Македония градяла идентичност върху фалшива основа

Нужно било търпение, за да се наложи истината за българския исторически корен
19 апр 2019 18:30,
95
Македония градяла идентичност върху фалшива основа
Снимка: БулФото

В Скопие трябва да разберат, че не могат прекалено дълго да градят идентичност върху фалшива основа, смята Георги Първанов, президент в периода 2007 – 2012 г.

Още по темата
"В началото на 20 век и далеч преди това, ние имаме една единна история. Имали сме общи цели. Населението на Мизия, Тракия и Македония има единно национално самосъзнание, независимо от различията, от тактиката и независимо от наличието на различни организации" - коментира той при  на представянето на сборника "Илиденско-Преображенското въстание през погледа на европейските дипломати", цитиран от "Фокус".

По отношение на реакциите на българските власти по спорните исторически въпроси с Македония, Първанов е категоричен, че прекалено дълго сме пазили тишина, за да не се обърка нещо в и със Скопие.

"Първо ни казаха да си траем поради референдума, за да може той да мине колкото се може по-спокойно, в зависимост от нечии очаквания. И ние премълчахме. После реагирахме сдържано на неприемливите изказвания на премиера на Северна Македония Зоран Заев, за да не пренатягаме атмосферата около българското председателство", допълни Първанов.

Той коментира и съвместната българо-македонска комисия, която трябва да реши исторически и образователни въпроси между двете страни.

Според него цялата дискусия се е свела до въпроса "Чий е Гоце Делчев", а темата за Освобождението на Македония и Одринска Тракия вече не намира място в дневния ред на обществото.

"Не мога да повярвам, как така се случи, че освобождението на Македония и Одринска Тракия, което преди 115 години беше национален идеал, беше кауза на поколения наши сънародници, беше приоритет не само на дипломацията и военните, а и на българското общество. Как така докарахме нещата до тук, темата да не може да намери място в дневния ред на обществото ни?", риторично попита Първанов.

Според него ще ни е необходима продължителна и търпелива работа, за да се наложи истината за българския исторически корен на населението от вардарския дял на Македония.

"Македонизмът, уви, беше посаден върху вековната снага на българската нация. Създаването на Република Македония е факт от българската история", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А българската идентичност не се ли фалшифицира. Лъже се безобразно, че сме потомци на траки и дивата турска орда на Аспарух, която хихи била дива персийска орда, а се забравя славянския ни език, славянските ни имена през вековете. Ако тая орда не се беше довлякла тук, морето от славянски племена днес щеше да си има държава - целия Балкански полуостров и никога нямаше да пада под турско робство. Аспарух е разцепил славяните на две
76
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баш комуниста с комунист, от тези, дето измислиха македонската нация заради Коминтерна/СССР - баш той се тюхка и пита "Какво стана?". Ами стана това, което вие направихте комунисти/БСП/АБВ. С историческите си отдели, дето писаха македонската история и македонския език и т. н.
75
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРАБГ ЗАВОЕВАТЕЛИТЕ ИДВАТ 681 ДА СЕ РАЗПОРЕЖДАТ И ДА НАЛАГАТ НА ЧУЖДИ ЗЕМИ С МНОГОВЕКОВНА ИСТОРИЯ!!!!!ПЪРВАНОВ И ВСИЧКИ,КОИТО СЕ ЧУВСТВАТ,ЧЕ СА АСПАРУХОВИ ПОТОМЦИ ДА СЕ ОБЪРНАТ НА СЕВЕРОИЗТОК ЗА ДА СИ ВИДЯТ ПРОИЗХОДА АЗИАТСКИ. ТРАКИЯ,МАКЕДОНИЯ,МИЗИЯ СА ПРЕИМЕНУВАНИ В АСПАРУХОВА БЪЛГАРИЯ,ЧРЕЗ КЛАНЕ И ИЗНАСИЛВАНИЯ.ДНЕС ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ ИЗНАСИЛВА ЗЕМЯТА НИ ОТ АСПАРУХОВИТЕ ПОТОМЦИ ЗА ДА Я ПРЕИМЕНУВАТ НА ПУТИНОВА БЪЛГАРИЯ,КАКЪВТО ИМ Е ПРОИЗХОДА!!!!!
74
4
 
16
 
! Отговори
Мафия преди 5 години
А бе Гошко,ти и твойте другари от Коминтерна,минали-слугуващи на СССР и настоящи управляващи-*** на САЩ,що лицемерни чете и се чудите,та нали вие ни продадохте и ограбихте държавата с цел лично облагодетелстване,какъв искате да е резултатът от това,а?
73
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ох тоя грозник от къде изпълзя?
72
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 13: Абе ***!Ако го нямаше това руско "робство",наречено Освобождение от турско робство,държавават България сега въобще нямаше да я има на картата на Света,а съдбата на остатъците от населението,наречено "българи" ,щеше да бъде бледо копие на тази на народа на кюрдите!Такава щеше да бъде съдбата ни,която между другото,сега "поробеното" от Русия население и "освободено" от империята ЕС,си готвим самите ние.И понеже се вижда ,че си туски провокатор,вървим и към второ туско робство!!!
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оппа,извинявайте бе другари от БСП,ВАС ВИ НЯМАШЕ В ПАРЛАМЕНТА, ЕДНО НЕЩО ЗА КОЕТО ВИ ПОЗДРАВЯВАМ ЧЕ ВИ Е НЯМАЛО В ЗАЛАТА.Е тука вече може да го цакате яко Борисов,за съжаление той се оказа мноооо незапознат с проблемът ФИРОМ и неговото славонаселение!БОРИСОВ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ НЕ СТРУВА ЕДНА МАГИСТРАЛА.
70
0
 
