Босът на ало измамниците: От дете лъже пенсионери, 3 пъти лежал в затвора

Расте в йерархията от муле през въртач до организатор на фамилната банда
20 апр 2019 07:30, Елка Василева
199
Босът на ало измамниците: От дете лъже пенсионери, 3 пъти лежал в затвора
Снимка: архив, Dnes.bg

На 27 години, с основно образование, учил до 10-и клас, осъждан 8 пъти за телефонни измами и веднъж за взломна кражба, при която отмъкнал цветни метали. Това е профилът на организатора на разбитата банда телефонни измамници Борислав Димитров-Бобито от горнооряховския кв. “Гарата”.

Въпреки че никога не се е занимавал с бизнес и не е работил по трудов договор, Бобито демонстрира лукс, на който би завидял и столичен олигарх от кварталите в полите на Витоша. Семейният палат в кв. “Гарата” е оборудван с барбекюта, детски площадки, позлатени орнаменти и мощни автомобили.

От къщата разследващите иззеха лимузина “Мерцедес” и джип “Ауди”, ползвани от него, жена му и баща му Георги, който също е важна част от схемата на телефонните измами, пише "24 часа".

Младият мъж е в бизнеса от дете. Според данни на МВР лъже пенсионери още от 15-годишен. Току-що навършил 16, на 10 септември 2007-а е арестуван за първи път заради телефонна измама на пенсионер от Русе. Тогава малкият Борислав е само муле в схема на друг ромски клан.

Още по темата

Заради крехката му възраст и чистото тогава съдебно минало сключва споразумение с прокуратура и е наказан само с пробация. При първия арест признава и за друга измама - на възрастен мъж от Горна Оряховица. За това получава 6 месеца условно.

Това обаче не спира криминалната му кариера на телефонен измамник. През ноември 2008 година отново е арестуван за телефонни измами във Варна. Тогава заедно с баща си Георги и още 4-има души успяват да измамят няколко варненки по схемата, която действа тогава. Представят се за полицаи, които твърдят, че синът на жертвата е блъснал дете и трябва да се плати, за да бъде пуснат от ареста.

Още тогава Борислав Димитров, макар и непълнолетен, успешно влиза в ролята на полицай, адвокат и лекар, който убеждава жертвите да дават пари. В един от случаите дори заблуждава старица, че е собственият ѝ син.

“Майко, убих детенце. Детето е починало в болницата”, казва в слушалката артистичният юноша. Синът на жената дори не бил шофьор, но тя повярвала. След това с нея се свързал “адвокат”, който отново бил Бобито. Докато лъжел пенсионерите, намирал и мулета, които да вземат парите от тях и да ги донесат до Велико Търново. По това време бащата на Борислав има магазин. При акция на полицията в него са намерени и сим картите, които ало измамниците са ползвали, за да набират номерата на жертвите от Варна.

Този път Борислав влиза в поправителния дом “Бойчиновци”, защото още е непълнолетен. Заради престоя в заведението за деца бандити завършва 10-и клас. Освободен е в края на 2009 г., вече пълнолетен.

Освен телефонни измами върши и други престъпления. През 2011 г. заедно със свой приятел влизат в склад на фирма в Горна Оряховица и отмъква бобинажни проводници, кабели и цветни метали за над 3 хил. лв. Криминалистите бързо го залавят и го вкарват в ареста.

Така през април 2012-а влиза в затвора в Ловеч като рецидивист. Пуснат е предсрочно през януари 2013 г. Веднага върши нова телефонна измама, този път в Смолян, отново е спипан и е настанен в затвора в Пловдив за 9 месеца след споразумение. Пускат го през април 2014 г. и той отново се прибира в родния дом в Горна Оряховица.

И третият престой в затвора не успява да превъзпита Бобито. Той отново се залавя с телефонни измами, вече в собствена организация, която командва.

Ударите му стават все по-големи. На 8 септември Бобито отново е арестуван, след като успява да оргатнизира удар за 600 хил. лв., отмъкнати от жена в Първомай.

