Сред първенците в Европа: Всяко второ раждане у нас - секцио

Форум "Бременност и детско здраве" за 10-и път: Страх ли ни е от раждането?
Обновена: 19 апр 2019 12:29 | 19 апр 2019 11:30, Красимир Ангелов
51

Как да се подготвите за ключовите 9 месеца на бременност и да ги преминете в спокойна атмосфера и здраве? Отговори на тези въпроси ще дадат специалисти и журналисти по време на най-голямото събитие, посветено на бременността, раждането и родителските грижи - десетият юбилеен форум "Бременност и детско здраве".

Още по темата
"Тази година по-специалното е светският блок, който правим. Срещаме публиката с известни личности, с които ще си говорим за бременността. Насочваме вниманието към един много важен проблем – отговорният информиран избор къде ще роди майката. Ние събираме хора с призвание, отдадени на работата със семействата, посочи главният редактор на puls.bg Румяна Тасева.

По думите й българката все още се страхува от раждането. "Стремим се да преодолеем стреса около него", посочи Тасева.

Тя отбеляза в студиото на "България сутрин", че е желателно всеки предварително да се регистрира за събитието, за да има място. То ще се проведе този уикенд (20-21) в Зала 3 на НДК.

"Почти 50% от ражданията в България са със секцио. Ние сме на едно от челните места в Европа. До нас се нареждат още 5-6 държави в света. Съществена причина затова са акушер-гинеколозите. Те трябва да информират майките за рисковете от цезаровото сечение. Липсата на информация винаги води до страх. Младите семейства трябва да са максимално ориентирани що е то нормално раждане. Само когато хората са информирани, могат да вземат правилното решение", подчерта директорът на "Майчин дом" проф. Иван Костов.

Той каза пред Bulgaria ON AIR, че все по-често хората се информират от интернет.

"Там може да се намери много вярна информация, но и много измислици. Нека хората се доверяват на лекарите", подчерта за финал той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
6
 
! Отговори
loves2drive преди 4 години
Още от малка бяха казали на майка ми, че един ден ще раждам със секцио заради диоптри (късогледство). Като забременях, казах на лекаря ми в Щатите и човека за първи път го чуваше. Отидох на очен лекар, и той не го беше чувал. Децата ми се родиха нормално, очите ми са си същите. Не знам откъде тези идеи в БГ.
41
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако бебто не се роди по нормалният път ще е болнаво и кекаво. Това много добре го знаят докторетата но мангизите са по важни. Познавам много жени които са родили чрез секцио не по своя воля а по принуда, защото бебетата им са били обърнати което не им е позволило да родят нормално. Децата им вече са пълнолетни и постоянно боледуват. За предпочитане е нормалното раждане както Бог го е предвидил. Щом Бог така е решил значи така трябва да се ражда. И има защо защото се раждат здрави деца.
40
1
 
4
 
! Отговори
Ала_Бала преди 4 години
Ужасно здравеопазване. Майките са изнудвани, заплашвани и ако не се съгласят изоставяни на произвола на съдбата. Моята дъщеря роди 2 пъти по естествен начин, но само ние си знаем какъв е бил натискът за секцио и колко усилия направихме докато намерим лекарка, която не е "цезеристка" ( извинявам се за термина ) Всичко е за пари. Половината от битите по болниците медици си заслужават боя!
39
0
 
6
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
Така се вадят пари за докторите.Плащаш хилядарка и готово.
38
0
 
3
 
! Отговори
Шишо Б. преди 4 години
При такова отношение и "отговорност" в болниците, естествено че ще се страхуват!
37
0
 
3
 
! Отговори
Дани преди 4 години
До РедакторитеКакво странно имаше в глагола " Израждам " та ми сложихте *************????? Може би я чувате за първи път?
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повече в бг болница, не става, човек се учи от грешките си
35
0
 
15
 
! Отговори
Дани преди 4 години
В България се ражда секцио, защото на никой лекар не му се чака цял ден докато те ***. В 100% от случаите се пуска система за предизвикване на контакциите. При мен пуснаха системата, имах зверски контракции на 1 минута и почти никакво разкритие цели 6 часа. Пътека направиха да ме проверяват. Накрая бебето се заплете, изгубиха се тоновете и всичко завърши със спешно секцио. За моя радост детето е живо и здраво. Но от толкова зор да се роди бързо се получава така. Това в Европа го няма.....
34
1
 
5
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Важното е че се раждат българчета, останалото е без значение.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
спрете да го заплащате и ще се прилага само при необходимост.
32
1
 
9
 
! Отговори
Таню преди 4 години
Божее, в тоя нелеп сайт вaгинa е akaна дума... I'm speachless, ефенди...
31
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и моята роди в Америка, за секцио дори не стана дума, а преди това в Бг и казаха задължително секцио
30
2
 
25
 
! Отговори
Таню преди 4 години
От мои приятелки знам, че секциото (извън финансовата и планировъчна част) е до голяма степен гаранция за еластичността на вагината впоследствие. Демек, не зависиш от капризите на някоя сестра, която кой знае как ше те зашие... Отделно, приятелка, раждала по естествен път, не може да си сдържи уретрата като кихне, друга раждала секцио е с *** на 20-годишна. След това идва всичко останало - финанси, пътеки, избори на екипи и т.н.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А всяко първо римско нали
28
3
 
10
 
! Отговори
някой преди 4 години
Жената роди в Белгия, там даже не дават да се спомене секцио. Това се прави в изключителни случай, ако трябва да се гарантира сигурността на детето.
27
0
 
5
 
! Отговори
Природата преди 4 години
До rusnakДала съм ви два варианта, сами избирайте. Някой ден ще ви дам и трети вариант!
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Как да се подготвите за ключовите 9 месеца на бременност и да ги преминете в спокойна атмосфера и здраве?"Питайте баба си.
25
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз даже още не съм бременна, в момента правим опити за бебе. Обаче само като споменах за това на лекарката си, все пак отидох на преглед да видя дали всичко си ми е ок и тя ме подхвана. "Ааааа, да си знаеш. При теб без секцио няма да мине! Високи са ти диоптрите! Матката ти е малка, това било, онова било..." Ако така говори на повечето си пациентки, не е чудно, че като дойде време за раждане те си искат секцио. Защото лекарката е казала, че при тях е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!
24
5
 
20
 
! Отговори
123 преди 4 години
Ами сега като ражда за първи път на 30-35год. ,нормално е да е секцио.Преди раждаха млади на 20 год.,пращящи от здраве, с еластични тъкани-естествено ще е вагинално.Родилките и лекарите сега се застраховат
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страх ги било от феномена "раждане", пълни глупости, страх ги е от феномена "***" - какво да се прави, в такива времена живеем, кекс на всякъде и от всякъде :)