Майка изостави болното си дете. Защо? От безпаричие, от безсилие...

7-годишното момиче се нуждае от спешна сърдечна трансплантация
148
Майка изостави болното си дете. Защо? От безпаричие, от безсилие...
Снимка: Кадър Нова тв

Родители изоставиха в болница 7-годишно дете, което се нуждае от спешна сърдечна трансплантация, но десетки доброволци поискаха да помагат в грижата за момичето.

Майката на детето отказва да подпише декларация момиченцето й да бъде гледано в приемно семейство и настоява то бъде настанено в кризисен център.

"Защо го изоставих? Защото сме в трудно положение. Мъчно ми е. Даже ми е много мъчно. Не заспивам. Аз по цяла вечер плача", казва Десислава Щерева пред Нова тв.

27-годишната Десислава е майка на 4 деца. Мъжът с когото живее е припознал само две от тях. Семейството обитава стара барака извън регулацията на пазарджишкото село Левски.

Твърди, че в къщата, в която отглежда и останалите си три деца има ток и вода, но няма необходимите битови условия, за да се грижи за болната си дъщеря. От миналата година, когато лекарите й поставили диагнозата кардиомиопатия трябвало непрекъснато да посещават болници, защото състоянието й се влошило.

"Имам още три ученици. Не мога да ги изоставя в момента сами, бащата е на работа. Не мога да ги изоставя и да отида в болницата. И трябва детето да бъде при лекари в сигурни ръце. Аз предприех това, да оставя детето. Защото аз нямам понятие, нещо като стане, не знам какво да направя. Детето ми може да си отиде в ръцете ми. Аз това няма да мога да го преживея", каза майката на изоставеното дете - Десислава Щерева.

Майката, която е безработна не крие, че другият мотив, заради който изоставила детето си е финансов. Лечението на момиченцето било твърде скъпо.

"В седмицата отиват по 70 лева за лекарства, за седмица, а представете си за седмица колко ми отиват. Тя получава 350 лева пенсия. Аз за какво да ги дам - дали за храна, дали за лекарства, само за лекарствата й не стигат. Мъжът ми за месеца изкарва поне 600 лева и където има - там работи. Получавам 120 лева детски. Това са направо нищожни пари", коментира още тя.

Според кмета на селото семейството не е кандидатствало за социални помощи.

"Не са работили някъде на договор. Били са на подпомагане към кметството на 4-часов работен ден. От две години нямам спомен да са на подпомагане, просто не заявяват да полагат такъв труд. Иначе сме ги подпомагали тази година се раздаваха хранителни пакети и дадохме на семейството", заяви кметът на село Левски Славчо Мавров.

7-годишното момиченце, което е в болницата дори не е записано на училище.

По думите на кмета двете по-големи деца също често отсъствали.

"Миналата година и двамата родители бяха излезли в чужбина, ако се нелъжа в Португалия бяха отишли, пак сезонна работа,месец-два, но бяха оставили децата на дядо си по бащина линия", каза още Мавров.

Засега майката отказва да подпише декларация детето й да отиде в приемно семейство. Иска да бъде настанено в кризисен център с постоянно лекарско наблюдение.

"Тя дори да бъде настанена в институция, аз ще ходя два пъти в седмицата при нея. Няма да си изоставя детето", казва Щерева.

"Аз искам да ме чуе целият свят. Искам да се намери донор за моето дете, за да може да си я прибирам. Не знам другите какво говорят и какво правят, за децата ми съм си добра майка", допълни още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 95Мизерстват немощните старци в провинцията, защото пенсиите им са намалени наполовина, за да има пари за същества като тази на снимката! Мизерстват също и заради това, че каквото посеят и отгледат в малките си дворчета, бива крадено нощем от мързеливи местни индуси. Отгледат ли агнета, кокошки, пуйки - пак същите им ги крадат!Младите българи от провинцията си намират работа в по-големите градове или в чужбина и не чакат друг да ги храни. Не те са "абонати" на социалните служби!
95
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 94Не е на 29, на 27 г. е. Не знае нищо, не я интересува нищо. Единственото, което повтаря е, че даваните й ежемесечно готови пари били малко и че държавата трябва да се грижи за малкото й дете! Но не й идва наум да посади няколко лехи зеленчук!
94
1
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 4 години
До Гост 100 Трансплантацията е бош лаф. Напразни надежди за обречени хора. Продължават живота за страшно много пари и продължават да са болни. Живеят не много дълго в непрекъснат страх за всеки ден.Това не е живот.
93
2
 
