Един есаул пази наследството на донските казаци край Варна

Казашко е "младо" село, преобладават хората в трудоспособна възраст, с малки деца
20 апр 2019 09:46, Елка Василева
24
Един есаул пази наследството на донските казаци край Варна
Снимка: архив, Булфото

Само на 3 километра западно от Варна лудешката забързаност на днешния ден изчезва. В това спокойно кътче, далеч от шума и суетнята на туристическите центрове, живеят наследници на донски казаци. Който се отбие в село Казашко, бива посрещнат от единствения в страната ни есаул. Само че, ако някой очаква да види казашки майор с брада до кръста, ботуши до коленете и руска шашка в ръка, ще остане крайно изненадан. Есаулът всъщност е усмихната и хубава млада жена. Освен че има чин майор, Гергана Петкова е и атаман за своите съселяни, тъй като седи на кметския стол вече 19 години.

Казаците се заселват на брега на Варненското езеро през 1905 година, разказва в интервю за БТА Петкова. Всъщност, това са потомци на етническите казаци-староверци, наричани още некрасовци. Тяхната история в родината-майка - Русия, е свързана с духовните и политическите борби през 17 век и едно от най-силните религиозни течения - старообрядчеството. Казаците-некрасовци са потомци на донските казаци, които през 1707-1708 година са взели участие в антифеодалното движение на крепостните селяни. Те се изселват от родината си заради реформите на Петър Велики и патриарх Никон. Своеобразните мигранти, задължително носещи със себе си библия и икона, зографисана върху липово дърво, се заселват най-вече в румънска Добруджа.

Наследниците на тези казаци идват в България още през 1897 г., пояснява Петкова. Тогава мисията им има по-скоро разузнавателна цел - да видят дали ще намерят подслон и дом у нас. А са искали да се махнат от Румъния, тъй като тогава в страната започва официална регистрация на населението и поголовна ваксинация на новородените. Всичко това за казаците явно са били дяволски ритуали и те категорично отказвали да бъдат включвани в инициативите на властите. При идването си в България "разузнавачите" отиват в София да молят тогавашните български управници да им бъде дадена земя. Били са приети много радушно, като руски братя, и им е казано, че ако се съберат поне 50 семейства, ще бъдат оземлени, разказва Петкова.

Естествено, преселниците минават през серия перипетии, на в крайна сметка през 1905 година първите вече се настаняват край Варненското езеро и се представят на тогавашния кмет на Варна д-р Ангел Пискюлиев. Три години по-късно махалата им официално е призната за населено място, защото вече наброявала повече от 50 къщи. Така, известното сред варненци Село на брадатите рибари или Руското село, се сдобива с официалното име Казашка махала. До 50-те години на миналия век жителите на селището са живеели доста затворено, признава Петкова.

Занимавали са се основно с рибарство и отношенията им с българите са се свеждали най-вече до търговски сделки. Въпреки тази изолация те са имали вземане-даване лично с цар Борис Трети, казва Петкова.

Всъщност, историята звучи по-скоро като приказка, а не като истински случай. При една от разходките си около Варна и езерото владетелят вижда много лодки и деца, които си играят около тях. Царят слязъл при малчуганите и ги разпитал какви са и на кого са лодките. После помолил едно от децата - син на майстора-лодкар на селото, да го заведе при баща си. Естествено - възрастният казак, за разлика от децата, веднага се е усетил кой стои пред него, обяснява Петкова. Царят си поръчал лодка и си заминал.

Когато майсторът бил готов, натоварил рано-рано една сутрин в нея сина си и двамата отплавали към Евксиноград. При акостирането охраната на двореца ги арестувала и макар че бащата обяснил защо са навлезли в забранената територия, ги изгонили да си ходят пеша към селото. Когато докладвали на царя обаче, той веднага разпоредил бащата и синът му да бъдат върнати обратно. Охраната догонила двамата, пак им изкарала акъла, но било вече за добро, разказва Петкова.

Борис Трети им заплатил много добре, а на бащата дал лично майсторско свидетелство. Така Конрат Данаилов станал единственият казак с майсторско свидетелство. Малкият му тогава син - Фома, пък наследявайки занаята, години по-късно направил небезизвестната ладия "Перун", с която са извършени три плавания в края на 80-те години на миналия век. След случая с лодката Борис Трети често посещавал казаците, споделя още Петкова. Дори заради тях разпоредил да бъде построена жп гарата на село Тополи.

