Да си на над 80 и още да работиш като лекар, дори и на смени

Над 50% от лекарите у нас през 2016 г. са били на възраст над 55 г.
Обновена: 20 апр 2019 10:17 | 20 апр 2019 09:56, Елка Василева
59
Да си на над 80 и още да работиш като лекар, дори и на смени
Снимка: Дойче веле / И. Божилова

Тя е на 81. Той е на 85. Двамата са педиатри и още работят на смени в болница. В България лекарите над 70 години са доста на брой. Въпреки че мнозина продължават да работят от любов към професията си, данните са тревожни.

Д-р Петра Дрянкова сяда зад волана и подкарва колата си от квартал "Южен" в Пловдив до МБАЛ "Св. Мина". В болницата тя се качва на четвъртия етаж и поема смяната си в Детското отделение. Приема деца, назначава лечение, проследява неговото изпълнение, отчита изследвания, издава епикризи, изписва лекарства, дава указания на родителите, следи за работата на сестрите. Д-р Дрянкова дава и нощни дежурства. Въпреки че вече е на 81 години, разказва Дойче веле.

Нощните дежурства не са никак редки, защото лекарите в Детското отделение на тази общинска болница са само четирима. А неотдавна 32 медицински сестри подадоха предизвестие за напускане заради твърде ниските заплати - под 600 лева. Заплатите на санитарките бяха само с 20 лева по-ниски (те са назначени на минимална работна заплата, която на 1 януари 2019  бе вдигната на 560 лева). Понеже и други болници с подобен бюджет се разбунтуваха, в края на февруари бе обявено, че кабинетът отпуска 30 милиона лева за увеличение на възнагражденията им. Така че сестрите останаха. Засега.

Само в Пловдив има 272 лекари на възраст над 70 години

Лекарите от "Св. Мина" не участваха в протеста. Но д-р Дрянкова се включи - в знак на подкрепа. Заплатите на лекарите в тази общинска болница също не са високи - всички са под 1000 лева. Но повечето от тях са пенсионери. И парите им стигат, защото получават и пенсии. Само с пенсията си обаче те не биха могли да се справят. И затова продължават да работят.

Броят на практикуващите лекари в България в пенсионна възраст е доста висок. И ниските пенсии са една от основните причини за това. Според справка на Българския лекарски съюз от края на 2016 година застаряването на лекарите в България добива драматични измерения - през 2016 над 50% са били на възраст над 55 години, като една трета от тях са били над 60 години или в предпенсионна възраст. 8% от всички активно работещи лекари в страната пък са на възраст над 70 години. А медиците, които са под 30 години, са само 5%. Тези данни са тревожни. Днес ситуацията не се е променила особено.

Оказва се, че д-р Петра Дрянкова е една от 2491 медици, които продължават да работят, въпреки че са навършили годините за пенсия. В Пловдив, където работи тя, практикуващите лекари над 70-годишна възраст са общо 272 души. Българският лекарски съюз може би трябва да въведе още една възрастова графа в справките си. Защото д-р Дрянкова е надхвърлила не само 70-те, но и 80-те години.

"Ако остана вкъщи, сигурно ще умра"

Проф. д-р Борис Бойкинов също. Той дълги години завежда отделението по педиатрия в Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив. Има огромен авторитет и е добре познат не само в Пловдив. Днес проф. Бойкинов продължава да работи на две места - в частната болница "Медлайн" и на половин бройка в "Св. Мина" в Пловдив. Неговата пенсия, за разлика от тази на д-р Дрянкова, е възможно най-високата, отпускана от НОИ. Тук финансовият мотив не е съществен. Друга е причината, караща го да продължава да работи. "Ако остана вкъщи, сигурно ще умра", казва 86-годишният професор.

Но как се справят възрастните медици днес? Все пак двамата са завършили своето образование преди половин век. А през годините навлязоха нови технологии, в медицината имаше немалко революции.

