркана от собствената градина.А в кофите тогава въобще нямаше огризки. Така че нямаше за какво да ровят.
165
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 164Платените *** не спират да пишат какви стоки нямало преди 30 год.ТОВА НЕ Е ТЕМАТА!Темата е за ВИСОКИТЕ ЦЕНИ ДНЕС, които са непосилни за обикновените хора.А през това време хора от властта и бизнесмени бързали да продават имотите си в чужбина, за да НЕ ги декларират 2020г и да не лъснат поредните им кражби в големи размери. Защо свободните медии не отразяват това, а отвличат вниманието с чушки и месо???
164
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По времето на социализма хората не слагаха край на живота си от отчаяние.
163
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По времето на соцаилизма на бащи ми му се скъса муфата на голфа и никъде не можа да намери муфа за голф, само муфи за москвичи и запорожци.
162
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледам смрадливи *** дъртаци с внуци на Запад, разправят тука колко им било хубаво при социализма.Селски ***.какво да ги правиш.
161
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
то въобще немаше резервно части за никакви коли даже и ***, сещам се за оня филм за Баш майстора, дето обиколи цялата страна да търси гарнитура за москвич :))) и пак не намери, накрая някакъв пенсионер му *** за 2 лева :)))) а пък гуми да се вредиш купиш си беше цяло щастие
160
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По времето на социализма пенсиите стигаха за всичко и пенсионерите не ровеха в кофите за огризки от храна.