През март 2015 г. склададжията Албенко Методиев публикува обява в интернет, че си търси работа. С него се свързва Бобито. Звъни от румънска симкарта и му предлага да изкара малко пари. Казва му да тръгне за Първомай, откъдето да вземе пари и документи и да ги достави до град Велико Търново. Същия ден малко преди обяд бизнесменът Ангел Янков посетил баба си Елена в същия град. Тръгва си и телефонът на жената звъннал.

“Доктор Николов” й казал, че внукът й е катастрофирал, трябва да бъде опериран по спешност - единия му крак го няма, другият може да бъде спасен с поставяне на пирони, един от които струва 20-30 хиляди лева, а са нужни и скоби за гръбначния стълб. Доктор Николов е Борислав Димитров от Горна Оряховица. Елена повярвала, защото съпругът й загинал в катастрофа. Казала, че има само 500 лв., но мнимият доктор я убедил да събере каквото може от съседи, посъветвал я да не говори с никого защо са й парите. Разказал, че този, който е ударил внука й, е избягал и полицията го търси. Настоявал жената да не сваля от ухото си телефонната слушалка.

Тогава баба Елена споделя, че в дома й има каса, която е на фирмата на внука й, но не знае какво има вътре. Тогава докторът изпраща Албенко да отиде и да разбие касата, за да вземе парите. Възрастнат ажена го чакала с тесла и чук, за да успее да разбие касата. След като Албенко не успял, му дала пари да купи ъглошлайф. Тогава той успял. През цялото време Бобито му казвал какво да прави п телефона. След като отмъкнал плячката - близо 600 хил. лв., потеглил с колата си към Севлиево, където трябвало да даде парите на хора, изпратени от Борислав Димитров. Там са заловени от криминалисти, защото жената вече се била оплакала в полицията.

Присъдата на Бобито от 5 г. затвор е признесена през 2017 г., но е отменена от втората инстанция и той отново се оказва на свобода. През 2018 г., докато делото му тече на първа инстанция, следват още няколко удара на Бобито - Жасмин Куртева от София дава 420 хил. лв., а семейство от столицата е измамено с 520 хил. лв.
 


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Я да видим сега дали ще го осъдят или ще ги купи!?
113
1
 
23
 
! Отговори
SS преди 11 месеца
Проблема с тел.измами може да се реши лесно.Обаждат ми се,правя се, че се хващам на въдицата,и те ми искат пари.Изхвърлям пакет през балкона,идва мулето и го взима.Който и да го отвори нещо ще каже БУМ и тоя ще остане я без пръсти или без китки(взависимост колко съм го дозирал)И така като пострадат няколко човека,никой няма да знае какво взема,пари ли бомба ли.Само, че ще кажат, че не е хуманно,и мен ще ме осъдят.
112
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А за Иванчева, при липса на всякакво доказателства - 20 години! Това е "правосъдието" у нас!
111
2
 
27
 
! Отговори
художника преди 11 месеца
Я да видим сега дали ще го осъдят, като Иванчева? Дали ще му конфискуват имуществото или БХК ще го отърве с адвокатите си?
110
2
 
39
 
! Отговори
Правосъдие? преди 11 месеца
Тази статия е още едно доказателство за некадърната ни правосъдна система! Да откраднеш 640 000 лв. и на втора инстанция да те оправдаят си е правен и всякакъв абсурд! Освен това тези "споразумения" и "предсрочни освобождавания" са гавра с ощетените. Но за съдебна реформа у нас вече не се и говори...
109
2
 
27
 
! Отговори
до 100 преди 11 месеца
Точно така е!Тия ще ги осъдят за по няколко годинки,ще излязат след 2-3.И тъй като няма да има желаещ да закупи имотите им от НАП,то после те пак ще живеят в тези имоти на символичен наем.Наема официално ще си го плащат от помощите за безработни и детските,а иначе пак ще си мамят и крадат до следващия път,когато ги хванат.И те така.....
108
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Толкова години измами,затвор,измами....,и пак по малко от апартамент с асансьор,и тераса.Мъка.
107
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Последните две цитирани суми - приблизително по половин милион лева на човек, са огромни и непосилни за поне 95% от населението на България. След 1997-ма година спестяванията в банките изгарят, което ще рече, че това са пари, събирани през последните 20 години, след стотици реформи и преразпределяне на доходите в полза на едрия капитал. Това ромче на снимката не е арестувано без повод, но подобни суми в брой, някакси дори съобразени с медиите, е много съмнително.
106
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Толкова много провинения,измами,кражби и е навън.И не само той.Не виждам защо казват ,че хората като отидат в Америка си сбъдват мечтите.Елате тук,тук може да убивате,крадете,мамите,изнасилвате и да не бъдете наказан.Раят за всички с престъпно съзнание.Освен това дори да бъдат осъдени няма система,която да им отнеме имотите изградени от нашите пари."

