Босът на ало измамниците: От дете лъже пенсионери, 3 пъти лежал в затвора

Расте в йерархията от муле през въртач до организатор на фамилната банда
20 апр 2019 07:30, Елка Василева
199
Босът на ало измамниците: От дете лъже пенсионери, 3 пъти лежал в затвора
Снимка: архив, Dnes.bg

На 27 години, с основно образование, учил до 10-и клас, осъждан 8 пъти за телефонни измами и веднъж за взломна кражба, при която отмъкнал цветни метали. Това е профилът на организатора на разбитата банда телефонни измамници Борислав Димитров-Бобито от горнооряховския кв. “Гарата”.

Въпреки че никога не се е занимавал с бизнес и не е работил по трудов договор, Бобито демонстрира лукс, на който би завидял и столичен олигарх от кварталите в полите на Витоша. Семейният палат в кв. “Гарата” е оборудван с барбекюта, детски площадки, позлатени орнаменти и мощни автомобили.

От къщата разследващите иззеха лимузина “Мерцедес” и джип “Ауди”, ползвани от него, жена му и баща му Георги, който също е важна част от схемата на телефонните измами, пише "24 часа".

Младият мъж е в бизнеса от дете. Според данни на МВР лъже пенсионери още от 15-годишен. Току-що навършил 16, на 10 септември 2007-а е арестуван за първи път заради телефонна измама на пенсионер от Русе. Тогава малкият Борислав е само муле в схема на друг ромски клан.

Още по темата

Заради крехката му възраст и чистото тогава съдебно минало сключва споразумение с прокуратура и е наказан само с пробация. При първия арест признава и за друга измама - на възрастен мъж от Горна Оряховица. За това получава 6 месеца условно.

Това обаче не спира криминалната му кариера на телефонен измамник. През ноември 2008 година отново е арестуван за телефонни измами във Варна. Тогава заедно с баща си Георги и още 4-има души успяват да измамят няколко варненки по схемата, която действа тогава. Представят се за полицаи, които твърдят, че синът на жертвата е блъснал дете и трябва да се плати, за да бъде пуснат от ареста.

Още тогава Борислав Димитров, макар и непълнолетен, успешно влиза в ролята на полицай, адвокат и лекар, който убеждава жертвите да дават пари. В един от случаите дори заблуждава старица, че е собственият ѝ син.

“Майко, убих детенце. Детето е починало в болницата”, казва в слушалката артистичният юноша. Синът на жената дори не бил шофьор, но тя повярвала. След това с нея се свързал “адвокат”, който отново бил Бобито. Докато лъжел пенсионерите, намирал и мулета, които да вземат парите от тях и да ги донесат до Велико Търново. По това време бащата на Борислав има магазин. При акция на полицията в него са намерени и сим картите, които ало измамниците са ползвали, за да набират номерата на жертвите от Варна.

Този път Борислав влиза в поправителния дом “Бойчиновци”, защото още е непълнолетен. Заради престоя в заведението за деца бандити завършва 10-и клас. Освободен е в края на 2009 г., вече пълнолетен.

Освен телефонни измами върши и други престъпления. През 2011 г. заедно със свой приятел влизат в склад на фирма в Горна Оряховица и отмъква бобинажни проводници, кабели и цветни метали за над 3 хил. лв. Криминалистите бързо го залавят и го вкарват в ареста.

Така през април 2012-а влиза в затвора в Ловеч като рецидивист. Пуснат е предсрочно през януари 2013 г. Веднага върши нова телефонна измама, този път в Смолян, отново е спипан и е настанен в затвора в Пловдив за 9 месеца след споразумение. Пускат го през април 2014 г. и той отново се прибира в родния дом в Горна Оряховица.

И третият престой в затвора не успява да превъзпита Бобито. Той отново се залавя с телефонни измами, вече в собствена организация, която командва.

Ударите му стават все по-големи. На 8 септември Бобито отново е арестуван, след като успява да оргатнизира удар за 600 хил. лв., отмъкнати от жена в Първомай.

През март 2015 г. склададжията Албенко Методиев публикува обява в интернет, че си търси работа. С него се свързва Бобито. Звъни от румънска симкарта и му предлага да изкара малко пари. Казва му да тръгне за Първомай, откъдето да вземе пари и документи и да ги достави до град Велико Търново. Същия ден малко преди обяд бизнесменът Ангел Янков посетил баба си Елена в същия град. Тръгва си и телефонът на жената звъннал.

“Доктор Николов” й казал, че внукът й е катастрофирал, трябва да бъде опериран по спешност - единия му крак го няма, другият може да бъде спасен с поставяне на пирони, един от които струва 20-30 хиляди лева, а са нужни и скоби за гръбначния стълб. Доктор Николов е Борислав Димитров от Горна Оряховица. Елена повярвала, защото съпругът й загинал в катастрофа. Казала, че има само 500 лв., но мнимият доктор я убедил да събере каквото може от съседи, посъветвал я да не говори с никого защо са й парите. Разказал, че този, който е ударил внука й, е избягал и полицията го търси. Настоявал жената да не сваля от ухото си телефонната слушалка.

