Генералът с верую: България никога няма да загине!

"Нашите пълководци" представят историята на генерал Стефан Тошев
19 апр 2019 14:40, Красимир Ангелов
78

"България не умря до сега и тя няма никога да загине! Българският народ, при всичките си недостатъци и може би единствените си добродетели – трудолюбието и любовта към родната земя, ще живее вечно, въпреки всички катаклизми".

Тези велики думи са на генерал Стефан Тошев - български офицер, един от героите от Първата световна война. Документалната поредица "Нашите пълководци" на сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец" разказва за неговите безсмъртни подвизи в седмица си епизод.

Още по темата
Стефан Тошев е роден в Стара Загора през 1859 г. През Руско-турската война му се налага да бяга със семейство си, след като през юли 1877 г. турците опожаряват града и избиват над 14 000 души от местното население. Тъй като родителите му не го пускат да стане доброволец в Опълчението, Стефан бяга и на 18 години става военен преводач.

Малко по-късно той избира военната професия и постъпва в току-що откритото Военно училище в София. Сръбско-българската война през 1885 г. го заварва като капитан и командир на Трънския отряд. Още на 3 ноември Тошев влиза в бой с настъпващите сърби и успява да ги задържи, но получава заповед да отстъпи. Капитанът мотивира войниците си с думите: "Хайде момчета, на Сливница ни чакат. Там ще се решава съдбата на България. Ще почиваме в Белград."

Дружината му пристига на позицията в Сливница и участва в атаката на височината Мека Цръв, както и в превземането на Три уши. Тук, начело на атаката, Стефан Тошев е ранен в двата крака и санитарите го откриват на бойното поле в безсъзнание.

Като офицер Тошев насърчава инициативата у подчинените си, а неговото верую е: "На нас предстои борба, която ще спечелим само с труд, постоянство, интелектуално и служебно самоусъвършенстване и пълна преданост на святото дело, на което служим".

Тошев е бил бохем по душа, със слабост към веселите компании и хубавите жени. Военното неподчинение също му е било присъщо. През Междусъюзническата война генералът командва Пета армия около Кюстендил и отказва да отстъпи, както иска Главното командване и  в крайна сметка се оказва прав. Затова и получава чин генерал-лейтенант.

По време на Първата световна война (1915 – 1918) Стефан Тошев е командир на III българска армия (октомври 1915 – декември 1916), която през 1916 година води успешни боеве на Добруджанския фронт срещу руско-румънски войски. След конфликти с командващия съюзническите войски на Дунавския фронт и в Добруджа германския фелдмаршал Аугуст фон Макензен, е сменен с генерал Стефан Нерезов.

От юни 1919 г. преминава в запаса.  Генерал от пехотата Стефан Тошев умира на 27 октомври 1924 г. в Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
4
 
! Отговори
Жиб. преди 4 години
България на русофилите е едно,България на Българите е друго!
64
0
 
4
 
! Отговори
Жиб. преди 4 години
И Турция един ден ще изчезне,ще загине сиреч- не бойте се!
63
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да живее,комунизма,другото е разруха
62
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
еваллах, българин като този.обича хубави жени, хубаво пиене, каква е разликата между мен и него? Ако аз съм турчин>
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До оцелял българин -Като гледам имената на "виновниците" , разбирам оти си от 4угунените кратуни и любимци са ти партизаните - мандраджии ,дето Хитлер ги докара на власт .
60
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Като няма кой да пази кошарата вълка влиза. ама българските мъже направо му отвориха широко вратите. и вс. живо се разбяга а кой остана... тежко му. Няма мъже!
59
6
 
5
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
"България никога няма да загине!"Охо-хо-хо-хо-хоооооооОтдавна не се бях смял така.
58
0
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Прав си генерале,България никога няма да загине,независимо от...джендърите,окупирали власта вече много години и съсипали народа,армията и държавата.Но историята е...спирала и вече излизаме от тяхната...джендърска хватка.Ще си върнем България на българите и това ще е скоро.
57
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонименкъде прочете да съм написал ,че българите сме "ЕДИНСТВЕНИЯ стар народ в Европа"?!?!..Това първо...Второ:"Народ по-стар от света" е САМО ИЗРАЗ!!!...НЕ Е ТВЪРДЕНИЕ!!...Ако разбираш..Трето:-ВСЯКА проява на патриотизъм ,ако я погледне от страни човек,може да му замяза на.."оливане"...ВСЯКА!!!!!!!
56
4
 
4
 
! Отговори
боклуци преди 4 години
До пехотинецхрабри бойци с *** командири и политици!
55
0
 
12
 
! Отговори
ГРАНИЧАР преди 4 години
"слабост към веселите компании и хубавите жени""Е и други имат такива слабости ,но не са генерал Тошев.То ,кой ли ги няма.Всеки нормален,средно-статистически мъж ,харесва и двете
54
0
 
6
 
! Отговори
baikobaev преди 4 години
Майка му е Анастасия Тошева , от каято е наследил този непокорен и свободолюбив нрав.Като педагог тя няма нужда от представяне !
53
0
 
12
 
! Отговори
пехотинец преди 4 години
Успешни битки срещу руско-румънски войски! И срещу сръбски! Истински БЪЛГАРИН! СЛАВА!
52
6
 
17
 
! Отговори
минаващ преди 4 години
Генерале, генерале, стани да видиш твоя "трудолюбив, обвързан със земята си народ". Жените, дъщерите,сестрите са по улиците с фенерите на Копенхаген,Бон,Берлин, Париж...Мъжете са покръчмите от сутрин до късна нощ. Няма сватби, семейства, деца. Има "съжителство" което си е чисто к**валък.Взема момичето,живее с нея 5 години и после "не се разбираме-разделихме се".Българската стана чиста и велика к**ва на Европа. Мъжете станаха пед**аси и не става за нищо. България изчезва, България умира бавно...
51
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма нужда да изкарвате националистически надъхвания. България отдавна беше продадена от нескопосани политици. Вече никой не вярва на нищо.
50
4
 
8
 
! Отговори
HH преди 4 години
Генералът не е имал честта да познава другия Генерел, Генерал ББ
49
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този Генерал не е знаел че Българи предатели ще ни унищожат като държава и нация. Ако можеше да стане да види на какво дереже е държавата и народа знаете ли че няма да остави един управник Жив. Ще ги изправи всички до стената и няма да задава въпроси. Въпросите ще ги задават картечарите.
48
8
 
13
 
! Отговори
оцелял българин преди 4 години
България умря преди четвърт век!За туй заслуги тук има, четниците на ДрагалЪвския гърбат @й дук:Сашо Нереза,Бакъра,Прероден Пастиркин, Крастав Петко,Сюлекман Безродний, Стефан Крълежа,Катъра ,и още около хиляда гада,все от същата бригада!А сега-от мен едно гомямо А н а т е м а!
47
2
 
15
 
! Отговори
Генерале преди 4 години
Народността гасне за съжаление под ударите на асоциални, безполови, безпросветни, безродни юридически.
46
1
 
17
 
! Отговори
Мл. преди 4 години
Ето двама от великите личности на България- ген. Тошев и ген. Колев разбира се,не онези Догановци и Азисовци,които бяхте набутали в смешната ви класация!