Съдиите в България са много пpoкaжени - как може да опpaвдаваш "роми" рецидивисти - това и еничарин не би го направил
105
1
 
27
 
! Отговори
Гледна точка преди 11 месеца
СПОРАЗУМЕНИЕТО ТРЯБВА ДА ВАЖИ САМО ЗА ПЪРВА ПРИСЪДА. За второ престъпление да отпада.

Съдът да не е пазара в Обеля? За това е съд защото работата му е да съди, а не да сключва споразумения. Той убил, доказателствата са НЕОСПОРИМИ, той си признава и хоп половината присъда пада???
104
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Щом са знаели кой извършва всички ало- измами, защо не са го арестували досега?
Защо чак сега?
103
4
 
12
 
! Отговори
Хахахааа преди 11 месеца
Този е готов за президент на българия!
102
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И сега като арестували главатаря ще спрат ли телефонните измами? От статията излиза, че всички золуми ги вършил горнооряховският ало- апаш, който вече е заловен.
101
1
 
26
 
! Отговори
sid преди 11 месеца
Системата е сбъркана.Не се проверяват щателно хората,които работят в нея.От престъпник няма как да искаш справедлива присъда.От престъпник няма как да искаш да предаде друг престъпник,който го храни или му е шеф.От престъпник няма как да искаш той да не корумпиран след като ти си.Не само държавата е сбъркана,наложиха ни такъв морал и ни го набиват в главите ,че е правилно.Законите ще станат след време като фантастика съществувала някъде в миналото.
100
0
 
20
 
! Отговори
до 112 преди 11 месеца
То е достатъчно да въведат математическо сумиране на присъдите за всяко отделно извършено престъпление,кво чак на трето?Убрал 50 баби,50 пъто по 2 години е равно на 100 години затвор.При призната вина на половина,демек 50 години в дралголника.Халал да му са!
99
2
 
7
 
! Отговори
Гледна точка преди 11 месеца
Виновни за състоянието на съдебната ни система са виновни червеният независим съд. Там са се окопали партизани и водят война с обикновенят човек.

Долу червените съдии!!
98
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Накарали го да признае всичко това или наистина е извършил всичко това?!

В цяла Бг се извършват телефонни измами от години, пък накрая само 1 човек стои зад тях- Бобито? Много големи суми давали тия хора, бе- 400- 500 хиляди на калпак, мятат ги ей- така с лека ръка, щото са прости и наивни? Не вярвам. Простият и наивният не би могъл да натрупа такова състояние.
Някой да не си помисли нещо друго, не, аз само си питам.
97
1
 
12
 
! Отговори
просто е преди 11 месеца
СПОРАЗУМЕНИЕТО ТРЯБВА ДА ВАЖИ САМО ЗА ПЪРВА ПРИСЪДА. За второ престъпление да отпада. Иначе става удобство за престъпниците -крадеш ,признаваш ,лежиш ца сметка на данъкоплатците ,излизаш крадеш , признаваш ,пак си на хотел-пансион и т.н.
96
0
 
13
 
! Отговори
24271 преди 11 месеца
Няма как да отлагат правилото за третата присъда. Всички законодатели са наясно. Всички в съдебната система са наясно. Всички в следствието и полицията са наясно. Хайде, момчета, направете наложителната неизбежна крачка! Докато не въведат това правило, съд, следствие, прокуратура, полиция, парламент и министерствата са съъучастници на престъпниците в България.
95
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
абе вий ся ли прогледнахте че тоз е в далаверата. Или щото по избори той е касиера и ви се отчита за гласовете...