Тогава баба Елена споделя, че в дома й има каса, която е на фирмата на внука й, но не знае какво има вътре. Тогава докторът изпраща Албенко да отиде и да разбие касата, за да вземе парите. Възрастнат ажена го чакала с тесла и чук, за да успее да разбие касата. След като Албенко не успял, му дала пари да купи ъглошлайф. Тогава той успял. През цялото време Бобито му казвал какво да прави п телефона. След като отмъкнал плячката - близо 600 хил. лв., потеглил с колата си към Севлиево, където трябвало да даде парите на хора, изпратени от Борислав Димитров. Там са заловени от криминалисти, защото жената вече се била оплакала в полицията.

Присъдата на Бобито от 5 г. затвор е признесена през 2017 г., но е отменена от втората инстанция и той отново се оказва на свобода. През 2018 г., докато делото му тече на първа инстанция, следват още няколко удара на Бобито - Жасмин Куртева от София дава 420 хил. лв., а семейство от столицата е измамено с 520 хил. лв.
 


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
18
 
! Отговори
Ремзи преди 1 месец
Бобито е бъдещето на България
15
1
 
24
 
! Отговори
Обективен преди 1 месец
на 16 в затвора и после пак и пак, а в момента е на 27.... Че кога му е останало време толкова да разбогатее? И как така на данъчни и държава не им е направило впечатление такова имотно състояние при 27-годишен, неук ром?
Що ми се струва, че тоя е само бушон ? Вярно, по-главен бушон, а "електортехника" се крие някъде ?
Инак, сега му дайте една пробация, че да се научи да не прави така друг път!
14
0
 
39
 
! Отговори
Fck преди 1 месец
Ама хорааааа. Това романче не е никак смешно. Държавата на абсурдите хваща Бобито хиляди пъти и пак го пуска. Този човек е скапал живота на адски много хора. Той вече не е за затвор а за СВ. Петър . Демек трябва някой да го убие за да престане неговия живот на генгста-измамник. Незнам що за съд би пуснал за "добро държание" такъв ненормалник.
13
1
 
39
 
! Отговори
Васил преди 1 месец
И какво излиза,полицията го е заловила над 10 пъти,но си е плащал на съдийте продажни,и си е излизал без да лежи в затвора.Е там е най големия тумур в държавата,гнусния съд и продажни съдий,трябва всички съдий да са в затвора а не те да съдят...
12
0
 
24
 
! Отговори
Waffen SS преди 1 месец
""Босът на ало измамниците: От дете лъже пенсионери""",а те от деца му вярват.Ама какво им става на тези пенсионери ,че са толкова доверчиви.Къде е държавата през цялото това време,защото това продължава повече от 15 години
11
2
 
27
 
! Отговори
Съвременник преди 1 месец
При ромите не е така както се пише по медиите.При тях за да се занимаваш с каквото и да е,трябва да искаш разрешение от босът на кланът,и да му се отчиташ.А пък босът на кланът се отчита на босът на ,,Мешарето'',Мафия от всякъде.А тук гледам се представят някакви герои като свободни електрони.Няма такова нещо.Вие как мислите ? Каква е ролята на тяхният Парламент? Да пушат цигари,и да пият кафета ли? Тези хора са организирани до ,,N''-та степен,иначе не биха управлявали България чрез лобито си.
10
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма такова правосъдие! Многократно залавян и освобождаван. Магистратите явно са на хранилка и са не по-малко виновни!
9
7
 
7
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 месец
До HeinrichHimmler 6 Ех ти комуняга не превъзпитан.Така ще си умреш с прост..ията.Какво общо има тук Бойко ?
8
8
 
11
 
! Отговори
Русия преди 1 месец
Гербераст
7
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оставете човека намира, таман е тръгнал добре да събира стаж за пенсия.
6
0
 
58
 
! Отговори
ай сиктир преди 1 месец
На всички е ясно, че тези само това могат въпроса е къде е била властта през цялото това време. Нямат никакъв трудов стаж, никакъв легален бизнес, не декларират доходи и точно в това е разковничето. Местните общинари къде са гледали докато са вдигани къщите нима не са знаели, че тия не работят защо не са подали сигнал до НАП и другите органи които се занимават с това и при всичко това кажете,че има държава?!?!?!
5
0
 
68
 
! Отговори
Американ преди 1 месец
В Америка третата присъда е доживотна, но глупаците-българи държат рецидивистите на свобода, че са им много мили..
4
3
 
21
 
! Отговори
V преди 1 месец
ПОПАДНАЛ В ЗАТВОРА И СТАНАЛ ЧОВЕК. Там в академията по престъпност овладял занаят ,а не кетап и излизайки на свобода станал милионер .Само от занаят .Тва само двама човека са го правили в България .Тоя и Вежди .Без фирми само от занаят милионери :)))
3
15
 
26
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 1 месец
Този е само пионка , босът е Бойко или някой до него! Да горите в Ада всичките!
2
0
 
91
 
! Отговори
Totenkopf преди 1 месец
След, като му видях кариерата, първото което ми идва на ум е - прокурора и съдята, с които е сключвал споразуменията, трябва да лежат и те в затвора може би в една килия даже.
1
0
 
60
 
! Отговори
Съдията. преди 1 месец
Да живее правосъдната система! Да живее правдата! Да живее справедливостта! Да има 523-та и 524-та заплата в края на годината за всички магистрати, чистачки, портиери и гавази в нашата отлична правораздавателна система.