Генералът с верую: България никога няма да загине!

"Нашите пълководци" представят историята на генерал Стефан Тошев
19 апр 2019 14:40, Красимир Ангелов
78

"България не умря до сега и тя няма никога да загине! Българският народ, при всичките си недостатъци и може би единствените си добродетели – трудолюбието и любовта към родната земя, ще живее вечно, въпреки всички катаклизми".

Тези велики думи са на генерал Стефан Тошев - български офицер, един от героите от Първата световна война. Документалната поредица "Нашите пълководци" на сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец" разказва за неговите безсмъртни подвизи в седмица си епизод.

Още по темата
Стефан Тошев е роден в Стара Загора през 1859 г. През Руско-турската война му се налага да бяга със семейство си, след като през юли 1877 г. турците опожаряват града и избиват над 14 000 души от местното население. Тъй като родителите му не го пускат да стане доброволец в Опълчението, Стефан бяга и на 18 години става военен преводач.

Малко по-късно той избира военната професия и постъпва в току-що откритото Военно училище в София. Сръбско-българската война през 1885 г. го заварва като капитан и командир на Трънския отряд. Още на 3 ноември Тошев влиза в бой с настъпващите сърби и успява да ги задържи, но получава заповед да отстъпи. Капитанът мотивира войниците си с думите: "Хайде момчета, на Сливница ни чакат. Там ще се решава съдбата на България. Ще почиваме в Белград."

Дружината му пристига на позицията в Сливница и участва в атаката на височината Мека Цръв, както и в превземането на Три уши. Тук, начело на атаката, Стефан Тошев е ранен в двата крака и санитарите го откриват на бойното поле в безсъзнание.

Като офицер Тошев насърчава инициативата у подчинените си, а неговото верую е: "На нас предстои борба, която ще спечелим само с труд, постоянство, интелектуално и служебно самоусъвършенстване и пълна преданост на святото дело, на което служим".

Тошев е бил бохем по душа, със слабост към веселите компании и хубавите жени. Военното неподчинение също му е било присъщо. През Междусъюзническата война генералът командва Пета армия около Кюстендил и отказва да отстъпи, както иска Главното командване и  в крайна сметка се оказва прав. Затова и получава чин генерал-лейтенант.

По време на Първата световна война (1915 – 1918) Стефан Тошев е командир на III българска армия (октомври 1915 – декември 1916), която през 1916 година води успешни боеве на Добруджанския фронт срещу руско-румънски войски. След конфликти с командващия съюзническите войски на Дунавския фронт и в Добруджа германския фелдмаршал Аугуст фон Макензен, е сменен с генерал Стефан Нерезов.

От юни 1919 г. преминава в запаса.  Генерал от пехотата Стефан Тошев умира на 27 октомври 1924 г. в Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
17
 
! Отговори
Втора легия преди 4 години
България няма да загине, но много микроби трябва да умрат, СПЕШНО Е!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
4
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чест и почитания! Имало е истински мъже родолюбци, които са защитавали и воювали за Родината, а не такива като днешните.....!
3
8
 
15
 
! Отговори
Да преди 4 години
Ама тогава е нямало Герб.
2
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярвал е, но той не е виждал Тикви и евролиберали през живота си и може да е сбъркал в преценката си.
1
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горкия генерал не е знаел, че ще се пръкнат Боко и ГРАБ.