Развод и после: Отчуждават ли се родителите от децата си?

Как да общуваме с малките, коментират специалисти
19 апр 2019 10:20, Петя Славова
1

2025 гледания   |  Още видео
Разрушаването на човешката психика се случва по невидим начин. За съжаление, процесите могат да започнат още в ранна детска възраст, а на върха на проблемите да стоят родителите. Крехки и чупливи като сапунените балони са и децата, дърпани от две посоки от разделените родители. Как може да се противопоставим на отчуждаването?

"Кампанията "Балони на любовта" е международна. Целта е хората да чуят за "синдрома на родителското отчуждение". Това се случва, когато единият родител настрои детето срещу другия родител. Подобни отчуждени деца посягат както към наркотици, така и към насилие. Държавата не следи за изпълнението на съдебните решения при развод", отбеляза Карло Луканов от "Бащи за отговорно родителство".

В студиото на "България сутрин" той изтъкна, че в повечето случаи децата остават при майките, но обратното също се наблюдава – при бащите.

"Необходими са законодателни промени. Сегашното законодателство вкарва родителите във война. При сегашната ситуация всеки от родителите трябва да доказва, че е по-добър, а другият лош. Трябва законодателството да казва, че и двамата са еднакво добри, а който не е подходящ – законът да го доказва. В много случаи адвокатите подценяват семейното право. Те правят само това, което законът изисква. Финалното споразумение трябва да включва колкото се може повече аспекти от живота на детето", категоричен бе той.

Пред Bulgaria ON AIR Йорданка Бекирска от "Българската фондация за правата на човека" обясни, че отчуждаването може да стане волно, но може и неволно.

"Имаме посока на съдебната практика, в която с застъпва идеята, че родител, който причинява синдром на родителско отчуждение, не проявява добри родителски качества. Ако има съмнения затова, съдът назначава експертиза. След психологическите изследвания това лесно се установява. В малките населени места законодателството не се спазва поради непознаване на законите", отбеляза тя.

Според нея хората имат възможност да останат равноправни, дори след приключване на взаимоотношенията.

"Зле написаното споразумение е предпоставка за допълнителни тежки проблеми. Нуждата от подобно законодателство и спазването му се появи, тъй като бащите, след развода, започнаха да прекарват много повече време с децата си", добави Бекирска.


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
5
 
! Отговори
baikobaev преди 1 месец
В българската традиция разводът беше изключение . Много жени главно търпяха цял живот мъжкото насилие .Сега стана обратното - разводът стана почти правило.Обяснения бол! Основно родителите принасят в жертва интересите на детето за сметка на своите.Колкото и оправдан да е разводът , психотравмата у детето остава зацял живот.То може и да не тръгне по лош път , но моделът ,че можеш с лекота да скъсаш брачното свидетелство се запечетва в неговото съзнание и вероятността да се проектира в неговото се