4
 
! Отговори
Гост преди 4 години
При поставена диагноза преди година, било ли е прогнозирано тогава детето да попадне в листата на чакащите за трансплантация на сърце? Кой и как е проследявал заболяването, защо са си позволили да чакат цяла година тези, които са го проследявали, защо, за Бога, всички трябва да знаем какво е "кардиомиопатия", а това не е написано от журналистите от днес. бг, защо не е написано колко деца страдат от това заболяване, колко сърца са нужни, и че с плюшки не се решават тези проблеми ?!
92
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Децата идват на този свят не по тяхно желание,и не без намесата на Бог.Аз там се не мешам,не е човешко да коментирам идването и отиването от този свят.Туй не е моя работа.Но жената е права.
91
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Тя не знае другите какво правят, но тя е добра майка". Супер! Върви народе възродени!
90
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лошо! Сношават се като зайци и после государството плаща сметката....
89
4
 
26
 
! Отговори
До 95 преди 4 години
Като мизерстваш и нямаш работа не правиш по 15 деца! Та те не знаят имената на всичките си деца, а аз трябва да плащам за размножаването им.
88
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАко се спрат детските и социалните всеки работещ българин ще получава около 300 лева на месец към заплатата си . Грабежът е скрит зад добрите намерения .---Имаш ли представа колко българи също мизеруват,но няма работа в селата и малките+средните градове?Ако спрат помощите,ще загинат от глад всички,те и сега мизеруват,защото помощите са смешни.Да вземат от крадците,които точат пари държавата,те имат милиони и милиарди,от тях трябва да се вземе,а не от смешните пари на бедняците!
87
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Двадесет и девет годишната безработна майка получава 350 лева пенсия . До кога ?
86
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако се спрат детските и социалните всеки работещ българин ще получава около 300 лева на месец към заплатата си . Грабежът е скрит зад добрите намерения .
85
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти раждай от братовчед си, пък после се чуди защо имаш деца с увреждания и апелирай държавата да ти ги гледа!Детето Бог да го прости. Майката в тези минути трябваше да е до него, защото вчера прочетохме, че непрекъснато питало за нея. Тя обаче побърза да се отърве!Г-н пенсионерът, след като е толкова чувствителен, да отрони сълза и за неродените българчета. Неродени, защото родителите им наистина нямат условия и възможности да отгледат второ дете. Но по принуда хранят чужди, от етноса.
84
8
 
15
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Детето на истина е починало. Много се разстроих. Бог да го прости милото.Не пожелавам на никого такава съдба. Та то беше само на 7 годинки.Докато пишех се разплаках.
83
2
 
21
 
! Отговори
Веско преди 4 години
Нещо не схванах май!? Нали показваха как социални служби отнемаха деца и ги даваха на приемни родители. Или то беше само за по-бледи?
82
3
 
27
 
! Отговори
Лъже! преди 4 години
Детските месечни надбавки за едно ромче бяха 60 лв без няколко стотинки по времето, когато минималната заплата беше 240 лв. добавката над тогавашните 35 лв детски надбавки се изчисляваше съобразно минималната заплата. Значи днес всяко ромче получава месечно над 60 лв само заради етноса си.Отделно от това на тази й се полагат още 22 вида помощи.ДОКОГА?!?! Докога тези ще ни доят, вечно ще искат и все ще им е малко?
81
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
350 лв пенсия плюс 120 лв детски надбавки били нищожни пари!Само че някой е работил и държавата е откъснала пари от неговия залък, за да ги даде на тази. Но на нея й се виждат малко!Защо не пита някой трудов пенсионер с 40 г. стаж и 200 лв пенсия, дали 470 лв му се виждат малко?
80
3
 
33
 
! Отговори
Хей,индуска хитрано! преди 4 години
Защо раждаш толкова деца, колкото не можеш да отгледаш без чужда помощ?Кой е длъжен да къса от залъка си и да остане само с едно дете, за да пребъде твоето семе?Сама казваш, че нямаш битови условия, но си на_цв_ъкала няколко! Защо не кажеш колко пари си източила до днес от държавата под формата на помощи и надбавки? А какво си внесла в хазната? И кой те подучи теб и осеменителя, да оставите някои от децата неприпознати, за да цоцаш допълнително готови пари, които ние сме изработили с труда си?
79
1
 
28
 
! Отговори
да бе как не преди 4 години
Не знам да се раждат по 4?! броя от безсилие и безпаричие - по скоро ги карат на конвейр за ОПАРИЧВАНЕ! Децата май са бизнес за тези хора в гетата и е време това да спре! Просто след второ никакви детски и помощи!
78
1
 
9
 
! Отговори
Перко преди 4 години
Детето е починало! Бог да го прости. Закривайте темата
77
2
 
4
 
! Отговори
ВЪХ преди 4 години
Ще се разплача!