Майка изостави болното си дете. Защо? От безпаричие, от безсилие...

7-годишното момиче се нуждае от спешна сърдечна трансплантация
148
Майка изостави болното си дете. Защо? От безпаричие, от безсилие...
Снимка: Кадър Нова тв

Родители изоставиха в болница 7-годишно дете, което се нуждае от спешна сърдечна трансплантация, но десетки доброволци поискаха да помагат в грижата за момичето.

Майката на детето отказва да подпише декларация момиченцето й да бъде гледано в приемно семейство и настоява то бъде настанено в кризисен център.

"Защо го изоставих? Защото сме в трудно положение. Мъчно ми е. Даже ми е много мъчно. Не заспивам. Аз по цяла вечер плача", казва Десислава Щерева пред Нова тв.

27-годишната Десислава е майка на 4 деца. Мъжът с когото живее е припознал само две от тях. Семейството обитава стара барака извън регулацията на пазарджишкото село Левски.

Твърди, че в къщата, в която отглежда и останалите си три деца има ток и вода, но няма необходимите битови условия, за да се грижи за болната си дъщеря. От миналата година, когато лекарите й поставили диагнозата кардиомиопатия трябвало непрекъснато да посещават болници, защото състоянието й се влошило.

"Имам още три ученици. Не мога да ги изоставя в момента сами, бащата е на работа. Не мога да ги изоставя и да отида в болницата. И трябва детето да бъде при лекари в сигурни ръце. Аз предприех това, да оставя детето. Защото аз нямам понятие, нещо като стане, не знам какво да направя. Детето ми може да си отиде в ръцете ми. Аз това няма да мога да го преживея", каза майката на изоставеното дете - Десислава Щерева.

Майката, която е безработна не крие, че другият мотив, заради който изоставила детето си е финансов. Лечението на момиченцето било твърде скъпо.

"В седмицата отиват по 70 лева за лекарства, за седмица, а представете си за седмица колко ми отиват. Тя получава 350 лева пенсия. Аз за какво да ги дам - дали за храна, дали за лекарства, само за лекарствата й не стигат. Мъжът ми за месеца изкарва поне 600 лева и където има - там работи. Получавам 120 лева детски. Това са направо нищожни пари", коментира още тя.

Според кмета на селото семейството не е кандидатствало за социални помощи.

"Не са работили някъде на договор. Били са на подпомагане към кметството на 4-часов работен ден. От две години нямам спомен да са на подпомагане, просто не заявяват да полагат такъв труд. Иначе сме ги подпомагали тази година се раздаваха хранителни пакети и дадохме на семейството", заяви кметът на село Левски Славчо Мавров.

7-годишното момиченце, което е в болницата дори не е записано на училище.

По думите на кмета двете по-големи деца също често отсъствали.

"Миналата година и двамата родители бяха излезли в чужбина, ако се нелъжа в Португалия бяха отишли, пак сезонна работа,месец-два, но бяха оставили децата на дядо си по бащина линия", каза още Мавров.

Засега майката отказва да подпише декларация детето й да отиде в приемно семейство. Иска да бъде настанено в кризисен център с постоянно лекарско наблюдение.

"Тя дори да бъде настанена в институция, аз ще ходя два пъти в седмицата при нея. Няма да си изоставя детето", казва Щерева.

"Аз искам да ме чуе целият свят. Искам да се намери донор за моето дете, за да може да си я прибирам. Не знам другите какво говорят и какво правят, за децата ми съм си добра майка", допълни още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от Германия 58В Бг отдавна леченията се заплащат от пациента. Това, юе си здравно осигурен не значи нищо и не ти "дава" безплатно лечение.За деца здравни осигуровки не се внасят.
55
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да отидат е Германия там ще има дават 2000 евро на месец без да работят , 1 000 000 от 1 500 000 Бежанци ще точат Сициалната система на Германия през следващите 20 г
54
1
 
5
 
! Отговори
Аз преди 5 години
За тези се отнася родител 1 и Родител 2:)))Майка е друго нещо......
53
13
 
1
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Значи целият дофод на семейството е около 1000 лв. , а са 6 членно семейство ! Трудно се издържа 6 членно семейство с 1000 лв. при тази скъпотия в България ! Но това не е проблема , проблема е защо трябва да се плаща лечението след като всички в България са здравно осигурени , ако работят осигурьва ги работодателя ,ако не работят тогава държавата им плащта здравните осигуровки ! В Германия никой не плаща дори цент за лечение , всичко се поема от здравната каса ! При вас е усаж , ад под небето !
52
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази само на 27 години и с четири деца.Никога не е работила,значи няма осигуровки,данъци не е плащала.Бащата "работи" какво намери.Живеят в изоставена чужда барака.Обаче знаят само да ИСКАТ.Безотговорни същества,правят безхаберно деца на конвейр и някой друг да се грижи за тях.Безполезници."Бащата" както винаги не застава пред камера,бута напред майката и децата да будят съчуствие.
51
1
 