5
 
! Отговори
До67 преди 5 години
По важното е, Александър е потомък на Савската царица Македа която имала и давала с Цар Соломон, А Александър с своя поход отмъщава за страданията не еврейския народ от Перси и Египтяни и не случайно последната Фароунска династия на Клеопатра е от Александърови потомци. Евреите и до ден днешен ненавиждат Индийците и тяхната непоклатима и много по стара религия от Еврейската, но там в Индия Александър на камък за добро.
69
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Панос КАмЕнос НЯМА НИЩО ОБЩО С КАМЕНОВ,прочетете в българо-гръцки речник,не се излагайте.А Панос си е гръцко име.
68
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БКП в исторически план ясно,но поне са се опитали веднага още преди смъртта на Сталин да пооправят това чудовищно предателстово,обаче Борисов и ГЕРБ,И ВМРО,И БСП търпят огромна критика за безхаберието,заради доГОворът и заради айдеее на юруш гласуването в парламента на решението за просъединяване на СЕВЕРЕН!ФИРОМ към НАТО!Сега Ковачев нервен,Джамбаски гузно мълчи,а още се намират кудкудяци от ВМРО като някакъв си Сиди!Да сме минели на едно часово време с "братята "от северенфиром.....офффффф
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другия грък Каменос се застъпи за македоните ние знаем какво значи Камен за гърците подобно име не значи нищо, тъй че нищо чудно голяма част от гърците да са българи.
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСамо да не забравяме, че стария Македонски е спорна личност щото много гръцки градове са го мразели и са воювали с него други са го подкрепяли нещо подобно е сега в Украйна.
65
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми аз това го пиша от две години,как си правят гаргара с България и българите СЕВЕРНОФИРОМСКИТЕ СЪРБОМАНИ-МАКЕДОНИСТИ!!ЕДИН СЪРБОМАН НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРИЯТЕЛ НА БЪЛГАРИНА,А САМО НА ГРЪКА ПО ДЕФИНИЦИЯ!Колко пъти писах че българинът по отношение на ФИРОМ е или тотално незаинтересован нихилист,или замлатен наивник до степен на малоумие,КОЛКО ПЪТИ!А сега ето ви,Гоце Делчев "севверномакедонският"ВасилЛевси,ами другите?Вместо бой С ОРИГИНАЛНИТЕ ДОКУМЕНТИ ПО ГЛАВИТЕ ЛИГАВЩИНИТЕ ЕТО ДОКЪДЕ НИ ДОКАРАХА!
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Името Македония произлиза от Савската царица Македа от Етиопия. Идват в Европа с експанзията на Етиопската Фароунска династия в Египет на Кушиите 25 династия като фароун КАШТА, така да се каже, съвремените Гърци и Макетата са братя и сестри. И да не забравяме че точно Атеняните заради вътрешни борби помежду им, помагат на Филип Македонски да се възкачи на трона
63
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите правиха струваха и убедиха Сталин, че толкова силна Югославия на Балканите не е на добре и се създаде Македония, затуй сърбите ни мразят Тито ги направи сърбомани обаче. Aко не бяха нашите комунисти сега там щеше да е Сърбия.
62
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За първи път Македония се споменава в 15 век в западна(!) Европа, но според написаното и ако се направи анализ,се установява,че тези писания са писани около 17 век и по-късно през 18 век,по-рано няма НИЩО,никаво писание или документ за такова нещо като Македония,никога не е съществувала антична Македония или държава Македония в миналото.Македония е измислена в късното Средновековие от запада с политически и финансови цели,името се използва в най-късното Средновековие и като географско понятие
61
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 54Създаването на Македония е хитър ход от страна на комунистите иначе всичко щеше го прилапа Тито обаче той тъй ги македонизира, че още не знаят какви са и всичко е заради оня фашиcтки цар оставаме на страната на губещите и тия дето са победители пищат историята. Гледай си там джендърските неща и не се занимавай неща от които си нямаш и представа Вас демократите кой ви застави да признавате Македония нали е демокрация ?
60
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 58Грузинеца ШТАЛИНМакедония независима в 1913 г. и сега България щеше да е с Охрид, Одрин и Бяло море. Но Фердинант иска и острови и не знам си какво още за Австрия и Унгария и сега ето резултата.
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФутурологТи добре ли си?Че точно ние през соца учехме Дарвиновата теория,да - теория.Сега не знам дали учат през демокрацията Дарвин,соца изучаваше реална наука и литература,световната класика,а не шменти-капели
58
0
 
6
 
! Отговори
не си българин преди 5 години
До привет от ГерманияНа българин и през ум няма да му минат подобни щуротии!Това показва само колко не си в час за България и българите!Нищо лично,просто се пообразовай повече!Интересно,от къде знаеш български,и защо киснеш все в българските форуми!?