Д-р Дрянкова се пенсионира през 1993-та. Първоначално живее 15 години на село. Но малко след това е принудена да се върне на работа, тъй като в живота ѝ се появяват извънредни разходи. "През цялото това време не съм спирала да чета, да следя новостите", казва тя. Когато се връща на работа преди пет години, първо се сблъсква с компютрите. По обясними причини до 1993-та не ѝ се е налагало да работи на компютър. Детската лекарка си записва прилежно всички указания, дадени от колегите, репетира на сухо у дома и когато застъпва първото си  дежурство след дългата пауза, вече знае как да се справи. Днес тя пише сама епикризите, а вкъщи има лаптоп, от който научава последните медицински новости. "Не ми тежат нощните дежурства", казва д-р Дрянова. "Не мога да спя в отделението, винаги съм нащрек", добавя тя.

Проф. д-р Бойкинов още помни с подробности първите си години в болницата в Устово - днес квартал на Смолян. Не е забравил възрастните си колеги и всичко, което е научил от тях. "Учил съм се и от стажантите, и от пациентите", казва той. "Една от най-големите грешки, които може да направи един лекар в контакта с пациента и близките му, е да дава безспорна наглед твърда прогноза. Няколко случая помня, в които големи специалисти от онова време отписваха деца, които впоследствие се оправяха", казва той и добавя, че в такива случаи шокът у близките е огромен. "Всяка болест протича в условията на различен организъм, с различно отношение, колкото и да е еднаква диагнозата, не можеш да кажеш със сигурност как ще се развие", подчертава професорът.

Той твърдо защитава тезата си, че теорията е важна, но много по-важна е практиката и многото пациенти. За него медицината е изкуство. Проф. д-р Бойкинов съжалява за днешното устройство на здравеопазването в България, което според него е стъпило на клиничните пътеки, правени не от специалисти, а от чиновници. Той не може да се примири с търговския характер на медицината в момента, но тъжно осъзнава, че това е реалността. Д-р Бойкинов много обича работата си и затова продължава да работи и днес.

"Докато посъбера някой лев за старини..."

"Много обичам медицината", казва и д-р Дрянкова. "Обичам да помагам, да лекувам. Така се чувствам полезна. Децата ми пораснаха, съпругът ми почина преди 21 години, приятелките ми ги няма вече. Имам една котка у нас и... болницата." А колко още смята да работи? Д-р Дрянкова отговаря съвсем прагматично: "Докато изплатя заема, който взех за ремонт на жилището ми и докато посъбера някой лев за старини..."

И все пак: любовта към професията и финансовият мотив не са единствените причини, поради които много възрастни лекари в България продължават да практикуват професията си. Не са никак малко онези, които го правят поради острия недостиг на медици в много райони на страната. Най-много лекари на възраст над 70 години практикуват в Силистра, Смолян, Търговище, Враца, София-област.

 


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
3
 
! Отговори
до 53 преди 2 седмици
В болницата ни лекари до 40 години са 4-ма.Повечето сме на 50-55 години.Има и пенсионери,но те на никого не пречат,защото желаещи да работят медицина няма.Ако не са пенсионерите няма да вържем графика.А никога няма да забравя как педиатър пред пенсия ми показа фиш за заплата-за цял щат 625 лева за месец.Затова няма лекари,разбираш ли?И няма и да има-педиатърът учи 6 години медицина и 4 години специализира педиатрия-та общо 10.Тази професия ще остане в историята!
53
5
 
1
 
! Отговори
Tihchovek17 преди 2 месеца
Заради такива бабушерки, младите хора ще бягат в чужбина и още как. Хора, като тази... не са в крак с новостите, не са работоспособни, алчни до мозъка на костите си, а на всичкото отгоре не дават път на младите! Искала да си поднови жилището?! От 1993 година до 2014-та е могла да живее с пенсията, след което са се намерили будали да я назначат и да взима пари, а това че родителите на болните деца сигурно са пропищяли от нея - много важно... В частна болница няма никога да я назначат на работа!
52
2
 
1
 
! Отговори
Tihchovek17 преди 2 месеца
До Анонимен
Зависи какво е качеството на работата ти, особено като се работи с деца!
51
0
 
7
 
! Отговори
Лилия Ангелова преди 2 месеца
А знаете ли, че в болницата на Девин работи като редови лекар една лекарка, безумно обичаща професията си, която е на 86години.Тя е от гр.Плевен, ендокринолог и се казва доц.д-р Лилия Клечкова. Напишете за нея и за другите всеотдайни лекари, които забравят възрастта и умората, за да спасяват човешки животи.Пишете глупости
и величаере всякакви чалгаджий и престъпници, а не обръщате внимание на истинск