13
 
! Отговори
извод преди 5 години
Държавата да осигурява безплатно спирали на определена категория жени.
50
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Долна и гнусна статия с още по- долни и гнусни коментари! Какво се ровите в човешките съдби? Какво сте тръгнали да броите парите и всеки залък на хората?!Колко от вас се обадиха през последните дни на възрастните си родители да ги попитат как са и имат ли нужда от нещо?! Да видите паднал човек на пътя, ще го прескочите и продължите. Обаче по форумите сте майка Тереза.Важното в статията е, че жената е от малцинствен произход. Трябва да се внуши пълна демонизация!
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
що сега нарочно сложи минус на коментара , то реално е същото Явление като Покръстването , имената на човек не са средство за Търговия тоест имена не се купуват и продават
48
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Побългарена/българизирана ромка щото има български имена
47
2
 
19
 
! Отговори
? преди 5 години
Я да сметнем - бащата взема поне 600лв, тая взема 140лв детски - стават 740. Купили са им телевизор, хладилник и други работи. За Стоянка, болното дете дават по 350лв пенсия, с които да му купуват лекарства. За майката остава само да се грижи да децата. Но не.
46
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 42Пич, какво е "държавата"? Това не е Господ да му си примолиш и той да направи чудото! Стига сте ползвали "държавата" като нещо свише! Дайте дъжавата да даде! Ей! Не змам колко данъци и осигуровки внасяш, ама като се дават за нещо "готови" пари е редно да знаем какъв ще е ефекта от това. И да има консенсус.
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заглавието казва много. Но как и е дало сърцето? Нали искала да го гледа. Като иска, да е намерила сила. На това беззащитни дете без майка ще му е по - трудно.
44
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изостави го, защото е по-лесно и безотговорно.Като се създава човешки живот се мисли.(колко деца имаш възможност да отглеждаш) Това си е чисто престъпление и би трябвало да се наказва от закона.
43
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пие и плаче! Пие и плаче! Ох, горката! Дайте да дадем! Адеее!
42
1
 
16
 
! Отговори
Истината е преди 5 години
Има много трагедии с болни деца, но българките в повечето случаи се "жертват" за рожбите си, не ги изоставят, захвърлят по болници. Разпродават всичко ценно, което имат за здравето, а *** изцвъкат една сюрия чаавета и искат някой да им ги гледа. Не може така! Трябва да има ясни и точни правила за децата в България, те нямат вина в какво семейство и при какви родители се раждат. Стига с индийски трагедии на малограмотни, трябва, задължително е да се образоват всички за да не се генерират
41
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
27 годишна с 4 деца.... Б***си фабриката! Смятайте до 50 години колко ще ги изпонацъка.
40
3
 
29
 
! Отговори
Масова практика преди 5 години
Оставят ги за отглеждане.Кърмаческите отделения са пълни с такива. Като ги изпишат от родилния дом, за няколко дни му се запуши нослето и веднага - в болницата. Дават лична карта с адрес на който отдавна не живеят и се връщат след няколко месеца. Бебето вече седи, къпано, хранено...Всичките са бременни като ги гледаш по улицата, а с бебешки колички - няма!
39
7
 
6
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Момиченцето и е много хубаво, видях го в една друга медия. Дано съберат пари да му помогнат
38
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние сме хора (човеци, Homo sapiens) и държавата трябва да помогне на детето!Но ако това се превърне в практика, аз не съм съгласен да плащам за грешките на правителството!От нашите данъци основно се ползват етническите общества и гр. София! ЗАЩО?С какво "патрициите" са заслужили парите на "плебеите" в 21-и век?
37
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези хора са жертва на средата си ... жертва на майките и бабите си, които са им внушили, че това е начина - да роди 13 годишна, а за образование дори да не помисля ... тези ценности може да са работили през 18 век, но в 21 не работят.Единствения начин е насила да бъдат откъснати от отровната си среда, насила да бъдат накарани да учат ... иначе за бреме и за обществото и най-вече за себе си. Едно ромче израснало в нормална среда става нормален човек.