До началото на 50-те години на миналия век казаците си остават абсолютно затворена общност. Всъщност кръгът е разчупен от най-великата сила - любовта. Заради романтична слабост на един от казаците в селото влиза първата снаха-българка. И като повлича крак, днес, 70 години по-късно, почти всяко семейство в селото е смесено, казва Петкова. Няма лошо, тъй като при нас почти всеки ден в годината е празник, коментира кметът-есаул. Уточнява, че църковните празници се отбелязват по два пъти. При смесените бракове е така - трябва да уважиш празника на единия, а след 14 дни отбелязваш същия празник, но заради другата половинка от семейството, отбелязва атаманът.

Въпреки че изолацията на общността отдавна е в историята, и до днес, когато влезе чужд автомобил в селото, ми звънят и ми съобщават накъде са отишли "чужденците", казва Петкова. И с въздишка риторично пита какво се очаква да направи един редови кмет в такъв случай. Веднага след това разказва за един от най-атрактивните си предшественици на кметския стол - дядо Володя. Тъй като единственият вход в селото /освен по вода, разбира се,/ е през жп прелеза, старият казак редовно стоял там. При това с пушка в едната и шашка в другата ръка. Страховитият кмет лично питал приходящите каква работа имат в Казашко и или ги пускал, или не ги пускал, по свое усмотрение. "Е, и аз ли да грабна пушката, когато дойдат непознати?!", пита настоящият атаман на селото.

На въпрос за спазването на заветите на атаман Игнат Некрасов, Петкова казва, че те до голяма степен вече са останали в историята. Уточнява, че тези своеобразни казашки разпоредби са заимствани от десетте Божи заповеди и са се спазвали стриктно до преди около 200 години. Съгласява се, че Некрасов доста е поразширил бройката им /до 47/, а и откъм строгост никак не лъже. Петкова допълва, че въпреки отминалите векове, все още актуално звучат заповедите за уважение към старите хора, защита на децата, всеки да помага на сираци и страдащи, без обаче да тръби какво е направил или колко е дал.

В историята на варненските казаци има още едно преселване, разказва още Петкова. През 1946 година в селото пристига представител на Съветския съюз и казва, че който желае да се върне в старата родина, ще бъде приет и оземлен. Тръгват около 60 семейства, които се заселват на територията на днешна Украйна, около Херсон и Николаев. Заради това поредно казашко преселване, днешните жители на селото всъщност имат роднини в Молдова, Украйна и Русия, включително и в Сибир, казва кметът.

За собственото си звание есаул Петкова разказва, че го получава през 2006 година. Тогава в селото пристига един казашки генерал, доведен от руския генерален консул във Варна по това време - Анатолий Щелкунов. "Явно е бил впечатлен от това, което правя за съхраняването на традициите и запазването на тази общност, защото след няколко месеца ме извикаха в Москва и ми дадоха званието за заслуги", казва Петкова. Допълва, че като атаман винаги залага на културната дипломация. А униформата слага, когато в селото ще идват висшестоящи и когато присъства при провеждането на казачия кръг - отчетно съвещание, събиране, което обикновено се случва зад граница.

Днес Казашко е "младо" село, тук преобладават хората в трудоспособна възраст, с малки деца, разказва Петкова. Е, старите казашки къщи - варосани в бяло и с малки прозорчета, вече ги няма. В историята са и старците с бради до кръста, които са били по-склонни да им отрежат главите, нежели брадите. Във всеки дом обаче има руска баня - макар и не опушена, а в бяло, запазена е и традицията за чая след напарването, въпреки че не е направен точно в самовар.

Казашко си е модерно, съвременно село от 21 век, казва Иванова. Жителите му имат фолклорен състав, отбелязват задружно празници и църковни чествания. Сега кметът крои планове и как да им осигури нов крайморски парк. Хора, които си знаят миналото, помнят го и се интересуват от него, няма как да нямат бъдеще, е философията на единствения атаман в България, който признава, че с Божията помощ, е готов да води хората си, докогато му имат доверие.