и стойност
ни хора.
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За доктор-бива, по-лошо ако се наложи в детски градини, шофьори или пък пилоти да работят над 70те. За самите пенсионери също е по-добре да правят нещо, а не да мрънкат цял ден, само че да не е по-принуда, а да се чувстват полезни и между хората
49
14
 
4
 
! Отговори
читател преди 2 месеца
Любов къв професията или км парите?
пенсия + заплата, не е лошо?
Интересно, защо в частните болници няма такива геронти?
48
3
 
3
 
! Отговори
абс преди 2 месеца
КАТО ЧЕТА ДОЙЧЕ ВЕЛЕ И ФРАНСПРЕС-ПОВРЪЩАМИСЕ ВЕДНАГА СПИРАМ ДА ЧЕТА ЗАЩО Г-ДА ЖУРНАЛИСТИ НЯМА ЛИ БГ-ДЕЛЕ ИЛИ БГ-ПРЕС ИЛИ НЕ СТЕ СПОСОБНИ ДА ПИШЕТЕ ВИЕ ЗАЩО СЕ КРИЕТЕ ЗАД ТЕЗИ ЛЪЖЦИ
47
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лошо, много лошо.
Не трябва да си пророк да видиш на къде вървим.
46
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 47

Напротив, много общи неща има тук с политиката!
Само да попитам, що не бягат митничари да работят в чужбина, в богатите държави?
ЗАЩО?
45
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз пък съм на 62 и още го тургам на булката. Е, понякога, и един рунд само. Не като преди,три рунда задължително, понякога и повече. Стигал съм до 6. Но това беше преди
40 години.Забравих да поясня, булката е на 39, много секси.
44
6
 
2
 
! Отговори
До 44 преди 2 месеца
Защо задаваш безмислени въпроси? Политиката тук няма много общо. Хората по цял свят, вкл. и България, бягат към държави, където заплащането е по-добро, а това са богатите държави, които са успели да забогатеят за сметка на по-бедните държави или като Катар и другите там, имат много нефт или нещо подобно.
43
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има професии и професии. Лекари, учители, ... те обикновено могат да работят и след навършването на пенсиоона възраст. В други професии не става. Тъжното е, че няма кой да замени пенсиониращите се учители и лекари. Младите за нищо не стават, малко са тези, които имат желание и талант. Ако човек трябва да се оперира и поразпита кой е най-добрият лекар в България за тази операция, едва ли лекаря ще е под 60 годишна възраст, а често и над 70 години.
42
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 43

Заплата + пенсия = 3000 лева - това да не са ти пенсионираните полковници от ДС бре?
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ХА-ХА-ХА !!!

А накъде бягат младите специалисти, масово?
И то не само с медицинска специалност.
Към любимата ти русия ли?
Или към куба, северна корея, никарагуа?
М?
Кажи, дрогарю!
Не бой се!
40
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Заплата + пенсия = 3000 лева. Не е зле като пенсията е сигурна даже и при уволнение. Дай боже на всеки.
39
3
 
9
 
! Отговори
Така е .. преди 2 месеца
Тази статия не е случайна. Скоро ще стане ясно.
38
8
 
8
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 2 месеца
Не само че работят , ами и коли карат. Нормално ли е ?
37
3
 
7
 
! Отговори
геноцид преди 2 месеца
защо се предлагат вредни храни на пазара като се знае,че са вредни
36
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма лошо - нека работи щом иска и щом има хора, които се доверяват на знанията й. Лошото е, че с такива изключения се натрапват решения за работа да живот! Практиката показва, че след подобни статийки се започват едни разговори и винаги следва увеличаване на пенсионната възраст.
35
2
 
16
 
! Отговори
Патриотичен лекар преди 2 месеца
до Анонимния 18

Във времето, когато всички (уж) имахме "равни" заплати, лекарите получаваха 220 лева, а шлосер (VI-ти разряд) - 600 лева!

То не че и сега работническата "аристокрация" не е много по-напред с материала, де...