Македония градяла идентичност върху фалшива основа

Нужно било търпение, за да се наложи истината за българския исторически корен
19 апр 2019 18:30,
95
Македония градяла идентичност върху фалшива основа
Снимка: БулФото

В Скопие трябва да разберат, че не могат прекалено дълго да градят идентичност върху фалшива основа, смята Георги Първанов, президент в периода 2007 – 2012 г.

Още по темата
"В началото на 20 век и далеч преди това, ние имаме една единна история. Имали сме общи цели. Населението на Мизия, Тракия и Македония има единно национално самосъзнание, независимо от различията, от тактиката и независимо от наличието на различни организации" - коментира той при  на представянето на сборника "Илиденско-Преображенското въстание през погледа на европейските дипломати", цитиран от "Фокус".

По отношение на реакциите на българските власти по спорните исторически въпроси с Македония, Първанов е категоричен, че прекалено дълго сме пазили тишина, за да не се обърка нещо в и със Скопие.

"Първо ни казаха да си траем поради референдума, за да може той да мине колкото се може по-спокойно, в зависимост от нечии очаквания. И ние премълчахме. После реагирахме сдържано на неприемливите изказвания на премиера на Северна Македония Зоран Заев, за да не пренатягаме атмосферата около българското председателство", допълни Първанов.

Той коментира и съвместната българо-македонска комисия, която трябва да реши исторически и образователни въпроси между двете страни.

Според него цялата дискусия се е свела до въпроса "Чий е Гоце Делчев", а темата за Освобождението на Македония и Одринска Тракия вече не намира място в дневния ред на обществото.

"Не мога да повярвам, как така се случи, че освобождението на Македония и Одринска Тракия, което преди 115 години беше национален идеал, беше кауза на поколения наши сънародници, беше приоритет не само на дипломацията и военните, а и на българското общество. Как така докарахме нещата до тук, темата да не може да намери място в дневния ред на обществото ни?", риторично попита Първанов.

Според него ще ни е необходима продължителна и търпелива работа, за да се наложи истината за българския исторически корен на населението от вардарския дял на Македония.

"Македонизмът, уви, беше посаден върху вековната снага на българската нация. Създаването на Република Македония е факт от българската история", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
7
 
! Отговори
V преди 4 години
Проблема с русенските македонци е че са от доказан каракачански произход ,а не от македонски ;) Тоест македонизацията и в Македония и в България е пряко свързана с борбата за власт ;) А тва северна Македония не го приемам аз .Гръцките полиси са били провинция на Македония от Времето на Александър .А държава Гърция дори не е имало в античността ,и затова не може да претендират че Македония била тяхна провинция .Точно обратното е ;)
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
oooo,парванката,голуемец е !
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кво се занимаваме с това титовско недоразумение -смениха им името ,гърците им забраниха да присвояват античната история ,средновековната е преобладаващо българска и на тях ,кво им остана - Блаже Конески и Михайло Апостолски ,Васил Ильов онзи дето обяви ,че македонския е стар 77 000 години ... и ред още шарлатани с които никой по света не иска да има общо понеже са псевдоисторици !!!!!
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македония е ин витро заченато отроче на Коминтерна, а русофила - на "вечната дружба" !
13
8
 
8
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
До Анонимен" Берлинския заговор " не направи така ,че 1/4 от българите насила да станат македонци ! Това го направиха вашите " братушки " ! Това " освобождение от турско робство " ви излезе доста солено ! Сега разбрахте ли защо " братушките ви освободиха " ?! За да им станете покорни роби !
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До привет от ГерманияНие си траем защото знаем че те са си наши българи ама се македонеят, а ти какъв си роме и какво те интересуват нашите братушки отивай по вашите индийски сайтове.
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До привет от ГерманияБългария е разкъсана още от Берлинския заговор в 1878 г. когато Македония е върната на турците.
10
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първанов, кажи как България (ако можеш) да се еманципира от Московската Орда, а пък бъдещето само ще покаже как да си делиме Историята с Македония !?
9
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македонци има по целият свят. Само в България не е разрешено да се наричаш македонец.
8
7
 
12
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Вие си траете още от времето когато " братушките ви " започнаха да македонизират българското население и да дават българските земи на македонците ! А чак сега се сетихте ,че македонците градят фалшива самоличност ?! Те рубладжиите градят фалшива история ,вие сега се сетихте за фалшивата самоличност на македонците ! След дъжд качулка и след сватба булка !
7
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали точно НАТО и ЕС направиха македонци от Македония. А ние влязохме в тях и им станахме съюзници, т.е. узаконихме грабежа и разкъсването на България и Македония в 1919 г.
6
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
80.000.000
5
5
 
1
 
! Отговори
така преди 4 години
България не отстъпва нищо на Македония, щом веднъж се е провалила автохонната теория. Затова сега Северна Македония следва да се приобщи към Европа и след това ще си покаже.
4
8
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Веднъж да съм съгласен с казаното от Първанов!
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1 До някъде си прав!Всеки българин който има ,я прадядо,я прапрабаба от Македония се бие в гърдите ,че е македонец,нищо ,че 80-90% от родата му е от другите крайща на България!
2
9
 
3
 
! Отговори
мда преди 4 години
Това което Първанов го мислят Добрев и Нинова. Продали са се на антибългарски интереси и искат да клатят СИТЕ БАЛКАНСКИ простори. Да видим. Тези избори се оказаха с голям залог.
1
7
 
10
 
! Отговори
V преди 4 години
Македонци има дори в Русе :) Това означава че ,,булгарите ,, са македонци ,а не македонците българи ха ха ха