 


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 2 месеца
До Фармацевт,

За теб етикетчетата са важното. За нас какво има зад тях.
За съжаление някога Българите се разделили. Аспаруховите се покръстили и станали Източно православни, други отишли на Запад и станали католици, трети останали край Волга и като се присъединили към татарите приели исляма. Другото им име кумани, с които Калоян разбива Латините.
Има картина Казаците пишат писмо на Турския Султан. Ама къде въображение при фармацевт.
19
2
 
10
 
! Отговори
Само така преди 2 месеца
Хубаво е, че има устойчиви хора, които спазват традициите. Да са живи и здрави. Де да бяхме и ние с този морал.
18
3
 
3
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 2 месеца
До Анонимен 18

Често на Гошу му олабват седалищните мускули мустакати турци живеещи в австраляя и затова е недоволен,иска още и още,ма няма пари да си плаща за услугите....
17
1
 
12
 
! Отговори
Браво преди 2 месеца
Точно такива хора ни трябват по южната граница!!!
16
19
 
4
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 2 месеца
Ама пък имат наглостта да казват кой да влиза в селото и кой не? Тук да не им е губерния? Айде на самолета и за Сибир
15
15
 
5
 
! Отговори
Гoшу преди 2 месеца
Леле, каква дълга статия за донските казаци. Айде сега нещо за ескимосите напишете и пак да е толкова дълго
14
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Интересни неща, но някой са и съвпемени. Дошли първо "разузнавачи", живеят "затворено общество", когато Цар Фердинанд отказва да изплаща злато, добитък, жито на руския цар /от руско- османска война/. Изгонени и не се интегрирани в Румъния. Дали и чин майор от Москва
Мното познати неща и за днешните от БСП.
13
4
 
21
 
! Отговори
Тимур преди 2 месеца
Преди много години в България нямаше нужда от полиция имаше само армия.
Реда се пазише от местните жители.Появи ли се непознат веднага се привикваше от батковците и се разпитваше културно кой е и каква работа има в селото или махалата.Крадците се вързваха за един орех и се обливаха с вода през зимата или с мед лятото-другото вършеше студа или комарите и хапешите мухи.В селата и в махалите в градовете имаше ред.
После ни натикаха в панелки и гета и сега не знаем дори кой живее под нас или над нас
12
9
 
20
 
! Отговори
Крим е руски преди 2 месеца
До Крим не е руски
.
Всичко друго ще е по - добро от американско колониално робство !
Не продавайте България на Сорос за жалки центове !
11
5
 
9
 
! Отговори
Фарамацефт преди 2 месеца
До добруджанец

То в Русия на руските българи им викат татари.
10
1
 
24
 
! Отговори
Коджабашев преди 2 месеца
Добри и възпитани хора са уважават възрастните имат морал .
Не са алкохолици.Преди дори младите мъже не пиеха докато не им се роди син.След като ти се роди син имаш право да пиеш.
9
25
 
10
 
! Отговори
Крим не е руски преди 2 месеца
Идва времето да създадат руските окупатори Варненска Народна Република. Путин ще ги подкрепи ....и нашите русофили-тоже.
8
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как млада пък кмет от 19 години, *** младостта си отива не е вечна?!?!?
7
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Казаците са най-aлкохолизирания етнос от всички етноси които днес съставят Руската Федерация! С право руснаците са ги изгонили, въпроса е защо определени български бaлaмypници (нарочно не слагам целия български народ под един знаменател, понеже има и умни българи) са ги приветствали ?!
6
24
 
9
 
! Отговори
БГ преди 2 месеца
Откъде на къде в селото ще има пропускателен пункт за българи? То в България ли се намира??? Не стига, че сме им дали земя за да се заселят, наглите не пускат други в селото?!?
5
31
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гледам че ми давате минуси на коментар номер 3 - еми ок значи излиза че България е мулти-култи държава - тук може да се заселва всеки! Заповядайте от Кeния, Кaмбоджа, Виетнам, Сирия, Суринам, Хондурас и Нигepия! Заповядайте в България, ние приемаме всички, ние страдаме от кoмплекс за малоценност и щом някой, който и да е той, поиска да се засели в България - ние с трепет и охота го приветстваме!
4
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Турците са голяма работа
3
35
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"яхната история в родината-майка - Русия, е свързана с духовните и политическите борби през 17 век"

Ясно - пак сме приели поредни изтpивалки от целия свят. После как да върви България. Тук се заселват само разни хора изгонени отвсякъде - евpeи, apменци, "poми", кaзaци и т.н.
2
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До добруджанец
Абе то Татарица го има навсякъде в България !
1
1
 
15
 
! Отговори
добруджанец преди 2 месеца
Има още едно такова село-край Силистра,Татарица